RTÜK'ten "kabus gibi" orman yangını cezaları!

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun orman yangınları nedeniyle kanallara ceza yağdırması eleştirilere neden oldu... RTÜK'ün FOX TV'ye verdiği cezanın gerekçesi ise bu eleştirilere tuz biber ekti... İddiaya göre FOX'un ceza almasının nedeni muhabirin "O kadar hızlı geliyor ki alevler, kabus gibi…" ifadesini kullanması... RTÜK bu sözleri "Muhabir de mağdurlardan biri olmuş ve yaşadığı bireysel stresi abartılı bir şekilde aktarmıştır.” gerekçesi ile cezalandırdı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK)'ün, 11 Ağustos’ta, orman yangınlarına ilişkin yayınlarla ilgili televizyon kanallarının yöneticilerini uyarması tartışma yaratmıştı.

Uyarı metninde; “Yayıncı kuruluşlarımız haberlerinde halkı yanlış yönlendirebilecek üsluptan sakınmaları ve abartılı ses ve görüntülere yer vermemeleri gerekmektedir.” denilmişti.

YANGIN CEZASI YAĞDI!

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, dün de "yangın" yayınları gündemi ile toplandı.

Toplantıda, KRT, Fox TV, Haber Türk, Halk TV ve Tele 1’in orman yangınlarına ilişkin yayınları, hazırlanan İzleme ve Değerlendirme Raporları ışığında incelendi.

Toplantıda KRT, Fox TV, Haber Türk, Halk TV ve Tele 1’e oyçokluğu ile ceza kesildi. Ceza talepleri, “kriz zamanı habercilik etiğinden uzak yayın yapmak”, “belirli konuların sürekli gündemde tutularak algı oluşturmak”, “gerilimi artıracak yorum yapmak” ve “kaygı verici görüntülerin, abartılı seslendirme tarzı, alev ve duman görüntüleri eş zamanlı olarak aktarmak” gerekçelerine dayandırıldı. 

ALEVLER ARASINDA KALAN MUHABİRİN FERYADINA CEZA

Taleplerden birinde “Muhabir de mağdurlardan biri olmuş ve yaşadığı bireysel stresi abartılı bir şekilde aktarmıştır.” gerekçesinin kullanılması dikkat çekti.

Toplantının ardından RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen üyesi Okan Konuralp bahse konu muhabirin kim olduğunu açıkladı.

Konuralp, sosyal medyada paylaştığı mesajda, "Muhabirinin 'O kadar hızlı geliyor ki alevler, kabus gibi…' ifadesini de kullandığı canlı yayını nedeniyle FOXTv’ye para cezası verdi." ifadelerini kullandı.

FOX TV o yayını sosyal medyadan da kısa bir bölüm halinde "Rüzgar çabaları boşa çıkartıyor. Büyüyen alevler yüzünden ekipler ilerleyemiyor." anonsu ile servis etmişti.

RTÜK'ten "kabus gibi" orman yangını cezaları! ile ilgili etiketler Fox TV yangın Orman Yangını RTÜK Ceza Okan Konuralp

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.