Rusya'nın planı

Metin Külünk

Metin Külünk

1. Hedef: Rusya'nın Suriye macerası Ukrayna meselesi, enerji ve bilumum elzem konularda kendisine engeller çıkartan Avrupa Birliği'ni bölmek için Suriye'de iç karışıklık çıkarması. Bunun neticesinde oluşacak mülteci akınıyla AB'yi bölecek gelişmelere zemin hazırlaması. Böylece Rusya kendisine rakip olan bir gücü bertaraf etmiş olacaktır.

2. Hedef: Türkiye'nin İslam coğrafyası ile bağını koparmak suretiyle geleceğin Müslüman alemini bir araya getirme potansiyeli olan bir gücü boşa çıkarmak. Ayrıca kukla Kürt devleti ile yeni bir Kürt meselesini Türkiye'nin önüne çıkarmak.

Azez- Cerablus hattını birleştirme projesi bu nedenle mutlaka engellenmelidir.

2. Hedefi ABD, Avrupa dahil bir konsorsiyum destekliyor. İster Haçlı zihniyeti diyelim ister küresel hegemonya bu ittifak göz önünde değerlendirilmeli. Farklı konularda ayrı düşünceler de bu konuda hem fikirler.

Peki ne değişti de böyle oldu?

BOP projesinde birlikte yürüyüp Türkiye'nin hareket alanını arttırmak suretiyle bölgemizde söz sahibi olmak ABD'nin hedefiydi. Ancak Türkiye'ye tanınan bazı kolaylıklar, mevcut küresel ekonominin durumu ve Türkiye'nin beklenmedik yükselişi başta ABD olmak üzere Avrupa, Rusya ve hatta Çin'i rahatsız etti.

Türkiye büyümeye başladıkça sözünü söylemesi ABD'de kendi elimizle bir düşman oluşturuyoruz görüşünü hakim kıldı. Bu nedenlerle kağıt üzerinde müttefik yaklaşımı bir takım "ön alma" "yeniden kontrol altına alma" faaliyetlerine dönmeye başladı.

Bunun yanında Obama yönetimi ABD'de çok güç ve itibar kaybetti. Yeni dönemde başkan küresel sermayeye çok yakın bir isim olacaktır. Bu nedenle Obama üzerinde gittikçe artan bir baskı oluştu. Özellikle Kerry ve Biden, Obama 'dan farklı görüşte iki isim ABD dış politikasında ipleri eline aldı. Bu ekip mevcut ABD Türkiye ilişkilerini 90ların anlayışına döndürmek istiyor. Madeleine Albright döneminin ilişkileri örnek alınıyor.

Son YPG PYD söylemleri Türkiye'nin sabrını taşırdı. Bizsiz bölgede çözüm olmayacağını anlatmak istiyoruz. Bu konuda gemileri yaktık. Çünkü Türkiye üzerine basıp geçilecek bir ülke değildir.

Buna mukabil TSK'nın operasyonlarını müteakip Gazi mahallesi, Armutlu vesair Alevi-Kürt bölgelerinde olaylar çıkarıldı. Görülen o ki ABD operasyonların devamı halinde ülke içindeki Kürt, Alevi ve karşıt kutupları kışkırtıp, karıştırmakla tehdit ediyor.

NATO Gemileri konusu göz ardı ediliyor

Bu süreçte önemli gelişmeler oldu. Azez gerginliği sürerken NATO gemilerinin Ege Denizi'nde bulunmasına onay verildi. Burada özellikle geçmişe dönmek ve Yunanistan'ın Türkiye ile yaşadığı ada krizine bakmak gerekir.

Diğer Yazıları