Saç ekimi nasıl yapılır? Kaç çeşit saç ekimi vardır?

Saç ekimi, saç dökülmesi sonucu yapılan bir işlem olup, hem erkeklerde hem de kadınlarda sık yapılan bir uygulamadır. Her sene saç kaybı nedeniyle tedavi alan hasta sayısında artış olmaktadır. Saç ekimi; saç köklerinin daha yoğun bulunduğu bölgelerden, saç dökülmesi nedeniyle saçsız kalan bölgelere nakledilmesi işlemidir. Saç ekimiyle ilgili bütün detaylar haberimizde.

SAÇ NEDEN DÖKÜLÜR?

Hormon bozukluğu, mevsimsel döngüler, demir veya vitamin eksikliği, genetik yatkınlık gibi çeşitli sebepler dolayısıyla saçlar dökülebilir. Yetişkin bireylerde günde yaklaşık 50-100 adet tel dökülmesi normal kabul edilmektedir. Belirli bir doğal döngüye sahip olan saç telleri her 4-6 yılda bir kendiliğinden dökülür ve akabinde saç köklerinden daha sağlıklı saçlar çıkar. Fakat, sürekli ve fazlaca dökülen saçlar ciddi birtakım hastalıkların habercisi olabilir. Aynı zamanda, kadın ve erkeklerde saç dökülmesinin nedenleri farklılık gösterebilmektedir. Erkeklerde, genellikle genetik faktörler ergenlik sonrası saç dökülmesinde rol oynamaktadır. Kadınlarda ise kronik stres, hormon bozuklukları, dengesiz beslenme, çeşitli deri problemleri, kullanılan kozmetik ürünler ve birtakım ilaçlar saç dökülmelerine neden olabilmektedir. Doğum, emzirme ve menopoz dönemlerinde kadınlarda saç dökülmesinde artış görülebilmektedir.

Saç ekimi nasıl yapılır? Kaç çeşit saç ekimi vardır?

SAÇ EKİMİ NEDİR?

Kişilerin farklı ihtiyaçlarına göre, saç dökülmesi için önerilen tedavi yöntemleri ve kapsamı değişkenlik gösterebilmektedir. Saç dökülmesine çözüm olarak sunulan bir tedavi yöntemi olarak saç ekimi, ense üstünde veya vücudun herhangi bir bölgesinde bulunan saç köklerinin, açıklık ve seyreklik oluşan yerlere nakil edilmesi şeklinde gerçekleşmektedir. Steril koşullarda, uzmanlar tarafından ameliyathanede yapılan bu işlemde, genellikle tepe ve alında oluşan açıklıklar daha güçlü bölgelerdeki saç köklerinin lokal anestezi yapılmasının ardından tek tek alınıp ihtiyaç duyulan yerlere ekilmesi ile tedavi edilir. Bu işlem acılı değildir ve ekim yapılacak bölgenin büyüklüğüne bağlı olarak yaklaşık 4-6 saat sürebilmektedir. Uygulanan tekniğin doğru olması, yeni ekilen saçların saç derisine uyum sağlaması ve sağlıklı şekilde büyümesi açısından son derece önemlidir. Operasyonun ardından kişiye birkaç gün süre boyunca evde dinlenmesi ve dışarı çıkmaması önerilir. Saç ekiminden birkaç hafta sonra saçlar dökülecek, fakat saç kökleri yerinde kalacaktır. Dökülen bu saçların ardından, sağlıklı bir şekilde deriye yerleşen saç köklerinden yeni saçlar büyüyecektir.Saç ekimi işlemi iki temel metot ile uygulanmaktadır. Bu metodlar FUT ve FUE metodu ile saç ekimidir.

Saç ekimi nasıl yapılır? Kaç çeşit saç ekimi vardır? - Resim : 2

FUT (Foliküler Ünite Transplantasyonu) Yöntemi

Oldukça eski bir yöntem olan FUT tekniği, enseden ince bir şerit şeklinde kesilen saç derisindeki köklerin gerekli bölgeye yerleştirilmesi şeklinde gerçekleşir. FUT tekniği cerrahi bir işlem olması dolayısıyla, ensede yaklaşık 8-15 cm arasında bir uzunlukta iz yara izi kalır.

