Rusya'dan ruble ambargosu: İki ülkenin doğal gazı kesildi

Rus enerji şirketi Gazprom tarafından yapılan açıklamada, Polonya ve Bulgaristan'ın rubleyle ödeme sistemine uyum sağlamadıkları için doğal gaz akışının kesildiği bildirildi. Polonya'nın PGNiG'den yapılan yazılı açıklamada, Gazprom'un Polonya'ya "Yamal Sözleşmesi" kapsamındaki doğal gaz sevkiyatını tümüyle durdurduğu belirtildi.

Gazprom, rubleyle ödeme sistemine uymadıkları için Bulgaristan ve Polonya'ya doğal gaz sevkiyatını tümüyle durdurduğunu açıkladı.

DOĞAL GAZI KESİLEN İLK ÜLKELER OLDU

24 Şubat'ta başlayan Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekatının ardından doğal gaz akışı kesilen ilk ülkeler Polonya ve Bulgaristan oldu. Rusya, Avrupa'nın en büyük gaz sağlayıcısı olarak bilinirken, ülkenin para biriminin küresel piyasalarda değerini koruması için doğal gaz alışverişinin ruble ile yapılacağı belirtilmişti.

POLONYA'DAN AÇIKLAMA: SEVKİYAT TÜMÜYLE DURDU

Polonya'nın kamu enerji şirketi PGNiG, Rusya’nın doğal gaz sevkiyatını durdurduğunu teyit ederek, söz konusu adımın sözleşmenin ihlali olduğunu bildirdi.

PGNiG'den yapılan yazılı açıklamada, Gazprom'un Polonya'ya "Yamal Sözleşmesi" kapsamındaki doğal gaz sevkiyatını tümüyle durdurduğu belirtildi.

Söz konusu kesintinin PGNiG'in müşterilerine yönelik sevkiyatlarında aksatma yaşatmadığına işaret edilen açıklamada, "PGNiG, gaz sevkiyatlarının durdurulmasının Yamal Sözleşmesi'nin ihlali olduğu görüşündedir. PGNiG, yasalardan doğan tüm haklarını kullanacaktır." ifadesine yer verildi.

Gazprom, rubleyle ödeme sistemine uymadıkları için Bulgaristan ve Polonya'ya doğal gaz sevkiyatını tümüyle durdurduğunu açıklamıştı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 23 Mart'ta doğal gaz satışı ödemelerinde Rus rublesine geçme planını duyurmuştu.

Putin'in 31 Mart'ta imzaladığı kararnameyle yürürlüğe giren yeni sisteme göre, Rus gazı alan ülkelerin, Gazprombank'tan hesap açmaları, ödemeleri bu bankaya yapmalarının ardından söz konusu fonlar Moskova Borsasında rubleye çevrilecek.

Putin, kararnameyi imzalamasının ardından yaptığı açıklamada, dost olmayan ülkeler yeni sistemi kabul etmezse gaz sözleşmelerinin durdurulacağını söylemişti.

AA

Rusya'dan ruble ambargosu: İki ülkenin doğal gazı kesildi ile ilgili etiketler Bulgaristan Polonya doğalgaz
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.