Sağlık Bakanı Koca'dan çifte müjde: 40 bin atama ve aşı üretim merkezi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, TURKOVAC aşısının acil kullanım onayına başvurusundan sonra, 50 bin metre kare büyüklüğündeki aşı ARGE üretim merkezi hakkında da bilgi verdi. Bakan Koca, "Önümüzdeki günlerde ihalesini yapacağız." dedi. Bakan Koca, 30 bin sözleşmeli sağlık personeli ve 10 bin sürekli işçi alımı yapılacağını da duyurdu.

Sağlık Bakanlığı 2022 Yılı Plan ve Bütçe Komisyonu Toplantısı'nda konuşan Bakan Fahrettin Koca önemli açıklamalarda bulundu.

Atamalar hakkında da bilgi veren Bakan Koca, KPSS puanına göre ÖSYM tarafından yapılacak yerleştirme ile mülakat olmadan 30 bin sözleşmeli sağlık personeli ve kura ile de 10 bin sürekli işçi alımı yapılacağını bildirdi.

 İşte Bakan Koca'nın açıklamalarından öne çıkanlar:

AŞI ARGE ÜRETİM MERKEZİ

Sabah konuşmamda çalışmaları tamamlanmış olan Turkovac aşımızın Acil Kullanım Onayı’na başvurduğunu söylemiştim. Özellikle sizlerin de sevineceğinizi umduğumu belirtmiştim. Şimdi yine sevindirici olan yeni bir müjdeyi vermek istiyorum. Özellikle proje çalışmalarını tamamladığımız 50 bin metrekare büyüklüğünde olan Aşı Ar-Ge Üretim Merkezimizin projesini bitirdik, önümüzdeki günlerde ihalesini yapacağız. Dünyanın bu alandaki en modern ve gelişmiş merkezi olduğunu bildiğimiz merkezin inşaatını gelecek yılın sonunda bitirmek istiyoruz.

MOLNUPIRAVIR KULLANIMI

Molnupiravir etken maddeli ilaç için ‘yurtdışından temin edecek misiniz’ sorusu soruldu. Molnupiravir ilacı Covid-19 için ruhsatlandırılan, FDA için şuan onay aşamasında ve İngiltere’de de onay almış bir ilaç. Bu ilaçla ilgili yine ilk defa geçen hafta Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, yani Cumhurbaşkanımızın imzası ile zorunlu lisans verildi. Yani ülkemizde bunu bütün firmalara da bildirdik, bu ilaçla ilgili bize müracaat edebilirsiniz. Zorunlu ruhsat kapsamında değerlendireceğiz, ruhsat vereceğiz ve devamında da vatandaşımızı erken dönemde bu ilaç ile buluşturacağımızı ifade etmek istiyorum. Dolayısıyla 700 dolar olan ilacın 30-35 kat oranında daha az maliyetli olacağını tahmin ettiğimiz ilacı, 3-4 hafta içinde vatandaşımız ile buluşturacağımızı ümit ediyoru

SMA TARAMASI ZORUNLU HALE GELİYOR

SMA ile mücadele etmek yani önlemek gerekiyor. Resesif geçen bir hastalık olduğu için evcilik öncesi zorunlu tarama kapsamına alıyoruz. Bununla ilgili bildiğiniz gibi 3 hatta 4 haftadan bu yana ihale süreci devam ediyor. Bu süreç tamamlandı. Olması gereken en uygun maliyet noktasına da gelmiş oldu. Yıl bitmeden evlilik öncesi zorunlu tarama kapsamına bütün Türkiye’de başlayacağız. Ayrıca yeni doğan bebeklerimiz için biliyorsunuz topuk kanı alıyoruz. Yine aynı çerçevede yeni doğan bebeklerimize de bu anlamda topuktan kan alarak SMA taramasını yapıyor olacağız. Çünkü bu tedaviyi belirliyor olacak.

ATAMA SÜRECİ BAŞLIYOR

40 bin kişi ile ilgili; KPSS puanına göre, ÖSYM tarafından yapılacak yerleştirmeyle, mülakat yapılmadan 30 bini sözleşmeli sağlık personelinin alım süreci başlıyor. Ayrıca yine mülakat yapılmadan kura ile 10 sürekli işçi alımı da yapılıyor olacak. Hemşire, ebe, sağlık teknikeri, psikolog, sosyal çalışmacı, biyolog, odyolog, çocuk gelişimci, iş ve uğraşı terapisti, dil ve konuşma terapisti ve sağlık fizikçisi unvanlarında alım olacak.

TORBA YASA TEKLİFİ

Mesai sonrası çalışmanın isteğe bağlı olarak geri getirilmesi ve emeklilik için iyi bir düzeltme yapılması gerektiği kanaatindeyim.

TIPTA UZMANLIK EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI

Dershanelerdeki küçük nüanslar ile farklılık oluşturulmasının önüne geçilmesi kanaatindeyim ve bu yüzden çekirdek müfredattan sorular sorulması, okul puanı ve yaptığı hizmet esas alınarak bir hizmet puanının da buna ilave edilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Sağlık Bakanı Koca'dan çifte müjde: 40 bin atama ve aşı üretim merkezi ile ilgili etiketler Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Turkovac aşı AR-GE merkezi
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.