Sadece Cumartesi günü oruç tutulur mu? Tek gün Cuma, Cumrtesi oruç tutulabilir mi?

Mübarek Üç Aylar başladı. Recep ayının girmesiyle birlikte müslüman vatandaşlar yoğun bir ibadet dönemine girdi. Bu yıl Recep ayı Cumartesine gelince ise kafalarda şu soru oluştu? Sadece Cumrtesi günü oruç tutulur mu? Bir günlüğüne tutulacak Nafile namazı tek gün Cuma, Cumrtesi ya da Pazar tutulabilir mi?

Recep Ayının ilk gününün Cumrartesi gününe denk gelmesi müslüman vatandaşlarda kafa karışıklığına yol açtı. Sadece Cumartesi günü oruç tutulu mu sorusunun yanıtı da merak ediliyor. Dinimiz İslam ve Peygamber Efendimizin Sünneti ne diyor?

Sadece Cuma ya da yalnızca Cumartesi günü oruç tutulur mu soruları merak ediliyor. Peygamber efendimizin hadisleri Cumrtesi günü oruç tutmak hakkında ne diyor?

SADECE CUMARTESİ GÜNÜ ORUÇ TUTULUR MU?

Farz ve vacip oruçları ile kandil ve arefeleri alışkanlık haline getirmeyenlerin, hafta içerisinde sadece cuma ve cumartesi günü oruç tutmaları tenzihen mekruhtur. Bu meseleye esas teşkil eden hadis-i şerifler şöyledir:

Sadece Cumartesi günü oruç tutulur mu?

“Cuma günü bir bayram günüdür. Bayram gününüzü oruç günü yapmayın.” (Müsned, II/303)

“Üzerinize farz olan oruç müstesna, cumartesi günü oruç tutmayınız.” (İbni Mâce, Sıyam: 38)

“Cumartesi ve pazar günleri müşriklerin bayram günleridir. Ben onlara muhalefet etmek isterim.” (Neseî, Cum’a: 1)

"Geceler arasında sadece cuma gecesini ibadete tahsis etmeyin; yine günler arasında oruç tutmak için sadece cuma gününü tahsis etmeyin. Ancak sizden biri âdeti olan bir orucu tutuyorsa bu müstesnadır." (Neylü'l-Evtar, IV/249; Vehbe Zuhayli, İslam Fıkhı Ansiklopedisi, III/124)

Bu hadis-i şerifler sadece cuma ve cumartesi günleri oruç tutmamayı tavsiye etmektedir. Ancak bugünlerde oruç tutmanın, yani sadece cuma ve cumartesi oruçlu bulunmanın mekruhluk derecesi tenzihîdir. Yani harama yakın olan mekruh değildir.

Sadece Cumartesi günü oruç tutulur mu? Tek gün Cuma, Cumrtesi oruç tutulabilir mi? ile ilgili etiketler Recep Tayyip Erdoğan sadece cumartesi oruç tutulur mu
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.