Rusya-Ukrayna savaşında altmış bin paralı asker var! Peki savaş bitince akıbetleri ne olacak?

Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken Ukrayna saflarındaki gönüllü/paralı asker sayısı 20 bine ulaştı, Rusya’nın ise çoğu Suriye’den 40 bine yakın savaşçı getirdiği iddia ediliyor. Savaş suçu işlemeleri halinde nasıl yargılanacakları belirsiz olan bu grupların savaştan sonra küresel bir asayiş ve terör sorununa yol açabileceği belirtiliyor.

Ukrayna ordusu için savaşmaya gelen yabancı ülke vatandaşlarının sayısı 20 bini aştı. Rusya ise Suriyeli ve Çeçenlerden oluşan 40 bin paralı askeri Ukrayna savaşına dahil etti. Ancak paralı askerlerin gelecekleri ve yasal durumları belirsizliğini koruyor. Paralı asker konusu uluslararası hukukta 1949 tarihli Cenevre Sözleşmesi Ek I No’lu Protokol’ün 47. maddesinde düzenlenmiş. Ancak tam bir netlik yok. Sadece paralı askerlerin savaş esiri sayılmayacağı hükmü yer alıyor.

RUSYA "YABANCI PARALI ASKER" OLARAK TANIMLIYOR

Batılı ülkeler gönüllü olarak tanımlanan yabancı savaşçılar için Rusya yabancı paralı asker terimini kullanıyor. Bu kişileri savaşan olarak kabul ettiğini açıklayan Rusya, cezai kovuşturma ya da daha kötüsüyle karşı karşıya kalabilecekleri uyarısı yaptı. Almanya ve Hollanda gönüllü savaşçıları döndüklerinde yargılamayacakları sözünü verirken, İngiltere’de dönüşte dava sebebi olabileceği konusunda uyarılıyor. Kanada ise ‘bireysel karar’ diyerek kapıları açıyor. Diğer birçok ülke ise bu konuda bir yasal belirsizlik bulunduğunu belirterek vatandaşlarını gitmemeleri konusunda uyarıyor.

GÖNDEREN ÜLKE YARGILAR

Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Okur’a göre, gönüllü askerler Ukrayna savaşında suç işlerse bunları gönderen ülke yargılayacak çünkü kapıyı onlar açıyor. Okur, “Orada muhtemelen birtakım unsurlar var. Kendilerini resmi kimlik ve üniformalarıyla ortaya koyamıyorlar burada bulunmalarını meşrulaştırıyorlar. Böylelikle paralı savaşçılar resmi olarak bulunmayıp gönüllülük adı altında anılacaklar. Bununla amaçlanan da Rusya ile doğrudan karşı karşıya gelmekten kaçınmak ve sorumluluk almamak. Hem biz sahada yokuz diyorlar hem de savaş gücünü diri tutuyor ve Rusya’ya karşı savunma hattının kurulmasını destekliyorlar. Sahada bunu görüyoruz” dedi.

Rusya-Ukrayna savaşında altmış bin paralı asker var! Peki savaş bitince akıbetleri ne olacak?

Emekli Tuğg. İhsan Başbozkurt, bu gönüllülerin ileride Ukrayna’nın başına bela olabileceğin söyledi. Başbozkurt’a göre, Ukrayna’ya savaşmak için gidenler ne paralı asker ne de gönüllü savaşçı. “Başıboşluk” olarak gördüğü son yaşananlar konusunda Başbozkurt, “Savaşın en hararetli günlerinde bu gönüllü denen kişileri nasıl koordine edeceksiniz, alt yapınız hazır mı, verimli kullanabilecek misiniz? Bir organizasyonun hazır olması lazım, bir organizatörün olması lazım. Eğer yoksa başarı yerine başarısızlık getiren bir sistem ortaya çıkar” uyarısında bulundu.

Ukrayna’da savaşmak için gönüllü olanlar 2. Dünya Savaşı öncesi İspanya iç savaşında savaşan “Uluslararası Tugaylar”a benzetiliyor ve savaş sonrası bu tugayın mensuplarının Avrupa’da sol eğilimli örgütlerin temelini oluşturduğu anlatılıyor. Ukrayna’da savaşan yabancılar için ‘gönüllü’ tabirinin arkasına saklanılsa da paralı askerlerin, özel şirketlerin de sahada varlık gösterdiğini söylemenin yanlış olmayacağı belirtiliyor.

Kaynak: Yeni Şafak

 

 

Rusya-Ukrayna savaşında altmış bin paralı asker var! Peki savaş bitince akıbetleri ne olacak? ile ilgili etiketler Rusya Ukrayna asker Savaş Putin paralı asker Suriyeli savaşçı
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.