Salman Rüşdi kimdir? Neden saldırıya uğradı? Salman Rüşdi öldü mü?

Ünlü yazar Salman Rüşdi, New York'ta katılacağı bir etkinliğin öncesinde bıçaklı saldırıya uğradı. Hint asıllı yazar, fantastik bir bilimkurgu denemesi olan ilk romanı Grimus ve Şeytan Ayetleri kitabıyla gündeme ün kazanmıştı. Rüşdi'nin saldırıya uğramasına yönelik haberlerin ardından, yaşamı ve saldırıya uğrama sebebi büyük bir merakla araştırılmaya başlandı. Peki, Salman Rüşdi kimdir? Neden saldırıya uğradı? Salman Rüşdi öldü mü? Detaylar haberimizde... 

Dünyaca ünlü yazar Salman Rüşdi, New York'ta katılacağı bir etkinlik öncesi bıçaklı saldırıya uğradı. Geçtiğimiz yıllarda "Şeytan Ayetleri" adlı kitabıyla tartışma yaratan Rüşdi'nin yaşamı ve neden saldırıya uğradığı büyük bir merakla araştırılıyor. Peki, Salman Rüşdi kimdir? Neden saldırıya uğradı? Salman Rüşdi öldü mü? Ayrıntılar haberimizde... 

Salman Rüşdi kimdir? Neden saldırıya uğradı? Salman Rüşdi öldü mü?

Cambridge'de tarih eğitimi gören Rüşdi, fantastik bir bilimkurgu denemesi olan ilk romanı Grimus (1975) ile eleştirmenlerin dikkatini çektikten sonra, Geceyarısı Çocukları (Metis, 2000) romanıyla 1982 James Tait Black, 1993 Booker of Bookers ödülleri) dünya çapında ün kazandı. Hindistan tarihi ve politikasına eleştirel yaklaşımı nedeniyle bu roman Hindistan'da yasaklandı.

HAKKINDA ÖLÜM FETVASI VERİLMİŞTİ

Rüşdi'nin 1988'de yayınlanan "Şeytan Ayetleri" kitabı ise dünya çapında ses getirmişti. İran'ın eski dini lideri Ayetullah Ruhullah Humeyni, "Şeytan Ayetleri" kitabı yüzünden Rüşdi için ölüm fetvası vermiş, öldüren kişilere 3 milyon doların üzerinde ödül vereceğini açıklamıştı.

SALMAN RÜŞDİ KİMDİR?

Salman Rushdie 19 Haziran 1947'de Bombay, Hindistan'da doğdu. Romanlarının çoğu Hindistan'ı konu alır. Anlatımı, mit ve fanteziyi gerçeklik ile iç içe geçiren bir tarzdır. Bunun yanında Günter Grass, Mihail Bulgakov gibi isimlerden de etkilenmiştir. Booker ödülü yanında birçok ödül sahibidir.

1961'de lise eğitimi için Birleşik Krallık'a gönderilen Rüşdi'nin ailesi, 1964'te Pakistan'a göç etti ve Karaçi'ye yerleşti. Cambridge'de tarih eğitimi gören Rüşdi, fantastik bir bilimkurgu denemesi olan ilk romanı Grimus (1975) ile eleştirmenlerin dikkatini çektikten sonra, Geceyarısı Çocukları (Metis, 2000) romanıyla 1982 James Tait Black, 1993 Booker of Bookers ödülleri) dünya çapında ün kazandı. Hindistan tarihi ve politikasına eleştirel yaklaşımı nedeniyle bu roman Hindistan'da yasaklandı.

SALMAN RÜŞDİ ÖLDÜ MÜ?

Şeytan Ayetleri adlı kitabını yazdıktan sonra ölüm tehditleri alan Salman Rüşdi, dün ABD'de konuşma yaparken defalarca yumruklanıp bıçaklandı.

Salman Rüşdi'nin sağlık durumuna dair son dakika açıklamalar geldi. Yazar ameliyat olduktan sonra şu an itibariyle solunum cihazına bağlı şekilde hayatını sürdürüyor.

Gelen bilgiler arasında Rüşdi'nin kolundaki sinirlerin koptuğu, bıçağın isabet ettiği karaciğerin de hasar gördüğü belirtildi. Aynı zamanda bir gözünü kaybetmesinin de muhtemel olduğu bildiriliyor.

Salman Rüşdi kimdir? Neden saldırıya uğradı? Salman Rüşdi öldü mü? ile ilgili etiketler New York Saldırı Salman Rüşdi Şeytan Ayetleri
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.