Rüzgar ve güneşe yatırım 12 ayda 7 milyar dolarlık tasarruf sağladı

Hükümetin yenilenebilir enerji kaynaklarına verdiği destek sonuçlarını göstermeye başladı. Türkiye, hem enerji arz güvenliğini sağladı hem de yılda 7 milyar dolarlık tasarruf etti. Önümüzdeki dönem de aylık fosil yakıt tasarrufu 700 milyon doları bulacak.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Fosil gaz fiyatları tüm dünyada hızla yükselirken, Türkiye elektrik fiyatları da fırladı. Rüzgar ve güneş, Türkiye'yi fosil yakıt ithalatında şimdiden milyarlarca dolar tasarruf ettirdi, ancak doğru politikayla daha fazlasını yapabilirler. Fosil gaz fiyatları Türkiye'de elektrik fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Merkezi İngiltere’de bulunan düşünce kuruluşu EMBER’ın yaptığı araştırma, Türkiye’nin yenilenebilir enerjiye yaptığı yatırımların ekonomiye katkısnı araştırdı.
Gaz fiyatlarında bir yılda yedi kattan fazla artış, elektrik fiyatlarında altı kat artışa dönüştü. Türk lirasının değer kaybetmesi, fosil gaz fiyatlarının elektrik fiyatları üzerindeki etkisini artırdı.

Rüzgar ve güneş enerjisi üretimi, son 12 ayda 7 milyar dolarlık fosil yakıt ithalatını önleyerek Türkiye'nin ithalat faturalarını düşürdü. Önümüzdeki aylarda, gaz fiyatının aynı kalması durumunda her ay yaklaşık 700 milyon dolar tasarruf bekleniyor.

Piyasa müdahaleleri ülkenin üzerindeki maliyet yükünü azaltmıyor. Türkiye, piyasa genelindeki tavan fiyatlarını, ulusal elektrik tarife fiyatlarını ve gaz tarife fiyatlarını baskılayarak elektrik fiyatlarını düşük tutmaya çalıştı. Ancak piyasa müdahaleleri elektrik üretim maliyetini düşürmemekte ve ülke üzerindeki toplam maliyet yükü aynı kalmaktadır.

İletim Sistemi İşletmecisi rüzgar ve güneş enerjisi için sınırlı kapasiteler ayırsa da, açık artırmalar ihale edilen kapasitelerden 10-15 kat daha fazla başvuru çekiyor. Bu kapasitelerin yükseltilerek yatırım iştahının daha verimli kullanılması gerekmektedir.

“Gaz fiyatları ve zayıf para birimi Türkiye'de elektrik fiyatlarının yükselmesine neden olurken, yenilenebilir kaynaklar milyarlarca dolarlık fosil yakıt ithalatını engelliyor. Yenilenebilir enerji, doğru politikayla daha fazlasını yapabilir. Tarife garantisinin sona ermesinden sonra, serbest piyasa ve ihaleler, Türkiye'de yeni yenilenebilir dağıtımların ana yolları olacaktır. Ancak, rüzgar ve güneş enerjisine ayrılan kapasitelerin çarpıcı biçimde büyütülmesi ve ülkedeki yatırım iştahını zedeleyen piyasa müdahalelerinden kaçınılması gerekiyor. Enerji krizi, güneş enerjisi gibi çok hızlı uygulanabilen hızlı çözümlere ihtiyaç duyuyor.

Rüzgar ve güneşe yatırım 12 ayda 7 milyar dolarlık tasarruf sağladı ile ilgili etiketler rüzgar enerjisi güneş enerjisi yatırım
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.