Rusya, Ukrayna’ya saldıracak mı? Kritik zirve sonrası üst üste açıklamalar geldi

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim her geçen gün yükseliyor. Moskoıva yönetiminin Ukrayna’ya savaş açma ihtimali tüm dünyayı tedirgin ederken, ABD ile Rusya arasında önemli bir görüşme gerçekleşti. ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rus mevkidaşı Lavrov ile Cenevre’de bir görüşme gerçekleştirdi. Kritik zirve sonrası açıklama yapan Lavrov, Ukrayna’ya saldırmak gibi bir niyetlerinin olmadığını söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Blinken ise endişelerini Lavrov’a ilettiğini belirtti.

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim yükselirken, ABD ve Rusya Dışişleri Bakanları Antony Blinken ve Sergey Lavrov bugün Cenevre’de kritik bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme sonrasında basın toplantısı düzenleyen Lavrov, görüşmede Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmek gibi bir planı olmadığını tekrarladıklarını, Ukrayna halkını asla tehdit etmediklerini ve tansiyonun düşmesini istediklerini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ABD Başkanı Joe Biden'la Ukrayna konusunu görüşmeye her zaman hazır olduğunu kaydeden Lavrov, “Bu temaslara ciddiyetle hazırlanılması gerektiği açık” dedi.

ABD'ye sundukları güvenlik garantileriyle ilgili gelecek hafta yazılı yanıt almayı umduklarını ifade eden Lavrov, ABD'yle görüşmeleri sürdüreceklerini duyurdu.

‘FAYDALI BİR GÖRÜŞMEYDİ’

Blinken'la yaptığı görüşmenin açık ve faydalı geçtiğini kaydeden Rus bakan, Batı'nın Ukrayna'ya silah ve askeri uzman göndermesinin Rusya'da kaygı yarattığını ifade etti.

Ayrı bir basın toplantısı düzenleyen Blinken da Lavrov’la samimi bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Blinken’in açıklamalarından satır başları şöyle:

“Biz bu konuda Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunuyoruz. Eğer Rusya çatışma yolunu seçerse yanıtın güçlü bir şekilde verileceğini söyledik. ABD saldırıları durdurmalı. Açıkçası Rusya'nın bizim endişelerimiz dinlemesi gerekiyor. Rusya'nın eylemleriyle ilgili endişelerimizi ilettik

Temel prensipler var Lavrov'a bunu aktardım. ABD ve ortakları prensiplerini korumakta kararlı.

Başkan Biden ve güvenlik ekibimizle bu görüşmelerimizi paylaşacağım, diplomatik görüşmelerin önemli olacağını düşünüyorum. Daha fazla diplomatik görüşmenin yapılması gerekiyor ama bu tam da Rusya'nın seçeceği yola bağlı.

Biz görülen olgulara bakıyoruz herkesin gördükleri son derece net. Eğer Rusya dünyayı ikna etmek istiyorsa öncelikle gerilimi azaltması gerekiyor, diplomasi ve diyaloğa girmesi gerekiyor biz bugün tam da bunu yaptık.”

Rusya'nın geçen sene sonuna doğru Ukrayna sınırına asker yığması ve son olarak ortak tatbikat için Belarus'a asker göndermesi, bölgede tansiyonu yükseltmişti.

İşgal iddiasını reddeden Rusya yönetimi, NATO'nun Doğu Avrupa'daki faaliyetlerinin durdurulmasını talep ediyor.

Lavrov ve Blinken, görüşme öncesinde yaptıkları açıklamalarda toplantıda önemli bir ilerleme kaydetmeyi beklemediklerini ama diplomatik temasları sürdürmek istediklerini ifade etmişti.

Rusya ve ABD arasında geçen hafta düzenlenen toplantıda Ukrayna krizinin çözümüne ilişkin somut bir ilerleme kaydedilememişti.

 

Rusya, Ukrayna’ya saldıracak mı? Kritik zirve sonrası üst üste açıklamalar geldi ile ilgili etiketler Rusya Ukrayna ABD Lavrov blinken
GÜNÜN VİDEOSU

Sur Belediyesi'nde DEM Partililerden büyük skandal! Atatürk ve Erdoğan'a hakaret ettiler...

DEM Partili yöneticiler Sur Belediyesi makamında bulunan Mustafa Kemal Atatürk ve Erdoğan'ın fotoğraflarını işaret ederek hakaret etti. "Kaldırın bu kebrağların (p...venklerin) fotoğraflarını" sözlerini sarf eden DEM Partililer büyük tepki çekti.