Rekabet Kurumu nedir?

Firmalar arasında hakemlik görevi üstlenen Rekabet Kurumu, belirlediği kurallar ile firmalara sınırlar ve kurallar koyuyor. Diğer taraftan, kurul tarafından belirlenen kurallara uymayan firmalar ise büyük yaptırımlarla karşılaşıyorlar. Bu bağlamda, Rekabet Kurumunun ne olduğu büyük bir merakla araştırılıyor. Peki, Rekabet Kurumu nedir? Ayrıntılar haberimizde... 

Teknoloji dünyasında daha çok Google ile ilgili alınan kararlar ile gündeme gelen Rekabet Kurumu, aslında Türkiye'deki pek çok sektör için tüketicinin faydasına olan konuların belirleyicisi olarak biliniyor. Rekabet kurumunun ne anlama geldiği büyük bir merakla araştırılıyor. Peki Rekabet Kurumu nedir?

Rekabet Kurumu nedir?

REKABET KURUMU NEDİR?

1997 yılında yürürlüğe giren kanunla beraber, en basit haliyle şirketlerin belirli kurallar içerisinde rekabet etmesini sağlayan kurumdur. Firmalar arası haksız rekabeti önlemek ve tüketicinin ürünlere doğru fiyatlarla ulaşmasını sağlamayı amaçlar.

Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone gibi şirketler aslında fiyatlarını direkt kendileri belirleyemiyorlar. Rekabet Kurumu tarafından izin verilen bir fiyat aralığı bulunuyor ve bu fiyatlar altına düşmek mümkün olmuyor. Burada rekabet faktörünü oluşturan şeyler ise, firmaların altyapı kalitesi ve büyüklüğü. Yani aslında hepimizin şikayet ettiği yüksek fiyatları şirketler sadece kendileri belirlemiyorlar.

REKABET KURUMU GÖREVLERİ NELER?

Rekabet Kurulu başkanlık, ana ve yardımcı hizmet birimleri ve dayanışma birimleri olarak 3 farklı birimden oluşuyor. Rekabet Kurulu üyeleri, rekabet ilkeleri ve kanunları hakkında karar verici görevini de üstleniyor. Temel olarak ekonomi, siyasi, kültürel ve diğer tüm şartları göz önünde bulundurarak rekabet ilkelerini ve kurallarını belirliyorlar. Türkiye'de hizmet veren tüm şirketler bu kurallara uymak zorundalar.

Bir firmanın tüm gücü elinde barındırmasını veya kendisinden daha küçük şirketleri kaba haliyle ezip geçmesini önlemek için Rekabet Kurumu gerçekten çok önemli bir görev üstleniyor. Futbol örneğindeki hakem gibi sürekli firmaları denetleyerek olası kanun veya rekabet kuralları dışı hareketlerde, firmalara yaptırımlar uyguluyorlar. Bu doğrudan tüketicileri de olumlu yönde etkileyen bir durum haline geliyor.

 

 

 

 

Rekabet Kurumu nedir? ile ilgili etiketler Rekabet Kurumu rekabet
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.