Sabahları dinç uyanmak için ne yapılmalıdır?

Yorgun uyanmanın sebepleri nelerdir? Erken uyanmanın püf noktaları haberimizde...Vatandaşlarımız, "Sabah dinç uyanmak için ne yapmalıyım?" sorusunu soruyor. Sabahları daha dinç uyanmak isteyen vatandaşlarımız merakla araştırıyor. Sabahları dinamik uyanmak vatandaşlarımız için oldukça güç bir durum. Bunun birçok sebebi olabiliyor. Gece vücudumuz için ideal bir dinlenme zamanıdır. Uzmanlar, yatak odası için 20 derecenin mükemmel olduğunu keşfetmişler. Gece uyuduğunuz uykunun tadını çıkarmak için odanızda bir ısı dengeleyici bulundurun. "Peki, sabahları dinç uyanmak için ne yapmalıyım?" sorusunun cevabını haberimizde bulabilirsiniz...

Birçok vatandaşımız sabah uyanınca kendisini yorgun hissediyor. Fark etmeseniz de yapılan birçok hata buna sebep oluyor. Yeterince su içilmiyorsa enerjiniz düşer. Kalbiniz daha az pompalama yapar ve kaslara, organlara giden oksijen ile besin miktarındaki hız azalır. Kendinizi güçsüz hissediyorsanız ve odaklanmakta güçlük çekiyorsanız demir eksikliği sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Anemi riskini azaltmak için demir alımını artırın. Araştırmalara göre, günde 3 fincan kahve sizin için faydalıdır. Uygunsuz şekilde kafein tüketimi ise uykuya dalmanızı sağlayan adenozini durdurur. Yorgun uyanmanın sebepleri nelerdir? "Peki, sabahları dinç uyanmak için ne yapmalıyım?" sorusunun cevabını haberimizde bulabilirsiniz...

sabahlarA_dinA_uyanmka

ERKEN UYANMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Yataktan kalkmak nasıl da zor geliyor değil mi? Sabah çalan saatin alarmına karşı düşman kesildiğimiz şu günlerde erken uyanmak için bu öneriler çok işinize yarayacak!

Vücut saati tıkır tıkır işleyenler, size şapka çıkarıyoruz! Ama çoğumuz geç yatıyoruz ve erken kalkamıyoruz. 'Toplantı 9’da değil de 10.00’da başlasa' 'İlk ders zili 1 saat sonra çalsa ne olurdu?' diye yıllardır sızlansak da değişen bir şey yok. 06.00‘da kalkıp 06.30’da evden çıkmak zorundayız. Ne yapalım? O zaman pratik yöntemler bulalım dedik.

uyanmak_erken_erken_uyanmak

ERKEN UYUMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Sadece erken kalkmak yetmez, güne dinç başlamak lazım. Zira iş bekler, derste uyumak olmaz! O zaman erken yatmaya alışacağız. Mesela yatağa gitmeniz gereken saat için ayrı bir alarm kurun. Güne öyle paydos edin.

Yatağa girmeden önceki 2 saati bir şeyler okuyarak, sıcak bir duş alarak, yürüyüşe çıkarak veya ertesi günü planlayarak geçirin. Bu sırada odanızı havalandırın. Mis gibi bir uyku istiyorsanız bırakın temiz hava içeri girsin.

Yatmadan önce içilen çay, kahve uykunun baş düşmanlarından. Hele alkol ve sigara sizi ters köşeye yatırır, uyutmaz. Karnınız acıktıysa hafif bir şeylerin ötesine geçmeyin.

Günü koşarak, ağırlık ve kardiyo çalışarak bitirmeyin. Uykunuz yoksa kendinizi yorun ama o kadar da değil.

Sabah nasıl uyandığınızın sağlığınızla bir ilişkisi olabilir. Belki de daha iyi bir diyet ve egzersiz planına ihtiyacınız vardır. Eğer uyanmakta zorlanıyorsanız, bilmediğiniz bir uyku apneniz olabilir. Eğer her şeyi doğru yaptıysanız, uzman görüşü almak için mutlaka doktora gidin.

Sabah uyanır uyanmaz içtiğiniz bir bardak su sizi uyandıracaktır. Yatağınızın başında bulundurduğunuz kafeinli bir içecek, sizi yataktan çıkaracak yollardan biri olabilir. Ancak bunun sağlıklı bir öneri olduğunu söyleyemeyiz.

Işık saçarak yanıp sönen bir çalar saat ya da radyolu çalar saatler, sabahları daha aydınlık, parlak ve müzikli bir güne daha kolay uyanmanızı sağlar. Belli bir süre sonra rahatsız edici sesler sizi artık uyandırmayacaktır.

