Rusya’daki seferberlik ilanı Türkiye’deki emlak sektörünü etkiledi! Konut fiyatlarında artış bekleniyor

Rusya Devlet Başkanı Putin’in seferberlik ilanı Türkiye’de emlak sektörünü hareketlendirdi. Türkiye’ye gelen Rus vatandaşları ev fiyatlarına bakmadan alım yapması, konut fiyatlarını da etkiledi. İşte detaylar…

Rusya- Ukrayna savaşı sebebiyle geçtiğimiz hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin resmi seferberlik ilan etti. Rus vatandaşları rotalarını Türkiye’ye çevirdi emlak sektörü hareketlendi. Konu ile ilgili Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı Milliyet.com’a açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamadan satır başlıkları…

Rusların son dönemde yoğun ilgisinden baseden Özelmacıklı, Rus vatandaşlarının genelde Akdeniz bölgesini tercih ettiğini söyledi. 

“Rusların genel anlamda son dönemde yoğun bir ilgisi var. Gerek kiralıkta gerekse satışta özellikle de bu seferberlik sonrasında Akdeniz bölgesi ağırlıklı olmak üzere yoğun talepten bahsedebiliriz. Bu özellikle gayrimenkul satışlarına da yansıyor.

Rusya’daki seferberlik ilanı Türkiye’deki emlak sektörünü etkiledi! Konut fiyatlarında artış bekleniyor

Özellikle kiralık konutlarda yoğun bir talep olduğunu ifade eden Özelmacıklı “Ağustosa ayında Rusya vatandaşları Türkiye’den 1238 konut aldı. Yani bu en yakın takipçisi İran’ın yaklaşık 2 katı kadar bir talep demek. Özellikle kiralıklarda da yoğun bir talep var. Kiralıklarda gerek İstanbul’da gerekse Antalya, Mersin gibi illerde Rusların yoğun ilgisi var diyebiliriz.” dedi.

FİYATLARA ÇOK DİKKAT ETMİYORLAR

Yapılan kiralamaların fiyatlarına çok dikkat edilmediğini söyleyen Özelmacıklı “Rusların yaptığı kiralamalarda yıllık peşin ödemeleri de oluyor. Fiyatı da çok dikkate almadan alım yaptıkları oluyor. Bu durum yenilemelerde bir problem olabilir kanaatindeyim. O bölgeye göre yüksek olsa da tutan kişiler ileride belki aynı kira bedellerini ödeme konusunda biraz daha pasif davranacaklardır. Ya da daha düşük kiralardan tutmaya çalışacaklardır.” dedi.

Özelmacıklı’nın diğer ifadeleri ise şu şekilde: 

RUSLARA YAPILAN GAYRİMENKUL SATIŞI 8 BİN 115’E ULAŞTI

Geçen yıllara göre baktığımızda da Rus vatandaşlarının daha yoğun ilgisi var diyebiliriz. 2021’de yabancılara yapılan konut satışında Ruslar 3. sıradayken 2022 yılında Ruslar ilk sırada yer aldı ve ağustos ayı sonuna kadar Ruslara yapılan gayrimenkul satışı 8 bin 115 adede ulaştı.

İSTANBUL VE ANTALYA’YA YOĞUN İLGİ 

Ocak-Ağustos döneminde Rusya vatandaşlarına yapılan satışlarda artış var. Burada da en yoğun illerimiz İstanbul ve Antalya’dır.

SEFERBERLİK SONRASI KONUT SATIŞI YAPMAK NE KADAR DOĞRU?

Mütekabiliyet çerçevesinde bir sıkıntısı olmadığını biliyorum. Bizim şu an Rusya ile ilgili satış yapamadığımız yerler Karadeniz kıyılarındaki şehirlerimizle sınırlıdır. Ama güney bölgesi ve İstanbul bu kapsamın dışındadır. O nedenle kişiler pasaportları ile beraber herhangi bir sınırlama olmaksızın gayrimenkul alabilirler. Ülkeler arası daha sonra özel bir anlaşma yapılırsa seferber sebebiyle çağrılan vatandaşların ülkesine gönderilmesiyle ilgili bir durum ortaya çıkabilir. Şimdilik böyle bir durum söz konusu değildir.

RUSLARIN TÜRKİYE’DE KONUT SATIŞLARINA ETKİSİ NEDİR?

Gerek ikinci elde gerekse kiralık gayrimenkullerde fiyatları yukarı yönlü hareketlendiriyor. Daha çok bitmiş yerleri tercih ederek hemen oturmak istiyorlar. Bazı tercihlerde eşyalı dairelerin ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Bir kısım Rus vatandaşı kendini Rus vatandaşı olarak değil Ukrayna vatandaşı olarak da tanıtabiliyor. Bunlar pasaport süreçlerinde ortaya çıkıyor.

Şu an oturum çerçevesinde İstanbul’da Anadolu yakasında daha ağırlıklı bir talep var diyebiliriz.”

Rusya’daki seferberlik ilanı Türkiye’deki emlak sektörünü etkiledi! Konut fiyatlarında artış bekleniyor ile ilgili etiketler emlak Rusya İstanbul Antalya konut satışları rusya seferberlik ilanı
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.