Rusya Ukrayna'yı işgal ederse Türkiye ekonomisi etkilenir mi? İşte kritik bölgede faaliyet gösteren Türk şirketler...

Rusya-Ukrayna gerilimi hızla artarken 'Türkiye olası bir savaştan ne kadar etkilenir?' sorusu da merak ediliyor. Ukrayna'da yaşanan kriz ülkede faaliyet gösteren birçok Türk şirketi için de risk yaratıyor. İşte Ukrayna ve kritik sınırda bulunan Türk şirketleri...

Rusya-Ukrayna arasında olası bir savaş dünya ekonomisini oluşsuz etkilerken Türkiye'de de büyük sorunlara neden olabilir. 

Türkiye için kritik öneme sahip Ukrayna pazarında pek çok Türk iştiraki mevcut. 

 Son yıllarda yakınlaşan ilişkileri ve artan ticaret hacminin yanı sıra 700'den fazla Türk şirketi ülkede faaliyet gösteriyor.

Peki hangi Türk şirketi Ukrayna'da ne yapıyor?

TURKCELL'İN İŞTİRAK ŞİRKETİ UKRAYNA'NIN ÜÇÜNCÜSÜ

Dünya gazetesinden Göker Bilgiç'in haberine göre Turkcell'in tamamına sahip olduğu iştiraki Lifecell, Ukrayna'nın en büyük üçüncü mobil operatörü konumunda.

Grup gelirlerinin yüzde 10'unu oluşturan Turkcell'in uluslararası operasyonları içerisinde Ukrayna önemli bir pozisyonda bulunuyor. 2005 yılından bu yana ülkede faaliyet gösteren şirketin, 10 milyonu aşkın abonesi bulunuyor.

ANADOLU EFES İŞTİRAKİNİ UKRAYNA'DA 3, RUSYA'DA 22 FABRİKASI VAR

Anadolu Efes ile AB InBev'in ortak girişimi AB InBev Efes, Ukrayna ve Rusya'da pazarın lider şirketleri arasında yer alıyor. Şirketin Ukrayna'da 7 bin çalışanı ve 3 bira fabrikası, Rusya'da ise 11 bira fabrikası bulunuyor.

 

ŞİŞECAM FABRİKASI RUSYA-UKRAYNA SINIRINDA

Cam ambalaj pazarının önemli şirketlerinden Şişecam da hem Ukrayna hem de Rusya'da üretim yapıyor. Şirketin Rusya'da 5, Ukrayna'da 1 tesisi bulunuyor. Ukrayna'daki tesis Rusya ile sınır olan Kharkov bölgesinde yer alıyor.

TÜRK MÜTEAHHİTLER UKRAYNA PAZARINDA YOĞUN FAALİYET GÖSTERİYOR

Ukrayna, Türk inşaat şirketlerinin yoğun faaliyet gösterdiği bir pazar. Türk şirketleri Ukrayna'nın özellikle altyapı projelerinde adından söz ettiriyor. Doğuş İnşaat, geçen yıl Kremençuk bölgesinde 2 km uzunluğundaki karayolu köprü projesi ihalesini kazandı.Ülkedeki en büyük yabancı şirketler arasında yer alan Onur İnşaat, geçtiğimiz günlerde Jitomir Havaalanı yenileme ihalesini yaklaşık 1,8 milyon dolara kazandı. Kiev'in en büyük caddesini 26,5 milyon dolara yenileyen şirket, başkentin çevre yolu ihalesi için de teklif verdi. Şirket bu yılın Ocak ayında ülkenin en yüksek köprüsü olan Zaporoje Köprüsü'nün açılışını gerçekleştirdi.

