Şah damarı nerede? Şah damarı nedir, ne işe yarar?

Şah damarı nerede? Şah damarı nedir, ne işe yarar sorularının yanıtı haberimizde. Sağ ve solda olmak üzere iki tâne olan, aort yayından ayrıldıktan sonra boyundan geçerek beyne doğru çıkan büyük atardamarlara verilen isim olan Şah damarı ne işe yarar? İşte detaylar..

Şah damarı nerede? Şah damarı nedir, ne işe yarar sorularının yanıtı haberimizde.

ŞAH DAMARI NEREDE?

Karotid arterler boynundaki ana kan damarlarıdır ve bu damarlar beyne, boyuna ve yüze kan sağlarlar. Biri sağda biri solda olmak üzere iki karotis arteri var. Boynunda, her karotis arteri iki bölüme ayrılır: İç karotid arter beyne kan tedarik eder. Dış karotid arter yüzü ve boynu kanlandırır. Tüm arterler gibi, karotid arterler üç kat dokudan oluşur: Intima, pürüzsüz en içteki katman Medya, kas orta katmanı Adventitia, dış tabaka

Karotid sinüs veya karotid ampul, ana dalında bir karotid arterin genişlemesidir. Karotis sinüsü kan basıncını düzenleyen sensörleri içerir. Karotis atardamar darbesi, parmak uçlarını solunum borusunun veya trakeanın yanına basarak normalde boynunda hissedilebilir. Şah damarlarına tıp dilinde "arteria carotis communis" denir.

ŞAH DAMARI NEDİR? NE İŞE YARAR?

ŞAH DAMARI DARLIĞI

Şah damarı darlığının ana nedeni darlık olan bölgedeki damarı daraltan plaktan parçalar koparak beyindeki bir bölgenin dolaşımının durmasıdır. Bu dolaşımı bozulan beyin bölgesinin fonksiyonlarının kaybı görülür. Hafif halinde bu bulgular geçicidir ve geçici iskemik atak (TIA) olarak adlandırılır. Bir grup hastada bu bulgular kalıcı olabilir. Bu hasta gurubunun bir kısmı kaybedilebilir, diğerleri ise bakıma muhtaç kalacaktır.

 

Şah damarı nerede? Şah damarı nedir, ne işe yarar? ile ilgili etiketler sağlık şah damarı nerede
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.