Restoranlardan 5 maddelik açılma önerisi

Koronavirüs salgınının ortaya çıktığı günden beri yaklaşık bir yıldır eskisi gibi hizmet veremeyen restoran ve kafeler zor günlerden geçiyor. Devlet bu süreçte ekonomik destek paketleriyle destek olsa da kapanma tedbirleri nedeniyle işletmeler eski günlerine dönmeyi bekliyor. Sektör temsilcileri bu kapsamda sorunlarını dile getirmek adına 5 talebi madde madde sıralayarak sıkıntılarının giderilmesini istedi.

Geçen sene mart ayında Türkiye'ye gelen koronavirüs salgınının etkileri hala sürüyor. Bir yandan alınan tedbirlerle pandeminin etkileri azaltılmaya çalışılıyor, diğer yandan ise Çin'den getirilen aşılarla eski normale dönülmesi için çaba harcanıyor. 

Salgının ilk gününden beri devlet, zor günler geçiren vatandaşlara ve işletmelere ekonomik destek paketleriyle yardımcı oluyor. Ancak, koronavirüsün etkisini düşürmek amacıyla alınan kapanma tedbirleri özellikle kafe ve restoranları bir hayli zor durumda bırakıyor.

RESTORAN VE KAFELERDE BÜYÜK CİRO KAYBI

Pandeminin başladığı günlerde kapatılan restoran ve kafeler ay aylarının bir bölümünde açılsa da yeniden kapanmaya gidilince zor günler geri geldi. Bazı işletmeler evlere servisle ayakta kalmaya çalışsa da restoran çalışanları işten çıkarıldı, eve servis hizmeti verilemeyen kafe ve restoranlarda büyük ciro kayıpları yaşandı.

İŞLETMELERİN YÜZDE 30'U BİR DAHA AÇILMAYABİLİR

Hürriyet'in haberine göre: Öyle ki bazı işletmeler kiralarını bile ödeyemeyecek duruma düştü. Hatta sektör temsilcilerinin açıklamalarına göre; eğer işletmelerin açılması uzun zaman alırsa yüzde 30'u bir daha açılmama tehlikesi ile karşı karşıya kalacak.

Kısa Çalışma Ödeneği'ne başvurarak çalışanlarının maaşlarını ödemek için uğraşan işletmeler, tedarikçilerine olan borçlarını da ödemekte zorlanıyor. Bu da tarladan başlayarak restoranlara uzanan tüm sektörlere büyük sıkıntı yaşatıyor.

Yiyecek - içecek sektörü de bu durumun ardından açılmak için bir çağrıda bulundu. Hürriyet, sektör semsilcileri ile restoran ve kafelerin nasıl açılması gerektiğini ve alınabilecek önlemleri konuştu.

Sektör temsilcileri özellikle 5 konuya dikkat çekti.

5 MADDEDE RESTORANLAR NASIL AÇILSIN

1- Restoranlar bir an önce ‘en sert tedbirlerle’ açılsın, alınan tedbirlere uymayanlar gerekirse kapatılsın.

2- Müşterilere HES koduyla restoranlara giriş yapsın.

3- Aşılamada yeme-içme sektörü çalışanlarına öncelik verilsin, risk en aza indirilsin.

4- Hijyen kuralları en katı şekilde uygulansın burada tavize izin verilmesin

5- Masalar arası sosyal mesafeye dikkat edilsin, uymayanlar cezalandırılsın

Restoranlardan 5 maddelik açılma önerisi ile ilgili etiketler restoran kafe pandemi açılma
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.