Saatler geri alınacak mı?

Yaz saati uygulamasına devam edilip edilmeyeceği merak ediliyor. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla kış saati uygulamasına geçilip geçilmeyeceği belli oldu. Yapılan haberler sonucundan saatlerin geriye alınıp alınmayacağı ve kış saati uygulamasına geçilip geçilmeyeceği araştırılmaya başlandı. Peki, Saatler geriye alınacak mı? Ne zaman geri alınacak? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Cumhurbaşkanlığı kararıyla, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla kış saati uygulamasına geçilmeyip, yaz saati uygulamasına devam edileceği açıklanmıştı. Yapılan haberler sonucundan saatlerin geriye alınıp alınmayacağı ve kış saati uygulamasına geçilip geçilmeyeceği araştırılmaya başlandı. Peki, Saatler geriye alınacak mı? Ne zaman geri alınacak? Tüm detaylarıyla haberimizde...

Saatler geri alınacak mı?

SAATLER GERİ Mİ ALINACAK?

Bakanlar Kurulunun 7 Eylül 2016'da aldığı kararda, 27 Mart 2016 tarihinde saat 03.00'te saatlerin bir saat ileri alınmasıyla başlatılan yaz saati uygulamasının her yıl ve yıl boyu sürdürüleceği belirtilmişti.

2016 yılının en çok tartışılan konusu olan kış saati uygulamasının artı ve eksileri masaya yatırılmış sonunda kış saati uygulamasının zararlarının fazla olmasından dolayı kış saati uygulamasından vazgeçilmişti. Kış saati uygulanması bir çok sorunu birlikte getirerek uygulanmaktan vazgeçilmişti.

Bakanlar Kurulunca, saatlerin bir saat ileri alınmasıyla başlatılan yaz saati uygulamasının devam ettirilmesi kararlaştırılmıştı. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yaz saati uygulanması hakkında karar, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Bakanlar Kurulu kararı uyarınca bütün yurtta saatlerinin bir saat ileri alınmasıyla başlatılan yaz saati uygulamasının devam ettirilmesine karar verildi.

7 Eylül 2016’da Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla, Türkiye’de yaz saati - kış saati ayrımına son verilmiş ve 30 Ekim 2016’da dünyada kış saati uygulamasına geçen 76 ülkenin aksine, Türkiye kalıcı olarak yaz saatinde kalmaya karar vermişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın “ciddi elektrik tasarrufu sağlanacağı” gerekçesiyle savunduğu kalıcı yaz saati uygulaması sayesinde, kış saati uygulamasının geçerli olduğu aylar bazında yıllık yaklaşık %8,58, toplam elektrik bazında ise %3,62 oranında tasarruf sağlanacağı hesapları yapılmıştı.

Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile 28 Ekim 2018 Pazar günü saat 04.00’ten itibaren bütün yurtta saatlerin bir saat geri alınacağı bildirilmişti.

7 Eylül 2016 itibarıyla yürürlüğe giren kararla birlikte gün ışığından daha çok faydalanabilmek için sürekli yaz saatine geçilmişti. Getirilen yaz saati uygulamasının sürekli olarak devam edilmesinin planlandığı belirtilmişti. 23 Ekim 2017 tarihli Resmi Gazete'de yer alan kararnamede, yaz saati uygulamasının 2017'de de sürdürüleceği, kış saati uygulamasına 28 Ekim 2018 pazar günü 04.00'ten itibaren geçileceği belirtildi. Buna karşın, söz konusu tarihten önce yeni bir kararla sürekli yaz saatinin yeni bir düzenlemeyle daha önce olduğu gibi bir yıl daha uzatılması bekleniyor.