Vücut hareketlerini algılayabilecek bir program indirin. 'SpinMe Alarm Clock' uygulaması sabahları zor uyananlar için bir çözüm olabilir. Bu program yalnızca yatağınızdan kalktığınız zaman ya da iki kere dönerseniz kapanıyor.

Kokulu tuzlar veya uçucu yağlar insanları yüzlerce yıl canlı tutmak için işe yarıyor. Bunun için sevmediğiniz bir kokuyu duymanız gerekmiyor. Sizi canlandıracak bu kokuları yatağınızın başucuna koyarak başlayabilirsiniz. Greyfurt ya da nane işinizi görebilir.

Uyanmak için kendinizi zorlamak yerine, birkaç egzersiz uygulayarak vücudunuzun hemen harekete geçmesini sağlayabilirsiniz. Kendinizi iyi hissedene kadar bunu günde iki defa tekrarlayın. Bu ipuçlarını yaptığınız halde hala zamanında uyanamıyorsanız, belki sabahları hızlı uyanamamanızın başka nedenleri olabilir.

erken_uyanmak

Erken uyanmak istiyorsanız bunları alışkanlık haline getirin:

Sessiz ve karanlık bir odada uyuyun.
Gün içinde yarım saatten fazla şekerleme yapmayın.
Uyandığınızda perdeyi açın, taze havayı koklayın.
Alarmı yataktan uzak bir yere konumlandırın ki onu susturmak için mecburen birkaç adım atın.
Alarmı ertelemeyin! Fazladan 5 dakika uyumanın ne size, ne de çevrenize faydası var.

İŞE ERKEN BAŞLAMAK SAĞLIĞI BOZUYOR MU?

Uyku yoksuluğu, toplumda giderek büyüyen bir sorun haline geldi. Hemen hemen hiç kimse bu değerli ihtiyaçtan payına düşeni alamıyor. Wright Devlet Üniversitesi'ndeki uyku uzmanlarına göre, uyku eksikliği yorgunluk ve ölümcül araba kazalarının yüzde 10’unun sebebi. Bu aynı zamanda, erken uyanmanın ve sabah 09.00’dan önce işe başlamanın kurumsallaşmış bir işkence biçimi olduğu anlamına geliyor. Üstelik kalp hastalığı, obezite ve kanser gibi önemli hastalıklara yakalanma riskini de artırıyor. İşte saat 10.00’da işe başlamanın bizler için çok daha sağlıklı olabileceğini gösteren bilimsel bulgular:

gahefaghefgafe

YARATICILIK VE ÜRETİMLERİ ARTMAYA BAŞLIYOR

Bir sinirbilimci Paul Kelley'nin yaptığı araştırma kendisini ve diğer pek çok insanı, okul ve iş için başlangıç saatlerini ileriye almanın öğrenci ve yetişkinler için muazzam yararları olabileceğine dair ikna etti. 18 ile 34 yaş arasındaki insanların yeterli uyumadığının bilincinde olan araştırmacı, bunun normal potansiyellerinin ancak üçte birini ortaya koyabilmeleri ile sonuçlandığının altını çiziyor. Kelley’e göre, gençler ve yetişkinler yeterince uyuma fırsatı yakaladığında, yaratıcılık ve üretimleri artmaya başlıyor.

YETERLİ UYUMAK ÖNEMLİ

Konsantrasyon, mantıksal zeka, matematiksel yetenek ve hafıza gibi pek çok zihinsel fonksiyonun iyi bir gece uykusu ile ilişkili olduğunu ortaya koyan pek çok araştırma var. Bize tüm bunları yapmak için yardımcı olan beyin bölümüne prefrontal korteks denir (PFC). Yeterli uyku almadığımızda, PFC kilitlenme moduna geçer ve hemen hemen hiç çalışmaz. İş arkadaşlarınızın sabah ofiste neden bu kadar ağır olduklarını merak ediyorsanız, sebebi budur.

Uyku yoksunluğu sadece sabahları yavaş bir başlangıç yapmaya sebep olmaz, aynı zamanda kötü performans, depresyon, diyabet ve kilo artışı gibi ciddi sonuçlar da doğurabilir.

Columbia Üniversitesi, Uyku Uzmanı James E. Gangwisch, “Genç çocuklar gecede on saat uyumalıdır, ergenlik öncesi gruptakiler yaklaşık dokuz saat ve ergenler de dokuz saat uykuya ihtiyaç duyar. Bu gereklilik araştırmalarla kanıtlanmıştır. Yetişkinler söz konusu olduğunda gecelik uyku ihtiyacı, bireye göre değişmekle birlikte, 7 ile 9 saat arasındadır” diyor.

Sabahları dinç uyanmak için ne yapılmalıdır? ile ilgili etiketler dinç uyanmak sebepleri yorgun uyanmanın nelerdir
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.