LİMAK İNŞAAT: METRO İHALESİ KAZANMIŞTI

Limak İnşaat, 2016 yılında Ukrayna'nın Dnipro kentinde metro ihalesi kazanmıştı. İhale bedeli 224 milyon euro olan projenin 2024 yılında tamamlanması planlanıyor. Ayrıca şirket, 2020 yılında Ukrayna Devlet Kara Yolları Kurumu ile çeşitli projelerin inşaatına yönelik iş birliği anlaşması imzalandı. Projelerin toplam değerinin yaklaşık 3 milyar dolar olduğu açıklanmıştı.

KARSAN RUSYA SINIRINA HAFİF VE TİCARİ ARAÇ İHRAÇ EDİYOR

Hafif ve ağır ticari araç üreticisi Karsan, Rusya sınırında bulunan Kharkiv Belediyesi ile Nisan 2021'de 500 araçlık dev bir iş birliğine imza attı. Şirketin bölgeye üretim tesisi kurmayı planladığı da belirtilmişti.

Karsan, Ocak ayında 150 adetlik Jest ve Atak aracının kente teslimatını gerçekleştirdi. Kalan kısım ise birkaç yıl içinde teslim edilecek.

OTOKAR BÖLGEYE OTOBÜS İHRAÇ EDİYOR

Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar, 2020 yılında Ukrayna'nın Vinitsa Bölgesi ile 18 milyon liralık anlaşma yapmıştı. Anlaşma kapsamındaki 10 adet Kent otobüsleri Eylül 2021'de teslim edildi. Holding, geçtiğimiz yıllarda Budget başta olmak üzere araç kiralama sektörüne yönelik de yatırım yapmıştı.

SAVUNMA SANAYİDE İKİ DEV: ASELSAN İLE BAYKAR 

Türkiye ile Ukrayna arasındaki ekonomik yakınlaşmanın en fazla etki gösterdiği sektörler arasında savunma sanayi yer aldı.

Bu şirketler içerisinde ise ASELSAN ile Baykar öne çıktı. ASELSAN'ın yüzde 100 iştiraki ASELSAN Ukraine LLC, Ukrayna'da pazarlama ve iş geliştirme faaliyetlerini yürütmek 2020 yılında kuruldu. 2015 yılından bu yana pazarda faaliyet gösteren şirketin; bakım, onarım ve yenileştirme merkezi kurmayı planlandığı açıklanmıştı.

Baykar da Ukrayna ile iyi ilişkilere sahip şirketler arasında yer alıyor. Baykar'ın ürettiği insansız hava araçlarını satın alan Ukrayna, aynı zamanda Türkiye'ye savunma araçları için motor tedarik ediyor.

AKSA ENERJİ: UKRAYNA'NIN İKİ BELEDİYESİ İLE İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE

Aksa Enerji, geçen yıl Ukrayna'nın iki belediyesi ile iş birliği anlaşması imzalamıştı. İzmail Belediye Meclisi ile yapılan anlaşmaya göre şirket, imzaladığı anlaşma kapsamında 260 MW'lık doğalgaz santralini finanse edecek ve işletecek. Aksa, ayrıca Odessa şehrine bir elektrik santrali kurulması için anlaşma imzaladı.

GİRİŞİM ELEKTRİK: HEM ÜRÜN HEM HİZMET TEDARİKİ SAĞLIYOR

Girişim Elektrik iştiraki Europower Ukraine LLC, geçen yılın son günlerinde Odessa kentindeki fabrikası inşaatının tamamlandığını duyurdu. Şirket, bölgede öncelikle güneş enerjisi santalleri olmak üzere hem ürün hem de hizmet tedariki sağlıyor.

EKSİM ENERJİ'DE SKOLE KENTİNDE

Eksim Enerji de Skole kentinde 67.2 megavatlık rüzgar enerji santrali projesini inşa ediyor.

Rusya Ukrayna'yı işgal ederse Türkiye ekonomisi etkilenir mi? İşte kritik bölgede faaliyet gösteren Türk şirketler... ile ilgili etiketler Rusya Ukrayna Türkiye Turkcell ASELSAN piyasa efes
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.