Geçtiğimiz yılın ekim ayında alınan bir karar ile birlikte Türkiye'de artık yaz saati uygulaması kalıcı bir hale gelmişti. Bu da tartışmaların odağına oturmuştu. Aradan geçen bir senede Türkiye'de saat uygulaması en çok konuşulanlar arasına girmişti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın kalıcı yaz saati uygulaması ile ilgili “geri adım atılmayacağını” açıklamasının ardından Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka Mart 2017 yılında Milli eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile görüşmüştü.

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak Enerji Verimliliği Ödül Töreni'nde konuşmuştu. Yaz saati uygulaması ile ilgili açıklama yapan Albayrak," Enerji tasarrufu sağlıyor. Uygulama aynı istikamette devam edecek" demişti.

Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta yaz saati uygulanması hakkındaki ekli Kararın yürürlüğe konulması; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 6/9/2016 tarihli ve 24005 sayılı yazısı üzerine, 697 sayılı Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanunun 2 nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 7/9/2016 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Recep Tayyip ERDOĞAN
CUMHURBAŞKANI

Binali YILDIRIM
Başbakan

N. CANİKLİ M. ŞİMŞEK N. CANİKLİ Y. T. TÜRKEŞ
Başbakan Yardımcısı Başbakan Yardımcısı Başbakan Yardımcısı V. Başbakan Yardımcısı

Y. T. TÜRKEŞ B. BOZDAĞ F. B. SAYAN KAYA F. B. SAYAN KAYA
Başbakan Yardımcısı V. Adalet Bakanı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Avrupa Birliği Bakanı V.

F. ÖZLÜ M. MÜEZZİNOĞLU M. ÖZHASEKİ L. ELVAN
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çevre ve Şehircilik Bakanı Dışişleri Bakanı V.

N. ZEYBEKCİ B. ALBAYRAK A. Ç. KILIÇ F. ÇELİK
Ekonomi Bakanı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Gençlik ve Spor Bakanı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı

B. TÜFENKCİ S. SOYLU L. ELVAN N. AVCI
Gümrük ve Ticaret Bakanı İçişleri Bakanı Kalkınma Bakanı Kültür ve Turizm Bakanı

N. AĞBAL İ. YILMAZ F. IŞIK
Maliye Bakanı Millî Eğitim Bakanı Millî Savunma Bakanı

V. EROĞLU R. AKDAĞ A. ARSLAN
Orman ve Su İşleri Bakanı Sağlık Bakanı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı

7/9/2016 TARİHLİ VE 2016/9154 SAYILI KARARNAMENİN EKİ

KARAR

MADDE 1- (1) Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla; bütün yurtta 27 Mart 2016 Pazar günü saat 03,00’ten itibaren bir saat ileri alınmak suretiyle başlatılan yaz saati uygulamasının, her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırılmıştır.

MADDE 2- (1) Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta saatlerin yeniden düzenlenmesi hakkındaki 14/3/2016 tarihli ve 2016/8589 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında yer alan 30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04,00’ten itibaren bir saat geri alınması;” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 3- (T) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 4- (T) Bu Karar hükümlerini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı yürütür.

2 EKİM 2018 TARİHLİ KARAR

Cumhurbaşkanı kararıyla, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta uygulanan mevcut ileri saat uygulaması her sene, yıl boyu sürdürülecek
Resmi Gazete'de yer alan Cumhurbaşkanı kararında, gün ışığından daha fazla yararlanmak için bütün yurtta uygulanan mevcut ileri saat uygulamasının (tüm yıl yaz saati, GMT+3) her sene, yıl boyu sürdürülmesinin kararlaştırıldığı belirtildi.

Kararla, yaz saati uygulanması hakkındaki 23 Ekim 2017 tarihli ve 2017/10921 sayılı Bakanlar Kurulu kararının da yürürlükten kaldırıldığı kaydedildi.

Söz konusu kararın yürürlüğe konulmasına, 697 sayılı "Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanun"un 2'nci maddesi gereğince karar verildi.

Saatler geri alınacak mı? ile ilgili etiketler 2018 saatler geri mi alınacak
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.