Salgına yol açacak 876 canlı belirlendi

Bilim insanlarından zaten bir yılı aşkın süredir dünyayı esir eden koronavirüs salgınına ilişkin şok bir iddia daha gündeme geldi. Nature Communications adlı hakemli bilim dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, aralarında can dostlarımız olan köpek ve kediler ile çiftlik hayvanlarının da olduğu 876 memeli türün yeni bir korona salgınına yol açma potansiyeli bulunuyor.

Yeni bir koronavirüs pandemisine neden olabilecek 876 memeli belirlendi
PAYLAŞ
Araştırmacılara göre en riskli senaryolardan biri, Kovid ve MERS’in birleşmesi. Üstelik bu iki virüsü aynı anda taşıyabilecek 100’den fazla hayvan mevcut
Bilim insanları yüzlerce memeli türünün koronavirüslerin birbirleriyle karışması için kuluçka makinesi görevi görebileceğini, bunun sonucunda yeni virüsler oluşturabileceğini ve gelecekteki pandemilerin fitilini ateşleyebileceğini söyledi.

Koronavirüsler, hem kuşlara hem de memelilere bulaşabilen çok geniş bir virüs ailesinden meydana geliyor. Kovid-19'a neden olan SARS-CoV-2 ise tehlikeli bir salgına yol açsa da bu ailenin sıradan bir üyesi.

Yeni araştırmada bilim insanları, ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin veritabanı GenBank aracılığıyla 411 koronavirüsün genetik dizisini çıkardı ve bu dizileri bilgisayar algoritması kullanarak incelendi.

Algoritma, her virüsün 12'den fazla memeli konakçıda barınabileceğini ortaya çıkardı. Taranan her hayvan türünün de en az 5 koronavirüse ev sahipliği yapabileceği tespit edildi.

Liverpool Üniversitesi'nden veri bilimci Maya Wardeh ve virolog Marcus Blagrove, Livescience'a yaptıkları ortak açıklamada “Çok sayıda hayvanın yine çok sayıda koronavirüse ev sahipliği yapabileceğini görmek şaşırtıcı” dediler. Sonra da sözlerine şöyle devam ettiler:

"Yarasaların önemini herkes biliyor. Ancak biz kemirgenler, primatlar ve toynaklı hayvanlar da dahil olmak üzere yüksek risk taşıyan çok sayıda konakçı bulduk."

"VİRÜSLERİN BİRLEŞMESİ TEHLİKELİ OLUR"

Araştırmacılara göre birden fazla koronavirüse konakçı olarak hizmet edebilen hayvanlar asıl büyük tehdidin kaynağı. Zira birkaç koronavirüs suşu aynı hücreyi istila ettiğinde genleri karışabilir ve yeni virüs mutasyonları ortaya çıkabilir.

Araştırmanın yazarları, "rekombinasyon" diye bilinen bu genetik karışımın, SARS-CoV-2 genlerinin başka bir koronavirüsle karıştığı durumda daha da tehlikeli olabileceğini ifade ediyorlar. Çünkü bunun sonucunda ortaya çıkacak virüs, insanda SARS-CoV-2 kadar bulaşıcı olabilir ve hatta daha ciddi hastalıklara yol açabilir.

Çalışmanın yazarlarından ve Liverpool Üniversitesi'nden Virolog Dr.Marcus Blagrove, "Yeni virüslerin ortaya çıkmasının bir yolu da mevcut iki koronavirüs arasındaki rekombinasyondur" dedikten sonra şunu sözlerine ekledi:

"Yani iki virüs aynı hücreyi enfekte edebilir ve tamamen yeni bir suş, yani bir ‘yavru' virüse dönüşebilir."

Yeni çalışmada oluşturulan modelde SARS-CoV-2'yle birlikte en az bir başka koronavirüse ev sahipliği yapabilecek 126 memeli türü tespit edildi ve bunun bir dizi rahatsız edici senaryoyu akla getirdiği kaydedildi.

EN TEHLİKELİ SENARYO KOVİD VE MERS'İN BİRLEŞMESİ

Çalışmada ele alınan en riskli senaryolardan biri Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS)'e neden olan koronavirüs ile SARS-CoV-2'nin kaynaşma olasılığı. Araştırmacılar MERS ve Kovid virüsünü aynı anda taşıyabilecek 102 tür tespit etti.

Araştırmacılar, ilk olarak 2012'de Suudi Arabistan'da tespit edilen MERS'in, Kovid-19'dan çok daha yüksek bir ölüm oranına sahip olduğunun altını çizerek, bu virüsün bulaştığı hastaların yaklaşık olarak yüzde 35'inin hayatını kaybettiğini belirttiler.

Bu nedenle söz konusu iki virüsün rekombinasyonunun son derece tehlikeli olabileceği, zira ortaya çıkacak yeni virüsün hem çok bulaşıcı hem de ölümcül olabileceğinin altı çizildi.

Bununla birlikte Banerjee, aynı alt türdeki koronavirüslerin karışmasının, farklı alt türlerden virüslere kıyasla daha olası olduğunu vurguladı. Araştırmacı, "Farklı alt türlerin birleşip birleşmeyeceğini bilmiyoruz. Pek olası değil ama deneylerle kanıtlanan bir veri de yok" ifadelerini kullandı.

Araştırmada çiftlik domuzları, Asya'nın minik sarı yarasaları ve at nalı yarasalarının tümü, bu tür rekombinasyon olayları için olası konakçılar olarak tespit edildi.

Ancak yüksek risk teşkil eden hayvanların bulunduğu listede başka türler de bulunuyor. Bunlar arasında tek hörgüçlü deve (Camelus dromedarius) dikkat çekici bir şekilde öne çıkıyor. Bu hayvanın zaten bilinen bir koronavirüs konakçısı olduğu da vurgulandı.

Salgına yol açacak 876 canlı belirlendi ile ilgili etiketler salgın memeli
GÜNÜN VİDEOSU

Pendik Belediyesi'nde CHP'li meclis üyesinden İmamoğlu önergesi! Ahmet Cin'den manidar cevap!

Pendik Belediye Meclisi’nde CHP meclis üyesi, İmamoğlu‘nun Pendik Belediye Meclisine resminin asılması ile ilgili önerge verdi. Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, "Siz ne zaman Cumhurbaşkanımızın resmini asarsanız ben de o zaman İmamoğlunun resmini asacağım!" diyerek teklifi reddetti.