Rusya-Ukrayna arasında olası bir savaş piyasaları nasıl etkiler? Goldman Sachs en kötü senaryoyu paylaştı!

Rusya ve Ukrayna arasında gerilim hızla tırmanırken, ABD yatırım bankası Goldman Sachs, Avrupa’dan ABD’ye ve Japonya’ya kadar borsalarda sert düşüş olabileceği konusunda yatırımcıları uyardı. En kötü senaryoda Rusya para birimi ruble'de yüzde 10'luk değer kaybı, petrol fiyatlarında ise yüzde 13'lük yükseliş bekleniyor.

ABD yatırım bankası Goldman Sachs, Rusya’ya yönelik yaptırımlar ve iki ülke arasındaki gerilimin daha da artmasıyla ABD Borsalarının yüzde 6’lık düşüş yaşayabileceği, en büyük kayıpların Avrupa ve Japon borsalarında olabileceği öngörüsünü paylaştı.

RUSYA-UKRAYNA ARASINDA SAVAŞ OLURSA PİYASALARDA NE OLUR?

Bloomberg HT'de yer alan habere göre; Goldman Sachs analistleri, konu hakkındaki raporda Ukrayna krizinin neden olabileceği en kötü senaryoyu da paylaştı. Buna göre, Rusya para birimi ruble’de yüzde 10’luk değer kaybı petrolde yüzde 13’lük yükselişe, tahvil faizlerinde 27 baz puanlık düşüşe neden olabilir.

Yatırımcılar Ukrayna sınırındaki gerilimin artmasıyla tahvillere yönelirken hisse senedi piyasalarında satışa geçti.

 

ENFLASYONDA YÜKSELİŞİ DE TETİKLER

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk’ın bağımsızlığını tanımasıyla enerji fiyatlarının daha da artabileceği, enflasyonda yükselişin de tetiklenebileceği belirtiliyor. Dominic Wilson öncülüğündeki stratejistler, iki ülke arasındaki gerilimin geçen ay yalnızca yerel varlıkları etkilediğini, şubat ayında ise küresel varlıklarda etkisinin hissedildiğini ifade etti.

 

EURO, DOLAR KARŞISINDA YÜZDE 2 DÜŞEBİLİR

Goldman Sachs’in en olumsuz senaryosuna göre Avrupa ve Japonya borsalarında yüzde 9’a varan, Nasdaq borsasında yüzde 10’luk kayıplar yaşanabilir. Euro ise dolar karşısında yüzde 2 düşebilir.

GERİLİM DÜŞERSE RUBLE DEĞER KAZANIR

Gerilimin düştüğü tersi bir senaryoda ise ruble değer kazanabilir, ABD borsaları yüzde 6 yükselebilir.

Rusya-Ukrayna arasında olası bir savaş piyasaları nasıl etkiler? Goldman Sachs en kötü senaryoyu paylaştı! ile ilgili etiketler Rusya Ukrayna Savaş Dolar enflasyon Petrol piyasa ruble
GÜNÜN VİDEOSU

Özlem Zengin'den DEM'e: İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor!

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile muhalefet milletvekilleri arasında 'İsrail ile ticaret' tartışması çıktı. DEM sıralarına seslenen Zengin'in "Zaten İsrail'in asıl amacı sizin gibileri korumaktır. İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor. " sözleri gündem oldu.