Rize'de isyan: Bu çayı kim toplayacak!

Gelen son dakika bilgisine göre; Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin'de çay hasadı için bu iller dışındaki üreticilerin, bu şehirlere gelişi için seyahat izni verilemeyeceği açıklandı. Söz konusu haber çok büyük yankı uyandırdı. Üreticiler, ''Bu çayı kim toplayacak?'' diyerek yetkililere serzenişte bulundu.

İlk olarak Çin'de ortaya çıkan ve tüm dünyaya ölüm saçan koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin'de çay hasadı için özel önlemler alındığı bildirildi.

Giresun Valisi Harun Sarıfakıoğulları, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Rize Valisi Kemal Çeber ve Artvin Valisi Yılmaz Doruk imzalı ortak basın açıklamasında, koronavirüs salgını ile mücadele çerçevesinde, ülke genelinde ve iller özelinde tedbirlerin devam ettiği belirtildi.

Bölgede yaklaşan çay hasadı sezonunda özel önlemler alma gereğinin ortaya çıktığı aktarılan açıklamada, bu kapsamda yerelde sektörün tüm taraflarıyla görüşülerek ilgili bakanlıklarla gerekli bilgi paylaşımlarının yapıldığı ifade edildi.

İL DIŞINDAKİ ÜRETİCİLERE İZİN VERİLMEYECEK

Açıklamada, yapılan değerlendirmeler sonucunda bölgede gerekli koruma tedbirlerini aksatmadan ekonomi için çok önemli olan çay hasadının tamamlanmasına yönelik alınan kararlar ise şöyle aktarıldı:

"Temel mücadele unsurunun izolasyon ve vatandaşların bulunduğu yerde kalması gerçeğinden hareketle, salgının illerden diğer illere bulaş riskinin olması, 31 il için giriş çıkış seyahat yasağının devam etmesi nedenleriyle ve şimdilik çayın ilk hasat dönemi olan mayıs ayı hasadı ile sınırlı olmak kaydıyla çay hasadı yapılacak Rize, Trabzon, Artvin, Giresun illeri dışındaki müstahsillerin, bu illere gelişi için seyahat izni verilemeyeceğinden, çay hasadıyla ilgili tüm faaliyetlerin bu iller içerisinde mevcut ve illerin temin edeceği iş gücü ile planlanmasına karar verilmiştir.''

İllere gelemeyecek müstahsillerin çay hasadını illerde irtibatlı oldukları kişiler aracılığıyla yaptırmalarına karar verildiği belirtilen açıklamada, "Buna imkanı olmayan müstahsiller için sektörün paydaşlarıyla oluşturulacak Vefa Sosyal Destek organizasyon kurullarıyla alternatif çözümler üretilip, çay hasadının sorunsuz bir şekilde tamamlanmasına karar verilmiştir." ifadeleri kullanıldı.

ÇAY ÜRETİCİSİ İSYANDA

Kararın açıklanmasının ardından Rizeli çay üreticileri, sosyal medya üzerinden karara sert tepki gösterdi.

Vatandaşlar, söz konusu karar için, ''Sağlık yönü için doğru bir karar gibi görünse de meselenin ekonomik yönü bölge insanı için vahim olacaktır'', ''Yakınım yoksa çayımı kim toplayacak'' gibi serzenişlerde bulundu. 

İşte gelen tepkilerden bazıları;

Rize'de isyan: Bu çayı kim toplayacak!

Rize'de isyan: Bu çayı kim toplayacak! ile ilgili etiketler Trabzon Giresun Artvin Rize Çay valilik karar isyan
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.