Sakura Türkiye'de yetişir mi? Kaç çeşit sakura vardır? Sakura Efsanesi nedir?

Sakura Türkiye'de yetişir mi sorusu vatandaşlar tarafından yoğun olarak araştırılıyor. Başakşehir'de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Japon Başbakanı Abe tarafından açılacak hastaneye Çam ve Sakura adı verildi. Sakura'nın kelime anlamı Kiraz ağacı demek. Her iki kültürü de yansıtması için Çam ve Sakura denildi. Ancak Sakura Türkiye'de yetişir mi, kaç çeşittir soruları da merak ediliyor. Japon kültüründe Sakura Efsanesi çok bilinir ve dünyaca ünlüdür. İşte Sakura ile ilgili detaylar....

Sakura Türkiye'de yetişir mi sorusu bugün Başakşehir'de açılacak Çam ve Sakura şehir hastanasine ilgii gösteren vatadanşlar tarafından merak ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Japon Başbakanı Abe'nin katılacağı törenle hizmete alınacak Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi dünyanın en büyükelrinden olacak. Sakura, kiraz ağacı demek. Japon kültüründe ilkbaharın habercisi olarak bilinen Sakura, Türkiye'de yetişir mi? Kaç çeşittir? Sakura Efsanesi nedir? İşte detaylar...

 

SAKURA TÜRKİYE'DE YETİŞİR Mİ?

Sakura’lar Japonya’nın doğal zenginliği olarak sınıflandırılır. Bu sebeple ağacın ya da tohumunun ülke dışına çıkartılması yasaklanmıştır. Sadece belli sebeplerle 9 ülkeye gönderilmiştir. Evrensel dostluğu geliştirmek, başka ülkelerle ilişkilerini geliştirmek amacıyla hediye edilir diğer ülkelere.

Bu ülkelerden biri de Türkiyedir.

Japonya'daki Sakura Vakfı, bütün dünyada sakura ağaçlarını barışın sembolü haline getirmek için çalışır. Vakıf, çeşitli ülkelerle temaslar kurar; bu ağaçların dikilip halkın görebileceği mekanlar arar. İstanbul'da da bundan 120 yıl önce Japonya'ya yapılan dostluk ziyaretinden dönerken batan Ertuğrul Firkateyni'nde şehit olan 600 denizcimizin anısına TEMA Vakfı’nın İstanbul Kozyatağı’ndaki Nezahat Gökyiğit Bahçesi’ne 2005’te sakura fidanları dikilmiştir. Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nde oluşturulan ve Ertuğrul Adası adı verilen özel bir bölümde yetiştirilen sakuraların çiçeklerini görmek isteyenler, nisan ayının 10'una kadar bu benzersiz şöleni kaçırmamak için bahçeyi ziyaret eder.

KAÇ ÇEŞİT SAKURA VARDIR?

Japonya kiraz çiçeklerinde (sakura) geniş bir çeşitlilik vardır ve 200'den fazla çeşidinin var olduğu bilinmektedir. Japonya'da kiraz çiçeği en popüler çeşidi Somei Yoshino’ dur.

SAKURA EFSANESİ NEDİR?


Sakura Efsanesi yüzlerce yıl önce antik Japonya‘da geçer. O zamanlarda, derebeyleri arasında birçok savaşçının öldüğü, bütün ülkeyi üzüntüye, yalnızlığa boğan korkunç savaşlar olmuştur. Barışın olduğu zamanlar çok kısadır. Bir savaş bitince yenisi başlar.

Bütün bunlara rağmen, savaşın hiç uğramadığı çok güzel bir orman vardır. Yapraklarından nefis parfüm kokuları gibi kokuların saçıldığı ağaçlarla dolu bir orman… Ve hayatları boyunca işkence gören antik Japon halkına teselli veren bir ormandır. Ne kadar savaş olursa olsun, ordulardan hiçbiri o güzel ormanı savaşla lekelemek istemez.

Bununla birlikte, o ormanda güzel kokmayan bir ağaç vardır. Bu ağaç hayat dolu olsa da, dallarında hiç çiçek açmamıştır. Bu sebepten dolayı, sanki ölü ve sırık gibi uzun ve kupkuru gözükmektedir. Aslında öyle değildir. Görünen odur ki; kokusuz olmak onun kaderinde vardır.


Bir sihir işareti

Kokusuz olan ağaç çok yalnızdır. Hayvanlar bile onun tuhaf büyüsünden etkilenme endişesiyle yanına yaklaşmamaktadır. Aynı sebepten dolayı çevresinde ot dahi çıkmamaktadır. Onun tek dostu yalnızlığıdır. Sakura efsanesi der ki; aslında genç olmasına rağmen oldukça yaşlı göründüğü için onun yanına bir peri gönderilir.

