Rusya 'Gerekirse gireriz' dedi! Tacikistan sınıra 20.000 asker yığdı!

Binlerce Afgan askeri, geçtiğimiz günlerde canlarını kurtarmak için sınırın farklı yerlerinden Tacikistan'a kaçmıştı. Taliban, Tacikistan - Afganistan ana sınır kapısını kontrolü altına aldığını açıklamıştı. Artık Kabil hükümetiyle değil, Taliban ile komşu olduğunu düşünen Tacikistan, güneyindeki Afganistan sınırına 20.000 yedek asker konuşlandırdı. Rusya ve çevre ülkelerle yaşanan durumu görüştü. Putin, 'gerekirse girerim' dedi. Tacikistan ise şimdiden bir mülteci kampı inşa etmeye başladı.

Dün sabah saatlerinde, 1037 Afgan askeri Taliban saldırılarının ardından canlarını kurtarmak için mevzilerini bırakarak sınırın farklı yerlerinden Tacikistan topraklarına sığınmışlardı. 

TACİKİSTAN'DAN AFGAN SINIRINA YIĞINAK

Tacikistan, artık Taliban ile komşu olduğu Afganistan sınırına 20.000 yedek birlik gönderdi.

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, yaşanan durum hakkında Orta Asyalı komşuları ve Rusya ile istişarelerde bulundu. 

PUTİN: GEREKİRSE MÜDAHALE EDERİZ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 'gerekirse olaya müdahale edeceğine' dair söz verdiğini açıkladı. 

Rusya'nın yurtdışında bulunan en büyük askeri üssüne ev sahipliği yapan Tacikistan'da hükümet, yaşanacak insanlık dramını öngörerek mülteci kampları inşa etmeye başladı.  

AFGANİSTAN KESİNTİSİZ OLARAK ON YILLARDIR SAVAŞA SAHNE OLUYOR

1979'da Sovyetler Birliği Afganistan'ı işgal etmeye çalışmış fakat ABD'nin silahlandırdığı afgan 'mücahid'lerin yıllar süren direnişinin ardından geri çekilmek zorunda kalmıştı. Ardından yaşanılan dönemde Taliban ortaya çıkmış, 11 Eylül saldırılarıyla ilişkilendirilmiş ve Afganistan ABD tarafından 2001 yılında işgal edilmişti. 

ABD unsurları, 20 yıl sonra, Afganistan'dan 11 Eylül 2021'de ayrılacaklar. Rus yetkililer ise 'ABD'nin ayrılmasının ardından Afganistan'a girmek gibi bir niyetlerinin olmadığını' açıklamıştı. 

Çin ise Afganistan'daki Kabil hükümetiyle ilişkilerini güçlendirerek Kuşak - Yol projesi için Afganistan'ı güzergah olarak kullanabilmeyi hedefliyor. Çin'in Afganistan'daki Taliban karşıtı hükümeti desteklemesi fakat aynı zamanda Çin'in adeta uydu devleti haline gelen Pakistan'ın Taliban'a örtülü destek vermesi ise durumu iyice karıştırıyor. 

Taliban'ı desteklemesiyle bilinen Pakistan'ın, Taliban'a karşı savaşması muhtemel Türkiye ile müttefik ve iyi ilişkiler içinde olması ise çözülmesi gereken başka bir sorunun sinyallerini veriyor.

Rusya 'Gerekirse gireriz' dedi! Tacikistan sınıra 20.000 asker yığdı! ile ilgili etiketler Afganistan Türkiye Rusya Taliban asker Tacikistan yedek
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.