S-400'LERİ ABD'YE Mİ SATIYORUZ?

SuperHaber programcısı Metehan Demir ve SuperHaber YouTube Koordinatörü Barış Özkan, gündemin dikkat çeken başlıklarının değerlendirdi...

Amerika Birleşik Devletleri Senatosu tarafından yapılan düzenleme ile ABD Ordusu’na, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan ve Rusya’dan tedarik edilen S-400 Triumf Hava Savunma Füze Sistemi (HSFS)’ni satın alma yetkisi verildiği yönünde dikkat çekici bir haber yayınlandı. ABD'deki bu ilginç gelişmenin ardından Rusya Federal Askeri ve Teknik İşbirliği Servisi (FSVTS) Sözcüsü Mariya Vorobyeva, Türkiye'ye teslim edilen S-400 füze savunma sistemlerinin Rusya'nın izni olmadan yeniden ihraç edilmesinin mümkün olmadığını duyurdu.

SuperHaber programcısı gazeteci Metehan Demir, bu enteresan teklifi SuperHaber YouTube kanalına değerlendirirken, "Fanteziden ibaret bir teklif" ifadesini kullandı.

Metehan Demir şunları söyledi: Amerika’da hazırlanan bir tasarı var. Tasarı için oluşturulan metne belli bir süre dahilinde oradaki kongre üyelerine teklif verme süresi söz konusu şu an. Bu süre içinde herkes aklına gelen her şeyi söylüyor. Öncelikle haber şuydu; Amerika, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S400'leri alacak, bu sayede S400 krizi de çözülecek, Rusya'nın S400'leri Amerika'ya geçecek, Amerika'da parasını Türkiye'ye vererek karşısında Patriot füzeleri Türkiye'ye verecek. O sağ biz selamet şeklinde devam edecek. Bunu ben Dışişleri Bakanlığı'nda ve konuyla ilgili tüm savunma kaynaklarında en yetkili isimlerle konuştum. 'Diplomatik bir fantezi' dediler. Değerli bir diplomatımız da bunu yılın şakası olabileceğini söyledi. Mantıken yönetmelikler açısından Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S400'leri Amerika'ya vermesi itibarını ve güvenilirliğini ciddi anlamda zedeleyecek bir durumdur. Zaten Türkiye bunu milli bir duruş, milli bir ihtiyaç olarak Rusya'dan aldığı için ve kullanmayla ilgili de bir kararı bulunduğu için bundan sonrasına böyle bir şey olmaz. Dışişleri birimleri bu konuyu ‘aklıevvel bir diplomatik fantezi' şeklinde yorumluyor. Şu bir gerçek ki Türkiye daha önceden de Amerika'ya 'Ben senden Patriot alırım' demişti. Bunu Trump söylemişti. S400'lerin ne zaman aktive edileceği ile ilgili ise, ağırdan işleyen bir süreç var. Trump'ın kasımda Amerika'daki seçimlerini düşündüğümüzde, karşısında Joe Biden’in demokratlardan aday olduğunu düşündüğümüzde, Trump'ın parlak günler geçirmediğini de dikkate aldığımızda belki bu süreç pandemiden dolayı da zaten normalde en geç nisanda aktive edilmesi gerekiyordu. Artık temmuza girdik. Büyük ihtimalle bu yaz aylarında da beklemede, ağırdan yürüyen ama her an aktive edilecekmiş gibi bir süreç devam ediyor. İkinci paket alınıp alınmayacağı konusu da biraz daha konuşulur. Ağırdan ilerleyen bu sürecin biraz daha devam edeceğini düşünüyorum. Türkiye bu konuda geri bir adım atması, başka bir yere göndermesi gibi, başka bir iddia da Katar'a, Kıbrıs'a gönderilmesi.. Açıkça söyleyeyim; Ankara yakınlarında S400'lerle ilgili üssün inşaatı başlatıldı. Bataryaların ciddi bir bölümü orada bir yerlere yerleştirilecek. Türkiye'nin çeşitli coğrafi lokasyonlarında hava savunma ihtiyaçları paralelinde çalışmaları zaten tamamlanmıştı. Ankara yakınlarında da bir yerde tamamlandı diyebilirim hazırlık açısından. 

'Metehan Demir ile Gündem' yeni bölümüyle SuperHaber YouTube kanalında yayında...

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

S-400'LERİ ABD'YE Mİ SATIYORUZ? ile ilgili etiketler Metehan Demir Rusya ABD Türkiye s400

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.