Salgınla ilgili en çok merak edilen unsur bu raporda... Koronavirüse yakalanan ilk hasta belirlendi

Koronavirüs salgını yaklaşık 2 yıldır dünyanın bir numaralı gündem maddesi olmaya devam ederken uzmanların araştırmaları sürüyor. ABD basınında çıkan bir haberde salgının başlangıcıyla ilgili çok önemli bilgiler yer aldı. Buna göre koronavirüse yakalanan ilk hasta ortaya çıktı. Bilim insanlarının çalışmalarına göre, ilk koronavirüs hastası Wuhan'daki hayvan pazarında çalışan bir kadındı.

Dünya iki yıldır koronavirüs ile yatıp koronavirüs ile kalkıyor. 5 milyondan fazla hayata mal olan Kovid-19 ile ilgili 'kayıp halka' bulundu.

New York Times gazetesinde yer alan habere göre, bilim insanları, koronavirüse yakalanan ilk kişiyi saptamayı başardı. Söz konusu rapora göre, bilinen ilk Kovid-19 vakası 11 Aralık'ta ortaya çıktı ve virüsün ilk görüldüğü kişi Wuhan'daki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı'nda çalışan bir kadındı. Araştırma sonuçlarını bilim dergisi Science için kaleme alan Arizona Üniversitesi'nden Michael Worobey, bu hastanının Wei Guixian isimli bir Çin vatandaşı olduğunu belirtti.

Kısa sürede dünya gündemine oturan rapor Huanan Pazarı'ndaki hayvanların virüsü insanlara bulaştırmasıyla koronavirüs pandemisinin başladığı iddiasını güçlendirdi. Worobey ayrıca DSÖ'nün ilk hastayı belirlemek için hazırladığı raporuda hata olduğunu iddia etti ve 'Bu, virüsün Huanan Pazarı'ndan yayılmaya başladıktan sonra topluluk yoluyla bulaştığını gösteriyor' dedi.

Uzmanlar The New York Times'a Worobey'in yeniden yapılandırılmış zaman çizelgesinin sağlam göründüğünü ancak pandeminin nasıl başladığını açıklamadığını söyledi. New York'taki Columbia Üniversitesi'nden bir virolog olan Dr W. Ian Lipkin gazeteye verdiği demeçte, "Mevcut verilerden yapabileceklerini yeniden yapılandırma konusunda mükemmel bir iş çıkardı ve bu herhangi bir hipotez kadar makul" dedi.

Ancak Lipkin 'Ama neler olduğunu asla bileceğimizi sanmıyorum, çünkü aradan iki yıl geçti!' sözleri ile koronavirüsün tüm gizeminin çözülmesi için artık çok geç olduğunun altını çizdi. Wei Guixian'in adı daha önce de 'sıfırıncı hasta' olduğu iddiası ile gündeme gelmişti. Ancak son araştırmada sunulan kanıtlar ile bilim dünyası bu ihtimale ilk defa ağırlık vermeye başladı.

 

Salgınla ilgili en çok merak edilen unsur bu raporda... Koronavirüse yakalanan ilk hasta belirlendi ile ilgili etiketler salgın Wuhan ilk hasta
GÜNÜN VİDEOSU

Özlem Zengin'den DEM'e: İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor!

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile muhalefet milletvekilleri arasında 'İsrail ile ticaret' tartışması çıktı. DEM sıralarına seslenen Zengin'in "Zaten İsrail'in asıl amacı sizin gibileri korumaktır. İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor. " sözleri gündem oldu.