"Sanki koronavirüs önceden görülüp alt yapı hazırlanmış"

2019 yılından bu yana tüm dünyada hızla yayılan koronavirüs ile mücadele süreci Sağlık Bakanlığı tarafından pek çok ülkeye göre başarıyla yönetilirken Sağlık Bakanı Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci canlı yayında pandeminin dijital yönetimi konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Dünyanın pek çok bakanlığına göre en iyi dijitalleşmiş bakanlığının Türkiye Sağlık Bakanlığı olduğunu vurgulayan Birinci, "Sanki pandemi günlerini görüp bugünlere yönelik altyapı hazırlamışız" dedi.

Dünya  geneli pek çok ülkede koronavirüs ile mücadele süreci sağlık sisteminin çökmesi ile sonuçlanırken Türkiye'de pandemi başından beri başarılı bir şekilde yönetilmeye devam ediyor. 

WUHAN'DA İLK VAKA ÇIKTIĞINDA HIZLICA SİSTEM KURULDU

Konuyla ilgili olarak TRT ekranlarında yayınlanan 'Hayatın Ritmi' programına konuk olan Sağlık Bakanlığı Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci 'pandeminin dijital yönetimi' konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Bugün elde ettiğimiz başarının altında yatan en önemli dinamiklerden birinin pandeminin dijital uygulamarı olduğunu belirten Birinci, Wuhan'da ilk vaka çıktığında Bakanlık olarak hızlı bir şekilde dijital sistem oluşturulduğundan bahsetti.

"SANKİ BUGÜNLERİ GÖRÜP ALT YAPI HAZIRLAMIŞIZ"

Ölçeğine göre dünyanın pek çok bakanlığı ile kıyaslandığında en iyi dijitalleşmiş bakanlığın Sağlık Bakanlığı olduğunu belirten Birinci, "Asıl dijital kırılma e-Nabız'la başlandı. Sanki bugünleri görüp de bugünlere yönelik alt yapı hazırlamışız." dedi. 

"Sanki koronavirüs önceden görülüp alt yapı hazırlanmış"

"39 FARKLI UYGULAMAYLA PANDEMİ YÖNETİLDİ"

Çin'in Wuhan kentinde ilk vakanın çıktığı haberleri duyulunca Halk Sağlığı Yönetim Sistemi'nin (HSYS) devreye sokulduğunu belirten Birinci, "Bütün sistemi salgın hastalık çerçevesinde entegre ettik. Sağlık Bakanlığı 39 farklı uygulamayla entegre bir şekilde pandemi yönetildi. Bunların başında HES, e-Nabız ve Reçetem geliyor.Wuhan'da ilk vaka duyulduğunda hazırlık yapıldı" ifadelerini kullandı.

"7 MİLYON 840 BİN 404 KİŞİ TAKİP EDİLDİ"

Kısa süre içerisinde Türkiye'ye giren her kişinin kayıt altına alınmaya başlandığını belirten Birinci, "Diğer bakanlıklarla koordineli bir şekilde çalıştık ve 14 gün boyunca aile hekimlerince bu kişiler izlenildi. Bu şekilde 7 milyon 840 bin 404 kişi takip edildi. Umrede olan vatandaşlar yaşlı olduğu için havalimanında bulaş ortamı oluşmaması adına uçaklara kabin görevlisi gibi sağlık personeleri yerleştirilip, yolcular uçakta muayene edildi." dedi.

"İLAÇLARIN PARALI SATIŞINI İPTAL ETTİK"

Türkiye'de çıkan ilk koronavirüs vakasında hemen harekete çeçildiğini belirten Birinci, "11 Mart günü ilk vaka çıktığında filyasyon ve entegrasyon ekibi kuruldu. 15 bin 200 kişilik ekip sahada filyasyon yapıyor. Eczanelerde koronavirüs için kullanılan ilaçların paralı satışını iptal ettik ve Sağlık Bakanlığı tarafından doğrudan ücretsiz olarak ilaç temini yapıldı." şeklinde ifade etti.

"Sanki koronavirüs önceden görülüp alt yapı hazırlanmış" ile ilgili etiketler Sağlık Bakanlığı Wuhan yardımcı pandemi dijital

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.