Rusya'da bayram hazırlığı: Putin savaş esirlerini Kızıl Meydan'da yürütebilir!

Rusya için büyük önem taşıyan Zafer Bayramı'na kısa bir zaman kala, Moskova yönetiminin dikkat çeken bir tören düzenleyeceği iddia edildi. Yönetimin 12 yıldır görülmeyen 'kıyamet günü uçağını' törende ortaya çıkaracağı belirtilirken, Batı medyası Zafer Bayramı'nda Putin'in resmi olarak savaş ilan edebileceğini bildirdi. Öte yandan bir diğer iddia da Ukrayna merkezli Savunma Stratejileri Merkezinden geldi. Buna göre, Putin 500 savaş esirini Kızıl Meydan'da yürütebilir.

24 Şubat'ta başlayan Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekatında iki aylık süre geride kalırken, tüm dünyanın gözü Rusya'nın 9 Mayıs'ta gerçekleştireceği Zafer Bayramı kutlamalarına odaklandı.

PUTİN BİR ZAFER İSTİYOR

Putin Zafer Bayramında zafere ilişkin bir konuşma yapmak istediği günlerdir gazete manşetlerini süslüyor.

Moskova yönetimi bayram hazırlıklarını sürdürürken, Batı medyası ise Rusya'nın savaştan dolayı şimdiye kadar yaşadığı kayıpları kapatacak bir zafer konuşması hazırlığı yaptığını iddia ediyor.

 

UKRAYNA: SAVAŞ ESİRLERİNİ KIZIL MEYDAN'DA YÜRÜTEBİLİR

 Her yıl 9 Mayıs tarihinde Moskova’daki Kızıl Meydan’da düzenlenen geçit töreninde askeri güç gösterileri güne damgasını vuruyor.

Rusya'nın yeni silahlarını ve askeri birliklerini dünyaya sergilediği geçit töreni, bu sene Ukrayna’daki savaşın gölgesinde gerçekleşecek. Ukrayna merkezli bir düşünce kuruluşu ise Putin'in bu sene düzenlenecek tören için korkunç bir planı olduğunu ileri sürdü.

The Times'da yer alan habere göre, Ukrayna merkezli Savunma Stratejileri Merkezi, 9 Mayıs Zafer Günü'nde Rus askerlerinin yakaladığı 500 savaş esirinin Kızıl Meydan'dan geçmeye zorlanabileceğini iddia etti.

Kuruluş konuya ilişkin daha fazla detay vermezken İngiliz medyası geçit töreninde sergilenecek esirler arasında 48 yaşındaki İngiliz vatandaşı Shaun Pinner ve 28 yaşındaki Aiden Aslin'in de olabileceğini yazdı.

 

TV'DEN YARDIM İSTEMİŞLERDİ

Mariupol saflarında Ukrayna için savaşan ve Rus birlikleri tarafından esir alınan İngilizler daha önce Rus Televizyonuna çıkarılmış ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson'dan yardım istemişti.

SAVAŞ MI İLAN EDECEK?

Savaşın ilk günlerinde Rusya, ülkedeki tüm medya kanallarının savaş kelimesini kullanmalarını yasaklamıştı. CNN şimdiye kadar Ukrayna'ya başlattığı işgal için ısrarla 'Savaş' yerine 'Askeri operasyon' kelimesini kullanan Rusya'nın bu tarihte resmi olarak savaş ilan edebileceğini ileri sürdü.

Putin'in seferberlik ilan ederek tüm yedek askerleri göreve çağırabileceği konuşulurken İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace da Rus liderin mümkün olduğunca çok askeri Ukrayna’ya yollayabileceğini belirtiyor.

 

KIYAMET GÜNÜ UÇAĞI 12 YIL SONRA ORTAYA ÇIKTI

Rusya'nın bu yılki geçit töreninde yapacağı sürprizlerden biri de dün ortaya çıktı. Nükleer bir savaş sırasında Rusya Devlet Başkanı Putin'in ülkesini yönetmesine izin veren 'Kıyamet günü uçağı' 12 yıl aradan sonra yeniden Moskova semalarında göründü. Rus yetkililer uçağın 'Zafer Günü' provaları için havalandığını duyurdu.

9 MAYIS ZAFER BAYRAMI

Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda Nazi Almanyası’nın kayıtsız şartsız teslimiyetini imzaladığı tarih olan 9 Mayıs, Sovyetler Birliği tarafından 'Zafer Günü' adıyla bayram olarak kutlanıyordu. Bu kutlama, Rusya Federasyonu tarafından devralındı.

 

Almanya, normalde 8 Mayıs 1945’te akşam vakti resmi olarak teslim olmuş, Berlin’deki Alman Parlamentosu’na (Reichstag) Sovyet bayrağı çekilmişti. Ancak o sırada Moskova saatiyle tarih, 9 Mayıs olduğu için kutlamalar da her yıl o gün düzenleniyor.

Rusya'da bayram hazırlığı: Putin savaş esirlerini Kızıl Meydan'da yürütebilir! ile ilgili etiketler Putin Rusya Ukrayna kızıl meydan
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.