Reuters: AB Türkiye'ye yaptırım konusunda anlaştı

İngiliz haber ajansı Reuters'ın ulaştığı metne göre; Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi'nde Türkiye'ye yönelik bazı sembolik yaptırım kararları alındı, ancak bu yaptırımların uygulanması Mart 2021'e ertelendi. Reuters'a göre; Joe Biden ile yaptırımların genişletilmesi konusunda koordineli çalışma içine girilecek

10-11 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek olan AB Liderler Zirvesi başladı. Zirvenin en önemli gündem maddesi "Türkiye'ye olası yaptırım" olacak. AB üyesi ülkelerin liderleri, Polonya ve Macaristan'ın veto ettiği 1,8 trilyon avroluk AB bütçesi ve kurtarma fonu, Kovid-19 salgınıyla mücadeleyi de görüşecek.

YAPTIRIM KARARLARI SEMBOLİK

Türkiye'ye karşı beyhude bir çaba içerisinde olan AB, Ankara'yı kaybetmekten korktuğu için sembolik yaptırım kararı aldı. İngiliz haber ajansı Reuters, liderler tarafından kabul edilmiş yaptırım metnine ulaştığını iddia etti ve Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri dolayısıyla, kişilere yönelik bazı sembolik yaptırım kararları alındığını duyurdu.

YAPTIRIMLAR ERTELENDİ

Reuters'ın son haline ulaştığı metne göre; yaptırımlar Mart 2021'e ertelenirken, Joe Biden ile yaptırımların genişletilmesi konusunda koordineli çalışmanın amaçlandığı kaydedildi.

TÜRKİYE'DEN VAZGEÇEMİYORLAR

Reuters'a konuşan AB diplomatlarına göre, Türkiye'nin güçlü bir NATO müttefiki ve AB adayı olması, önerilen yaptırımların sembolik kalmasına neden oldu.

NATO'DAN AB'YE TÜRKİYE TAVSİYESİ

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, AB Liderler Zirvesinde Türkiye hakkında yapılacak görüşmelerde ve olası yaptırım ile ilgili konularda olumlu yaklaşım tavsiyesinde bulunarak, "Türkiye'nin NATO'nun ve Batı ailesinin parçası olduğu gerçeğini fark etmemiz lazım" dedi. Stoltenberg ayrıca, Türkiye'nin en fazla mülteciye, Suriyeliye ev sahipliği yapan ve terör saldırılarından en çok etkilenen ülke olduğunu vurguladı.

MACRON'DAN AÇIKLAMA

AB Liderler Zirvesi için Brüksel'e giden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Doğu Akdeniz'de AB üyeleri Yunanistan ve Güney Kıbrıs'la gerilim yaşayan Türkiye'ye olası yaptırımlar konusunda "AB ülkelerinin egemenliğini savunmak zorundayız" dedi.

ERDOĞAN RESTİ ÇEKMİŞTİ: YAPTIRIMLAR BİZİ IRGALAMAZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün yaptığı açıklamada, "Avrupa Birliği ile ilgili 10-11 bu konuda Türkiye'ye yönelik yapılacak herhangi bir yaptırım kararı Türkiye'yi çok fazla da ırgalamaz. Zaten biz resmi olarak 1963'ten bu yana AB bize sürekli yaptırım uyguluyor. Hiç bir zaman AB dürüst davranmamıştır. Hiçbir zaman AB verdiği sözün arkasında durmamıştır. Fakat biz hep sabrettik hala da sabrediyoruz. Şu anda da atacakları adımlar nedir göreceğiz yalnız samimi, dürüst olan liderler bu sürece yönelik gayet dik duruyorlar. Türkiye'ye yönelik bu yaklaşımlara da sıcak bakmıyorlar" diyerek birliğe rest çekmişti.

Reuters: AB Türkiye'ye yaptırım konusunda anlaştı ile ilgili etiketler Türkiye Avrupa Birliği Yaptırım Joe Biden macron
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.