Rock müziğinin efsanesinden üzücü haber...

Son sahne performasını 25 Eylül'de veren Tom Petty, Kaliforniya'daki evinde bilincini kaybederek hastaneye kaldırıldı. Kalp krizi geçiren sanatçının sağlık durumuyla ilgili dedikodular mevcuttu. 66 yaşındaki Tom Petty öldü mü? Efsane rock sanatçısının hayat hikayesi nedir? Ünlü müzisyen geçen aralık ayında son büyük turnesinde vermiştir. Tom Petty ile ilgili bilinenler nelerdir? Detaylar haberimizde...

Akşam saatlerinde Tom Petty Malibu'daki evinde bilincini kaybetmesi sonucunda hastaneye kaldırıldı. Kalp krizi geçirdiği anlaşılan sanatçının sağlık durumu ile ilgili yeni bilgiler geldi. Peki, 66 yaşındaki Tom Petty öldü mü? Sanatçının şarkılarını nelerdir? Efsane rock sanatçısının hayat hikayesi nedir? Ünlü müzisyen geçen aralık ayında son büyük turnesinde vermiştir. Tom Petty ile ilgili bilgiler haberimizde...

tom-petty_6058

TOM PETTY ÖLDÜ MÜ?

Efsanevi rock müzisyeni Tom Petty'nin Kaliforniya'nın Malibu ilçesindeki evinde bilinci kapalı ve nefesi durmuş bir şekilde bulunarak Ucla Santa Monica Hastanesi'ne kaldırıldığı ve yoğun bakıma alındığı belirtildi. ABD'li haber sitesi TMZ'de yer alan habere göre kalp krizi geçiren 66 yaşındaki sanatçının tüm beyin fonksiyonları durdu ve ailesi yaşam destek ünitesinden ayrılması yönünde karar verdi.

Los Angeles Polis Departmanı'ndan (LAPD) yapılan açıklamada da, "LAPD, şarkıcı Tom Petty'nin ölümüyle ilgili bilgi sahibi değil. İlk bilgiler, bazı medya kaynaklarına yanlışlıkla verildi" ifadesi yer aldı.
Petty, bir kaç gün önce Twitter hesabından, "Son 40 yıldır bizi destekleyen herkese teşekürler, siz olmadan biz olmazdık" paylaşımında bulunmuştu.

tom-ic-2-1

Ünlü müzisyen Petty, geçen aralık ayında Rolling Stone dergisine verdiği röportajda ise geçen hafta tamamladığı turnesinin "son büyük turnesi" olacağına inandığını söylemişti.

BBC Türkçe'nin aktardığı açıklamada, Petty'nin Malibu'daki evinde Pazartesi sabahı kalp krizi geçirdiği ve kaldırıldığı hastanede tüm çabalara rağmen kurtarılamadığı vurgulandı.

tom-ic-1

1950 yılında doğan ünlü Amerikalı şarkıcı The Heartbreakers grubu ile birçok önemli şarkıya imza atmıştı. Petty son sahne performansını 25 Eylül Pazartesi günü vermişti. CBS'in haberine göre peşpeşe verilen 3 kapalı gişe konserin sonuncusu olan bu etkinlik, aynı zamanda The Heartbreakers grubunun 40. kuruluş yılı turnesinin de son konseriydi.

TOM PETTY KİMDİR?

20 Ekim 1950 tarihinde doğan Tom Petty, solisti olduğu "Tom Petty and the Heartbreakers" isimli müzik grubuyla 70'li ve 80'li yıllara damgasını vurdu. "American Girl", "Free Fallin", "Breakdown", "Listen to Her Heart" gibi şarkıları seslendiren Petty aynı zamanda, söz yazarı, besteci ve müzik yapımcısıydı.

Solo çalışmaları

Full Moon Fever (1989)

Wildflowers (1994)

Highway Companion (2006)

Heartbreakers grubuyla olan albümleri

Tom Petty and the Heartbreakers (1976)

You're Gonna Get It! (1978)

Damn the Torpedoes (1979)

Hard Promises (1981)

Long After Dark (1982)

Southern Accents (1985)

Let Me Up (I've Had Enough) (1987)

Into the Great Wide Open (1991)

Songs and Music from "She's the One" (1996)

Echo (1999)

The Last DJ (2002)

Mojo (2010)

Hypnotic Eye (2014)

Traveling Wilburys grubuyla olan albümleri

Traveling Wilburys Vol. 1 (1988)

Traveling Wilburys Vol. 3 (1990)

Mudcrutch grubuyla olan albümleri

Mudcrutch (2008)

2 (2016)

ROCK MÜZİK NEDİR?