Saç ekimi nasıl yapılır? Kaç çeşit saç ekimi vardır? - Resim : 3

FUE (Foliküler Ünite Ekstraksiyonu) Yöntemi

Daha güncel bir teknik olan FUE yönteminde ise kesi işlemi yapılmaz ve dolayısıyla cerrahi iz oluşması önlenir. Ense bölgesinden tek tek alınan saç köklerinin ekilecekleri bölgede bulunan kanallara transfer edilmesi ile saç ekimi gerçekleşir.Son dönemlerde daha yaygın olarak kullanılan bir diğer yöntem ise PRP (Platelet Rich Plasma)’dir. Kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan hücrelerden üretilen solüsyon saç ekimi sürecinde kullanıldığında ekilen saç köklerinin güçlenmesini ve yeni saç çıkmasını sağlamaktadır.Nihai tercihin kişinin saç ve cilt yapısı ile en çok uyumlu olacak şekilde belirlenmesi uygulanacak tedavi yönteminin başarısında büyük önem arz etmektedir.

Saç ekimi nasıl yapılır? Kaç çeşit saç ekimi vardır? - Resim : 4

SAÇ EKİMİ KİMLERE YAPILIR?

Saç ekimi tedavisi, geri dönüşümsüz saç kayıplarında yapılır. Hormonal saç dökülmesi durumunda doktorlar genellikle önce bir tıbbi tedavi denemesi yapar. Kadınlarda ilaç tedavisi ile saçların tekrar çıkması sağlanabilirken, ilaçlar erkeklerde sadece dökülmenin durdurulması ve ileri saç dökülmesine karşı çözüm sunabilmektedir. Finasterid ve minoksidil etken maddesine sahip ilaçlar bu amaçla başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.

Birçok hasta uzun sürelerle ya da ömür boyu ilaç kullanmak istememektedir. İlaç tedavisinin mümkün olmadığı ya da sonuç alınamadığı durumlarda saç ekimi yapılması planlanır. Bununla birlikte, hormonal saç dökülmesi söz konusu olduğunda, birçok doktor erken müdahalenin iyi sonuç vermediği kanısındadır. Bunun için hastaların en az 30 ila 35 yaşlarında ve saç dökülmesinin durmuş olması istenir. Çeşitli nedenlerle saç ekimi yapılamayan bireyler ise protez saç kullanabilirler. Protez saç kişiye özel tasarlanan doğal görünümlü bir tür peruktur.

Saç ekimi nasıl yapılır? Kaç çeşit saç ekimi vardır? - Resim : 5

SAÇ EKİMİ NASIL YAPILIR?

Saç ekim işlemi, temelde saçlı derinin farklı bir bölgesinden alınan saç telinin kökleri ile birlikte saçsız bölgeye yerleştirilmesi şeklinde özetlenebilir. Bu işleme yönelik geliştirilmiş pek çok teknik bulunur ve uygulama şeklinden, donör olarak kullanılacak alana kadar pek çok faktör tercih edilen tekniğe göre değişiklik gösterir. Bazı durumlarda saç ekiminde kullanmak üzere toplanan kıl kökleri yalnızca saçlı deriden elde edilirken bazı uygulamalarda göğüs ve sırt bölgesinde bulunan kıllar tercih edilebilir. Uygulamanın başarı ile sonuçlanması için ekimi yapılacak saç köklerinin doğru şekilde toplanması ve gerekli bölgelere büyük bir hassasiyetle ekilmesi gerekir.

Uygulama öncesinde işlemin yapılacağı bölgelere lokal anestezi uygulanır ve sonrasında saç köklerini daha iyi tespit etmek için çeşitli görüntüleme yöntemleri kullanılır. Bu işlem için bazı durumlarda uygulama bölgesinin tıraşlanması gerekebilir. Günümüzde saç köklerinin çıkarılması için sıklıkla mikromotor cihazlar tercih edilir. Yaklaşık 0.7 mm incelikte uçlara sahip olan bu cihaz ile saç kökünde bulunan folikül ve kökü çevreleyen doku, bütünüyle korunarak çıkarılır. Greft olarak adlandırılan bu yapı, işlem boyunca uygun koşullarda bekletilir ve toplama işlemi bittikten sonra her bir greft, saç ekimi yapılacak bölgeye özenle yerleştirilir. Bazı uygulamalarda saç kökünü yerleştirmek için saç ekiminin yapılacağı alanda öncelikle kanal açma işleminin uygulanması gerekir. Kanal açma işlemi, uygulama yapılan bölgede minimal doku hasarına yol açar ve bu nedenle işlemden sonra pansuman ve özel bakım ihtiyacı doğabilir.

