Salgında şu ana kadar 62 kişi öldü!

Nijer'de temmuz ayı başında ortaya çıkan kolera salgını nedeniyle 4 Temmuz-18 Eylül tarihleri arasında hayatını kaybedenlerin sayısı 62'ye yükseldi.

Nijer Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan rapora göre, ülkenin güney bölgesi Maradi'de temmuz ayı başında görülmeye başlanan salgın, Dosso, Tahoua ve Zinder bölgelerine de yayıldı.

3 BİN 202 KİŞİDE TESPİT EDİLDİ
Bu 4 bölgede 4 Temmuz-18 Eylül tarihlerinde 3 bin 202 kolera vakası tespit edilirken, aynı dönemde 62 kişi yaşamını yitirdi.

Sahraaltı Afrika'da sıklıkla görülen kolera, geçen yıl 17 Afrika ülkesinde 150 bin kişide tespit edilmiş, en az 3 bin kişinin ölümüne neden olmuştu.

KOLERA NASIL BULAŞIYOR?
"Vibrio" isimli bakterinin insanların ince bağırsaklarında parazitlenmesi sonucu oluşan kolera, daha çok içme suyu ve kirli sularla yıkanmış besinler vasıtasıyla bulaşıyor. İshal, karın ağrısı, şişlik ve kusma gibi belirtilere neden olan söz konusu bakteriler, vücuda girdikten 6 ila 48 saat içinde hastalığın ortaya çıkmasına neden oluyor.

VİBRİO BAKTERİSİ NEDİR?

Vibrio türlerinin sebep olduğu toksikasyona “Vibriosis” adı verilir. En sık enfeksiyon ve zehirlenme meydana getiren Vibrio türleri V. parahaemolyticus, V. cholerae ve V. vulnificus’tur.

Salgında şu ana kadar 62 kişi öldü!

Vibrio parahaemolyticus çubuk şeklinde, gram negatif ve hareketli bir mikroorganizmadır. İdeal üreme sıcaklığı 35-37°C olmakla birlikte, 10-40°C aralığındaki sıcaklıklarda üreyebilir. Özellikle deniz ürünleri bu bekteri açısından yüksek risk grubundaki gıdalardır. Balık, istiridye, karides ve yengeçler etkenin en sık rastlandığı gıdalardır. Dondurulmuş gıdalarda canlılığını sürdürebildiği için, özellikle çözdürüldükten sonra uygun şekilde muhafaza edilmeyen gıdalarda kolaylıkla üreyerek zehirlenme meydana getirebilir. Zehirlenme, bakterinin vücuda alımından sonra bağırsaklarda hızla üremesi sonucu gastroenteritis meydana getirmesi ile ortaya çıkar. Şiddetli karın ağrısı en belirgin semptomu olup, belirtiler etken vücuda alındıktan 2-48 saat, ortalama 12-24 saat sonrasında ortaya çıkar. İshal, kusma ve ateş de genel semptomlardır. Bazı kişilerde zehirlenme semptomları, “Shigella” bakterisinin neden olduğu dizanteri olguları ile benzerlik gösterir. Çok yaşlı ve zayıf bünyeli hastalar haricinde hayati tehlike oluşturmaz. Genellikle hasta, 2-5 gün içerisinde kendiliğinden iyileşir. Zehirlenmeyi önlemenin en iyi yolu deniz ürünleri pişirmektir. Ayrıca pişmiş gıda ile çiğ gıdanın bir arada bulunmamasına dikkat ederek çapraz kontaminasyonu önlemek de önemlidir.

Salgında şu ana kadar 62 kişi öldü! - Resim : 2

Vibrio cholerae epidermik kolera adı verilen hastalığa sebep olur. Tropik bölgelerde daha sık görülmekle birlikte, genellikle kirli sular veya bu sulardan avlanan kabuklu deniz ürünleri ve balıklar riskli gıdalar grubuna girerler. Enfeksiyon, canlı bakterinin vücuda alındıktan sonra ince bağırsağa tutunarak kolera toksinini salgılaması sonucu, daire (ishal) meydana gelmesidir. Epidermik koleranın hafif şeklinde sulu ishal görülürken, şiddetli seyretmesi durumunda akut ishal meydana gelir. Kuluçka periyodu 6 saat ile 5 gün arasında olan enfeksiyon, ani şekilde başlar. En belirgin semptomları karın bölgesinde kramplar, kusma, dehidrasyon (su kaybı) ve şok gelişimidir. Ağır vakalarda aşırı su kaybına bağlı sıvı ve elektrolit dengesizlikleri sonucu hayati tehlike meydana gelebilir.

Düşük düzeyde hijyen ve sanitasyon uygulanan işletme ve bölgelerde sık görülen bu enfeksiyon, bölgedeki, su kaynaklarının da enfekte olmasına sebep olmaktadır. Sanitasyon önlemleri alınmış bölgelerde ise, lağım ile kirletilen kara sularından toplanan kabuklu deniz hayvanlarının çiğ olarak tüketilmesi hastalığa davetiye çıkaran bir uygulamadır. Yine tüm kabuklu deniz hayvanlarının çiğ veya yarı pişmiş tüketilmesi, çiğ ve pişmiş ürünler arasında çapraz kontaminasyon gibi sebeplerle de enfeksiyon görülebilir.

Bölge kara sularının temiz tutulması, gıda işleme tesislerinde hijyen ve sanitasyon kurallarına tam olarak uyulması ve kullanılan suyun uygun derecelerde ısıtılması (kaynatılması), en önemli önlemler arasındadır.

Herkes epidermik kolera için uygun aday olabilir; fakat özellikle bağışıklığı zayıf ve zarar görmüş kişiler, kötü beslenenler ve mide asidi düşük kişiler, etkenin meydana getirdiği enfeksiyona yakalanmaya daha açıklardır.

Salgında şu ana kadar 62 kişi öldü! - Resim : 3

Vİbrio vulnificus, en önemli kaynakları deniz suyu ve kabuklu deniz ürünleri olan, yüksek ölüm oranı sebebiyle oldukça tehlikeli bir bakteri türüdür. Çiğ veya yetersiz pişirlmiş su ürünleri ile vücuda giren etken, gastroenterite ve septisemiye neden olabilirken, bulaşık deniz suyu ve kabuklu su ürünlerine temas sonucu deri enfeksiyonları da görülebilir.

Vibrio enfeksiyon ve intoksikasyonları açısından, özellikle kabuklu deniz ürünleri, deniz suyu ve balıkla önemle incelenmelidir. Bu canlılar aynı zamanda sularda bulunan diğer bazı bakteri, virüs ve kimyasal maddeleri de vücutlarında depolama özelliğine sahip olduklarından, özellikle atık suların karıştığı bölgelerden toplanan balık ve deniz kabuklularını tercih etmek gereklidir.

Salgında şu ana kadar 62 kişi öldü! ile ilgili etiketler vibrio bakterisi kolera salgını Nijer
GÜNÜN VİDEOSU

Özlem Zengin'den DEM'e: İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor!

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile muhalefet milletvekilleri arasında 'İsrail ile ticaret' tartışması çıktı. DEM sıralarına seslenen Zengin'in "Zaten İsrail'in asıl amacı sizin gibileri korumaktır. İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor. " sözleri gündem oldu.