Rus oligark öyle bir ceza ödedi ki bütçe fazlası geldi!

Rusya'nın ünlü oligarklarından Vladimir Potanin'in sahibi olduğu şirket Kuzey Kutbu çevresinde büyük bir çevre felaketine neden olduğu için 148 milyar ruble para cezasına çarptırılmıştı. Söz konusu ceza sayesinde Rusya bütçesinin koronavirüs salgınından bu yana ilk kez bütçe fazlası vermesini sağladığı öğrenildi.

Rusya'da ünlü oligark Vladimir Potanin'in sahibi olduğu Nornickel şirketinin, Kuzey Kutbu yakınındaki çevre felaketinin ardından devlete ödediği rekor miktardaki ceza, federal bütçenin salgının başından bu yana ilk defa artıya geçmesini sağladı.

Rusya Maliye Bakanlığı, federal bütçenin koronavirüs salgınının başlangıcından bu yana ilk defa fazla verdiğini açıkladı. Bakanlık verilerine göre, Mart sonu itibarıyla bütçe gelirleri bir önceki aya göre yaklaşık iki katına çıkarak 2 trilyon 543 milyar rubleye yükseldi. Gelirler 2020’nin aynı dönemine göre de yaklaşık yüzde 30 arttı.

Geçen mart ayında bütçe giderleri ise 1 trilyon 802 milyar ruble oldu. Bu rakam Şubat 2021’de 1 trilyon 731 milyar ruble, Şubat 2020’de 1 trilyon 735 milyar rubleydi.

Rus oligark öyle bir ceza ödedi ki bütçe fazlası geldi!

Böylece mart ayında 741 milyar ruble bütçe fazlası verildi. Önceki iki ayda ise 536 milyar ruble bütçe açığı kaydedilmişti.

Federal bütçe ilk çeyreği 205 milyar ruble artıda kapadı.

Türkrus sitesinin aktardığına göre, bütçe gelirlerindeki artışta, Krasnoyarsk’ta petrol sızıntısına neden olduğu gerekçesiyle Nornickel şirketine kesilen rekor miktardaki (148 milyar ruble) cezanın etkili olduğu belirtiliyor.

Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası’nın, Sberbank’ın hisselerinin satışından elde etiği 200 milyar rublelik gelirin de kamu bütçesine önemli katkısı olduğuna dikkat çekiliyor.

Rusya'nın Kuzey Kutbu yakınında bulunan bir enerji santralinden sızan binlerce ton dizel yakıtın Kuzey Buz Denizi'ne akan bir nehrin kaynağına ulaştığı ve eşi görülmemiş bir çevre felaketine neden olduğu kazanın ardından rekor ceza gelmişti.

Mahkeme, kazaya neden olan dünyanın en büyük nikel madeni üreticisi şirketi Nornickel'in Norilsk'teki yakıt sızıntısı için 148 milyar ruble (yaklaşık 1,95 milyar dolar) ödemesine karar vermişti.

 

Rus oligark öyle bir ceza ödedi ki bütçe fazlası geldi! ile ilgili etiketler Rusya Ceza bütçe Vladimir Potanin fazla
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.