Saç ekim yöntemleri arasında en yenilerden biri olan DHI saç ekimi, dokuda kanal açma gibi girişimlere gerek duyulmadan son derece hızlı ve güvenli şekilde gerçekleştirilir. Diğer yöntemlere kıyasla pek çok avantajı bulunan DHI yöntemi günümüzde en sık uygulanan yöntemlerden biridir.

Saç ekimi nasıl yapılır? Kaç çeşit saç ekimi vardır? - Resim : 6

SAÇ MİKROPİGMENTASYONU

Bu yöntem aslında bir saç ekim yöntemi değildir. Bu teknikle saç kökleri ve yapıları taklit edilerek saçsız alanlara renk pigmenti enjeksiyonu yapılır. Özellikle saçkıranda olduğu gibi bölgesel saç kaybı söz konusuysa kozmetik olarak iyi sonuçlar verir. Saç ekimi sonrası ek tedavi prosedürü olarak da saç mikropigmentasyonu tedavisi yapılabilmektedir.

PRP SAÇ TEDAVİSİ

Bu yöntem, kişinin kendi kanının kellik olan bölgelere enjekte edilmesi şeklinde uygulanır. Öncelikle kişinin kolundan alınan kan, özel santrifüj cihazı kullanılarak bazı işlemlerden geçirilir. Bu teknikle büyüme faktörleri bakımından zengin özel bir serum elde edilir. PRP tedavisi saç dökülmesine çözüm olarak uygulanabileceği gibi saç ekimi sonrası nakledilen saç köklerinde büyüme oranını artırmak amacıyla da kullanılabilir. Saç nakli sonrası PRP tedavisi, daha iyi saç ekimi sonuçları alınmasını sağlar.

Saç ekimi nasıl yapılır? Kaç çeşit saç ekimi vardır? - Resim : 7

SAÇ EKİMİNDEN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKNLER

Saç ekimi operasyonu öncesinde;

-Alkol, sigara kafein tüketimi iyileşme sürecini yavaşlatmaktadır.
-Kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilecek ilaç vb. kullanılmaması gerekmektedir.
-Saça jöle sprey vb. şekillendirici ürünlerin kullanılmaması gerekmektedir.

Saç ekiminden sonra ise;

-Yatarken ekim yapılan bölgeye çok dikkat edilmesi gerekmektedir, sırt üstü yatılması tavsiye edilir. Saç ekimini takip eden 4. ve 15. günlerde kritik seviye son bulsa da risk devam etmektedir.
-Ağır spor gibi terleten aktiviteler yapılmasından kesinlikle kaçınılması gerekmektedir.
-Operasyon sonrası araba kullanılması kesinlikle tavsiye edilmemektedir.
-Operasyonu takip eden dönemde ödem ve ağrılar yaşanabilir, düzenli ağrı kesici kullanımı gerekebilir. Saç ekilen bölgenin ameliyat sonrasında korunması gerekmektedir. Saç yıkamasına ise ameliyattan sonraki üçüncü gün başlanması tavsiye edilir.
-Operasyon neticesinde yeni saçların çıkması ilk üç ayda %30, altıncı ayda %60 ve bir yılda %100 başarıya ulaşabilmektedir. Ancak, bu sabır isteyen bir süreçtir. Yeni saçların uzama süresi yaş, genetik faktörler, hayat tarzı gibi etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.
-Yeni çıkan saçlar bir müddet kesilip boyanmamalıdır, yeni çıkan saç derisinde kabuklanma yaşanması normaldir.
-Sauna, hamam, solaryum gibi yerlerden kesinlikle kaçınılmalıdır.
-Ekim yapılan bölge güneşten korunmalıdır.
-Saç ekiminden sonraki bir ay içinde saçların kaynamaya başladığı görülebilir. Ameliyat bitiminde doktor tarafından tavsiye edilen saç ürünlerinin kullanılmaya devam edilmesi önemlidir.

Saç ekimi nasıl yapılır? Kaç çeşit saç ekimi vardır? ile ilgili etiketler saç ekimi kellik saç dökülmesi FUE DHI PRP FUT
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.