Safranbolu’da bu yıl 27 kilogram safran üretildi

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde tarımı gerçekleştirilen, 80 bin çiçeğin yarım kilo ürettiği safrandan bu yıl 27 kilogram elde edildi.

Tarihi evleri nedeniyle UNESCO dünya mirası listesinde yer almasıyla önemli bir turizm merkezi olan Safranbolu’da yetiştirilip boya, kozmetik, ilaç ve gıda gibi iş alanlarında kullanılan safranın hasat etkinliği dolayısıyla ziyaretçi çeken ilçede üreticiler ve turistik işletmeler memnun kaldı.

Dünyada tarımı yapılan çeşitlere göre sertlik, renk ve aroma konusunda özgün nitelikleri olan Türkiye safranının 2014 yılında uluslararası tescili sağlanmıştı. Bugün Safranbolu’da tarımı yapılan bitkiden 29 çiftçi gelir sağlıyor.

Ekimi Ağustos ayında gerçekleştirilen ve 2-3 ay içinde 15 ila 30 santimetreye ulaşan bitkilerin 80 bin çiçeğinden yarım kilo elde edilen safranın tarımı yaklaşık 58 dekarlık alanda gerçekleştiriliyor.

Kendi kütlesinin yüz bin katı ağırlığa sahip sıvıyı sarıya boyayabilen safranın kilosu 60 bin liraya alıcı buluyor.

İLÇE HASAT DÖNEMİNDE YAKLAŞIK 80 BİN ZİYARETÇİYİ MİSAFİR ETTİ

Safranbolu’nun sekiz köyünde tarımı yapılan safran hakkında konuşan Karabük valisi Fuat Gürel, şu sözleri aktardı:

"Bir taraftan tarım alanında ürün hasadı yapıldı, diğer taraftan da safran hasadı dönemlerinde neredeyse 1 ay boyunca bölgemize misafir akınına uğradı. Otellerimizin özellikle hafta sonları dolup taştığını ifade edebilirim. Bir taraftan çiftçimizin yüzü gülerken, diğer taraftan turizm sektöründe faaliyet gösteren insanların da yüzü güldü. Yeni bir sektör oluşmaya başladı. Türkiye'nin değişik yerlerinde de safran hasadı etkinlikleri yapılarak bölgenin turizmine katkıda bulunmaya başladı. Karabük yöresi de bu safran hasatlarından nasibini almaya başladı."

Safran hasadını takip eden yaklaşık 80 bin ziyaretçiyi ağırlayan ilçe de oteller dolarken, ilçe turizm gelirlerinde de sonbahar döneminde devamlılık sağladı.

Safranbolu’da bu yıl 27 kilogram safran üretildi ile ilgili etiketler Karabük Safranbolu turizm safran

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Cansız bedeni bulunan eski Bakan Mehmet Ali Yılmaz'ın olaylı TS-FB maçı sonrası verdiği röportaj!

Spordan sorumlu eski Devlet Bakanı ve Trabzonspor Onursal Başkanı Mehmet Ali Yılmaz'ın evinde cansız bedeni bulunmasının ardından olaylı Trabzonspor-Fenerbahçe maçından sonra verdiği röportaj ortaya çıktı.