"Bu ayrılık bana ölümden beter, geçti dost kervanı eyleme beni…"

İzzet Çapa

İzzet Çapa

Bambaşka bir ruh katardı söylediği türkülere. Dinlemek büyük keyifti; hele de benim gibi bir tıfıl için o dönemlerde Ruhi Su dinliyor olmak felaket havalı bir işti. Hayatını davasına adayan, bin bedel ödese de, kim bilir belki bir başka ülkede dünyaya gelmiş olsa eller üzerinde tutulacak olduğunu bilse de ne inandıklarından taviz verdi, ne durduğu yerden milim kıpırdadı.

Anadolu halk ozanı geleneğinin en büyük ustalarındandı.

1912 yılında Van'da hayata gözlerini açtı. Genç yaşında babasını, ardından da annesini kaybetti. Gençlik yıllarını yanlarına verildiği yoksul bir ailede, daha sonra da öksüzler yurdunda geçirdi.

Bir ara İstanbul'da askeri okulda okudu ancak müzik sevgisi onu farklı arayışlara itti.
Adana Öğretmen Okulu'nda öğrenciyken, Ankara Müzik Öğretmen Okulu'na geçti. 1942’de Devlet Konservatuarı Şan Bölümü’nü bitirdi. Aynı yıllarda Hasanoğlan Köy Enstitüsü’nde müzik öğretmenliği yaptı.

Cumhurbaşkanlığı Orkestrası’na seçildi, Devlet Operası'nda çalıştı. Operası sanatçısı olarak Madame Butterfly, Fidelio, Tosca, Figaro'nun Düğünü ve Maskeli Balo gibi oyunlarda rol aldı.
Ankara Radyosu’nda türkü programları düzenledi. Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nde büyük bir koro kurdu.

1952-1957 yılları arasında Türkiye Komünist Partisi üyesi olduğu için hapis yattı.

1960'ta Taksim Belediye Gazinosu'nda sahneye çıkan Ruhi Su, bir yandan da halk türkülerini kaydedip, arşivleme görevini üstlendi.

Bu arada radyoda da ‘Basbariton Ruhi Su Türküler Söylüyor’ adlı bir program yaptı. Bunlardan birinde söylediği ‘Kısa çöp uzun çöpten hakkını alır’ türküsü nedeniyle işine son verildi.

1975'te Dostlar Korosu’nu kurdu. 78'den sonra çıkardığı kasetlerle halk müziğinin yaygınlaşmasına çok önemli katkılarda bulundu.

12 Eylül yönetiminin engellemeleri yüzünden yurtdışında tedavi şansı bulamadı ve 20 Eylül 1985 günü hayata gözlerini yumdu.

Cenaze törenine binlerce kişi katıldı ve cenazesi 12 Eylül döneminin ilk büyük kitle gösterisi oldu. Alevi deyişlerini, Pir Sultan'ın, Hatayi ve diğer ozanların eserlerini yorumladı. Nazım Hikmet'in şiirlerini de ilk besteleyenlerdendir.

Ruhu şad, mekanı cennet olsun…

Diğer Yazıları