1950’ li yıllarda ortaya çıkmış olan rock müzik, batı dünyasının sanat müziği ile halk müziği anlayışlarının kendi kavramları doğrultusunda pop müziğe taşınmış biçimidir. Rock müziğin kaynağı olarak, Rhythm and Blues ve Country, olarak tanımlanan, Amerikan siyah müziği gösterilir. Bu müzikler, daha çok siyah ırklı insanlara hitap etmekte iken, 1950’ li yılların başlarında Alan Freed isimli bir discjokey, sunduğu radyo programında, beyaz gençlerin de bu müzikleri severek dinlediklerini fark etmiş, bu müziklere Rock and roll adını vererek programlarında kullanmaya başlamış. İlk etapta bölgesel olarak dinlenen bu yeni müzik tarzı daha sonraları bütün dünyaya yayılmıştır.

Chuck Berry ve Elvis Presley ile birlikte rock müzik, zirvedeki yerini sağlamlaştırmış ve kendisini geliştirmiştir. Teknolojinin gelişmesi ile amplifikatörlerin yaygınlaşması, elektrogitarın rock müziğe girişini sağlamış, bu müziğe yeni bir soluk getirmiş ve daha sert müzikler yapılmaya başlanmıştır. Daha sonraki dönemlerde grup mantığının yaygınlaşması ile Beatles, The Rolling Stones gibi dünyaca ünlü gruplar rock müziğe damgasını vurmuştur. Kendisini sürekli olarak yenileyen rock müzik kendi içerisinde; Hard rock, progresif rock, alternetif rock, pop rock, punk rock, industrial rock, senfonik rock gibi pek çok farklı alt dallara ayrılmıştır.

tArkiyede-rock-mAzik

Hard Rock: 1960’ların başlarında garaj rock olarak bilinen müziğe dayanır. Elekro gitar, basgitar ve davul vazgeçilmez enstrümanlarıdır. Diğer rock türlerine göre oldukça sert bir müzik tarzıdır.

Alternatif Rock: 1980 ‘li yılların sonlarına doğru hard rock ‘a karşı olarak çıkmış ve bu müzik tarzının bir alternatifi olmak istemişlerdir. Rock müzikte, yeni bir armoni anlayışı sunan müzik türlerinin tamamına bu isim verilmektedir. R.E.M. grubu en önemli temsilcilerindendir.

Progressive Rock: Rock müzik ile caz, folk ve klasik müziğin karışımı olarak karşımıza çıkan tarz diğer tarzlara göre daha deneysel denebilecek bir yapıya sahiptir. Bu müzik tarzının en önemli noktalarından biri, her grubun yaptığı müziğin kendi adıyla anılmasıdır. Ünlü Beatles grubu ve Moody Blues Grubu bu tarzın ilk temsilcileri olarak kabul edilir.

Punk Rock: Punk, düzene ve düzenin getirdiği sistemlere karşı ortaya çıkmış bir isyandır. Tabulaşmış ve kalıplaşmış davranışlara karşıdır. Hayat gündelik yaşanmalıdır anlayışını benimsemektedir. Punk’a göre kişiler düzene göre değil kendi istediklerine göre yaşamalıdırlar. Her gün işe gidilmemeli, eğlence ve düzensizlik hayatın temel noktası olmalıdır. Punk, içinde bulunduğu durumları protesto etmek için müzik yapar. Bu aykırılık; saç biçimlerinden, kıyafetlerine kadar yansımaktadır.

Industrial Rock: Digitalin ön planda olduğu, makineleşmeye karşı bir müzik tarzıdır. öfke ve isyan bu tarzın temelini oluşturur. Ministry Grubu bu tarzın ilk temsilcilerindendir.

Pop Rock: Rock müziğin daha hafif ve sade yapılmasını benimseyen anlayıştır. Akustik enstrümanların ve vokalin ağırlıkta olduğu pop müziğe yakın bir müzik tarzıdır.

Senfonik Rock: Rock müziğin, içerisinde klasik müzik ve rock müzik temalarının birlikte kullanılmasıyla oluşan türüdür. Queen bu tarzın ilk ve önemli temsilcilerindedir.

Rock müziğinin efsanesinden üzücü haber... ile ilgili etiketler rock tom petty tom petty öldü mü müzisyen
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.