Saf ve Gururlu: Bosna Hersek

Sayım Çınar Bosna Kitap Fuarı vesilesiyle hep kitap fuarı gözlemlerini, hem de Bosna Hersek izlenimlerini kaleme aldı.

Sayım Çınar / sayimcinar@gmail.com

Bosna Hersek'te önemli bir kitap fuarına katıldım, Bosna Kitap Fuarı'nda büyük bir misafirperverlikle karşılandık. Profil Kitap öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı son dönemde, Türkiye'nin klasikleri en önemli dillere çevrildi ve ülkemiz kültürü tüm kitap fuarlarında tanıtılıyor, temsil ediliyor. Bosna da duraklardan biriydi.

WhatsApp_Image_2017-05-02_at_12.20.47_1

Türkçe klasiklerin yedi dilde yayınlanmış olması dünya yayıncılarının büyük ilgisini çekti. Kitap Fuarı hareketli ve sürprizlerle geçti. Önümüzdeki günlerde güzel gelişmeleri yine köşemden edebiyatseverlere duyuruyor olacağım.

Doğanın İçinde, Kültürün Peşinde

Bosna Hersek hem çok yakın hem de çok uzak olduğumuz bir ülke. Türkiye'yle iç içe, Türklerin en rahat olduğu ülkelerin başında geliyor. Yemeklerimiz, kültürümüz, yaşayışımız o kadar yakın ki.

WhatsApp_Image_2017-05-02_at_12.20.46

Bosna Hersek'de hissedilen temel duygu gurur. Büyük savaşlardan, kıyımlardan geçen bir halk, gururuyla yaşamına devam ediyor. Aydınlık, pırıl pırıl insanlar.

Tito, Aliya İzzetbegoviç en önemli kahramanları ülkenin. Onları bilmeden anlamadan, bu toprakları anlayamazsınız.

Mostar Köprüsü, Köprünün Ötesi

Mostar özellikle ayrıcalıklı bir bölge. Camileriyle, köprüleriyle Osmanlı'nın güzelliklerini tüm görkemiyle yansıtıyor. Tekkeler, evler, her türlü yapı geçmişi fısıldıyor ziyaretçilerine. Pencerelerinde sardunyaların olduğu bir masal şehri adeta. Ayşe Olgun, Münir Üstün ile gezdik bu güzel şehri, duyarlılıkları ile şehri keşfetmek özel bir deneyimdi.

WhatsApp_Image_2017-05-02_at_12.17.10_1

Savaşın izleri her yerde, evlerde hala kurşun izleri var. Ormanların girişlerinde tehlikeli bölge tabelaları var, mayınlar var hala. Böylesi bir cennet köşenin savaşla gölgelenmiş olması ne acı verici...

Yoksul bir ülke gibi görünmekle beraber, aslında son derece önemli atılımlar yapılıyor Bosna Hersek'te. Yemenin içmenin, konaklamanın son derece hesaplı olduğu bir yer, turistik olarak özel ve keşfedilmemiş henüz.

WhatsApp_Image_2017-05-02_at_12.20.47

Savaşın ne olduğunu, ne demek olduğunu, neden olduğunu bu ülkeye bakarak anlıyorsunuz aslında. Güç savaşları böylesine güzel bir ülkeyi bile cehennem haline getirmiş vakti zamanında.

İşsizlik sorunu şüphesiz yaşanıyor bu ülkede, yine de yeni yatırımları yapılıyor, yeni alanlar açılmaya çalışılıyor.

İslamın daha farklı, daha derin, daha güçlü yaşandığı bir ülke burası. İbadetin huşusu havada hissediliyor.

Komünizm döneminin izlerini de şüphesiz görüyorsunuz ülkenin her yanında. Eğitimli, kültür olarak üst düzeyde insanlarla karşılaşıyor ve kimi durumlarda şaşırıyorsunuz. Umudun hiç tükenmediği bir yer Bosna.WhatsApp_Image_2017-05-02_at_12.20.47_2

Sırplar, Yahudiler, Türkler, Bosnalılar bir arada yaşamış yüzyıllarca. Baharın sıcaklığı hepsini ısıtmış. Bugün de yine aynı huzur yakalanış durumda.

Büyüleyici bir Tekke

Mostar köprüsü mutlaka görmeniz gereken bir köprü. Tüm ülkede doğayla içiçe bir mimarinin izlerini görüyorsunuz, doğaya rağmen yapılmamış, kurulmamış hiçbir şey. Blagay Bektaşi tekkesini de görmenizi öneririm. Yine nefes kesici, özel bir yer. Sarı Saltuk önemli bir Bektaşi babası, bu özellikleriyle coğrafyada halkın sevgilisi olmuş. O sevgi işte bu tekkede kendini en saf haliyle hissettiriyor.

WhatsApp_Image_2017-05-02_at_12.20.46_1

Doğal güzelliklerin, saf ve gururlu bir ülkenin özlemini duyuyorsanız, Bosna Hersek en yakın zamanda ilk durağınız olmalı.

Diğer Yazıları