Her An Ölümü Yaşayan Ağaç : Sakura Ağacı | Foto Galeriler | Tarim ...

Bir gece, bir peri ağacın yanında görünür ve nazik sözlerle onun güzel ve parlak görünmesini istediğini belirtir. Ona yardım etmek istemektedir. Böylece, peri 20 yıl sürecek bir sihir için doğaüstü güçlerini kullanır. Bu esnada, ağaç kendini insan kalbinin hissettiği gibi hissetmeye başlar. Belki de bu şekilde kendini mutlu hissedecek ve tekrar güzel kokmaya başlayacaktır.

Peri ona sihir sayesinde ne zaman isterse hem bir bitkiye ve hem de bir insana dönüşebileceğini söyler. Diğer yandan, eğer bu 20 yıl içinde kendi canlılığına ve parlaklığına tekrar kavuşamazsa, aniden öleceğini bildirir.

Sakura’yla karşılaşma

Tıpkı perinin söylediği gibi, ağaç fark eder ki ne zaman isterse insan veya ağaç olabiliyor. İnsan duygularının kendisinin güzel kokmasını sağlayıp sağlamayacağını görmek için uzun süre insan olarak kalmak ister. Fakat ilk başlarda tamamen hayal kırıklığına uğrar. Ne zaman etrafına baksa hep savaş ve nefret görür. Bundan sonra o da tekrar ağaç olarak kalmaya devam eder.

Sakura efsanesi bize anlatır ki; uzun yıllar geçmesine rağmen her şey yine aynıdır. Ne yaparsa yapsın, ağaç o çaresiz durumdan kurtulamamaktadır. Yine de o bir gün insan olmaya karar verir. Sonra, bir gün kristal gibi berrak bir derenin yanından geçerken genç, güzel bir kıza rastlar. Onun adı Sakura’dır. Ağaç onun güzelliğinden çok etkilenir ve bu yüzden onunla yakınlaşır. Sakura ona karşı çok naziktir. O da onun nezaketine karşılık vermek için, az ileride, köşedeki kızın evine su taşırken ona yardım eder. Aralarında Japonya’da devam eden savaşlarla ilgili çok üzgün ve kendi hayalleriyle ilgili bir konuşma geçer.

Sakura efsanesi: Aşk mucizedir

Kız onun adını sorduğu zaman ağaç Yohiro olduğunu söyler. Ve onlar çok yakın arkadaş olurlar. Konuşmak, şarkı söylemek, şiirler ve dergilerdeki öyküleri okumak için düzenli sıklıklarla buluşurlar. Ağaç Sakura hakkında ne kadar şey öğrenirse o derece ona yakın olmak istemektedir. Her gün onunla olabilmek için dakikaları saymaktadır.

ağaç üzerindeki çiçekler

Sakura efsanesinde der ki; Yohiro dayanamaz ve Sakura’ya olan aşkını ona itiraf eder. Ayrıca, ona gerçekte ne olduğunu söyler: yakında ölecek olan acı çeken bir ağaçtır, çünkü güzel kokmamaktadır. Sakura bunu duyunca şok olur ve bir müddet bir şey söyleyemez.

Aradan yıllar geçer ve 20 yılın bitmesine az bir zaman kalmıştır. Tekrar ağaca dönüşecek olan Yohiro, günler geçtikçe daha da kederlenir.

Bir gün hiç beklemediği bir anda Sakura yanında beliriverir. Ağacı kucaklar ve kendisinin de aynı hisleri beslediğini, yani onu sevdiğini söyler. Onun ölmesini istememektedir. Bu esnada, peri ortaya çıkar ve Sakura’ya Yohiro’nun insan olarak kalmasını ya da ağaç olan Yohiro’yla birleşmek isteyip istemediğini sorar.

kiraz ağacı çiçeği

Sakura etrafına bakınır ve savaşı hatırlar. Ve ağaç olan Yohiro’yla birlikte olmayı seçer. Nihayet sihir gerçekleşir. Her ikisi birleşir ve ağaç sonunda güzel kokmaya başlar. İşte o zamandan beri onların aşkı Japon tarlalarını, kırlarını parfüm gibi kokutuyor. Sakura efsanesi bize anlatıyor ki; bambaşka bir kişi içimizdeki en iyi kişiliği ortaya çıkarabilir.

Sakura Türkiye'de yetişir mi? Kaç çeşit sakura vardır? Sakura Efsanesi nedir? ile ilgili etiketler Japonya Japon sakura sakura efsanesi sakura çeşitleri
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.