Reuters, Türkiye'nin Suriye'ye yapacağı askeri harekat planını yazdı!

Reuters, Türkiye'nin YPG/PKK teröristlerini temizlemek için, Rusya'nın ve ABD'nin dışında cihatçıların, İran ve Esad rejimi güçlerinin de bulunduğu karmaşık bir çatışma alanı olan Suriye'nin kuzeyine yapmayı planladığı askeri harekatı yazdı. 'Diplomasinin işe yaramaması halinde Türkiye, Suriyedeki Kürt YPG'ye karşı askeri harekat planlıyor' başlığıyla verilen haberde, çarpıcı yorumlara da yer verildi.

Tüm gözler Türk ordusunda, nefesler Suriye'ye yapılacak bir operasyon için tutulmuş halde.

Reuters, Türkiye'nin Suriye'ye yapacağı askeri harekat planını yazdı!

REUTERS, TÜRKİYE'NİN SURİYE OPERASYONU PLANINI YAZDI

Reuters, Türkiye'nin son günlerdeki halini ve olası hamlesini değerlendirdi. 'Diplomasinin işe yaramaması halinde Türkiye, Suriyedeki Kürt YPG'ye karşı askeri harekat planlıyor' başlığıyla verilen haberde, çarpıcı yorumlara da yer verildi.

İşte Reuters'ın makalesi:

 

İki Türk yetkili, Türkiye'nin ABD ve Rusya ile yapılan görüşmelerin başarısız olması halinde Suriye'nin kuzeyinde ABD destekli Kürt milislere karşı olası bir askeri harekata hazırlandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu hafta Ankara'nın kuzey Suriye'den kaynaklanan tehditleri ortadan kaldırmaya kararlı olduğunu ve iki Türk polis memurunu öldüren Kürt YPG milis saldırısının bardağı taşıran son damla olduğunu söyledi.

Türkiye, Özel Harekat polislerinin, Suriye'nin Azez bölgesinde, Tel Rıfat'tan, (Ankara'nın Türkiye'nin güneydoğusunda on yıllardır devam eden isyanla mücadele eden militanlarla yakından bağlantılı bir terörist grup olarak gördüğü) YPG tarafından gerçekleştirilen güdümlü füze saldırısında vurulduğunu söyledi.

Üst düzey bir yetkili, Reuters'e verdiği demeçte, "Bize karşı sürekli saldırıların gerçekleştirildiği Tel Rıfat bölgesi başta olmak üzere bölgelerin temizlenmesi elzemdir" dedi.

Türk kuvvetleri, son beş yıl içinde yüzlerce kilometrelik sınır şeridini ele geçirdi ve Suriye'nin kuzeyini 30 km kadar iterek üç adet saldırı başlattı.

Rus jetleri, İran destekli militanlar, Türk destekli isyancılar, cihatçılar, ABD birlikleri ve Suriye rejim güçleri de, Kürt YPG'nin yanı sıra Suriye'nin kuzeyinde faaliyet gösteriyor.

ABD, YPG'yi kuzeydoğu Suriye'de DAEŞ'e karşı mücadelede kilit bir müttefik olarak görüyor. Rusya'nın ise bölgede Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı desteklemek için güçleri bulunuyor.

ZAMANLAMA BELİRSİZ

Yapılan açıklamada, muhtemel Türk askeri harekatının zamanı ve niteliği belirsiz. Yetkili, askeri istihbaratın ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT)'in hazırlık yaptığını söyledi ve ekledi 'Bunun için karar alınmıştır ve belirli ülkelerle gerekli koordinasyon yapılacaktır. Bu konu Rusya ve ABD ile görüşülecektir.'.

Yetkililer, Erdoğan'ın bu konuyu, Ekim ayı sonunda Roma'da düzenlencek olan 'dünyanın önde gelen ekonomileri' yani G20 zirvesinde ABD Başkanı Joe Biden ile görüşeceğini söyledi.

Bir başka yetkili, YPG'nin en az 30 km geriye itilmesi gerektiğini belirterek başka önemli bir konuya değindi: Rusya'nın, bazı İran unsurlarıyla birlikte, Türk güçlerine son saldırıların geldiği bölgelerin tamamen kontrol ediyor.

Türk yetkili, Erdoğan'ın, Biden ile görüşmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceğini söyledi.

YPG'nin siyasi kanadının kısaltmasını kullanarak ve Tel Rıfat'a ve 'birkaç başka yere' atıfta bulunarak, 'Diplomasiden bir sonuç çıkmazsa ve PYD bu bölgeleri terk etmezse operasyon kaçınılmaz görünüyor' dedi.

Türkiye, Pazartesi günü, yine Tel Rıfat'ın doğusundaki YPG kontrolündeki bir bölgeden atıldığına inanılan havan mermilerinin, Türkiye'nin Suriye sınırındaki Kerkamış kasabasına düştüğünü ve hafif hasara yol açtığını söyledi.

Azez ve Cerablus, Ankara'nın 2016'da Suriye'ye yaptığı ilk müdahaleden bu yana Türkiye tarafından desteklenen isyancıların kontrolü altındaydı - DAEŞ militanlarını ve YPG'yi sınırdan uzaklaştırmayı amaçlayan bir operasyon olarak.

O zamandan beri Ankara, Suriye'de YPG'ye karşı, biri kuzeybatı Afrin bölgesini ve diğeri daha doğuyu hedef alan iki operasyon daha başlattı.

 

 

 

Çeviri: Cengiz Büyükuncu

Kaynak: SuperHaber

Reuters, Türkiye'nin Suriye'ye yapacağı askeri harekat planını yazdı! ile ilgili etiketler Reuters Türkiye Ordu Saldırı Operasyon Suriye YPG PKK ABD Rusya İran Erdoğan harekat
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.