Rekabet Kurulu WhatsApp'a 'Dur' dedi!

Rekabet Kurulu, WhatsApp'ın kullanıcılarına sunduğu ve günlerdir tartışılan 'gizlilik sözleşmesi' konusunda harekete geçti. Facebook ve WhatsApp hakkında resen soruşturma başlatıldı ve verilerin paylaşılması zorunluluğu durduruldu.

Gizlilik sözleşmesinde güncellemeye giden WhatsApp'ın kullanıcılarına sunduğu sözleşme ile ilgili Rekabet Kurulu harekete geçti.

Kullanıcılarının özel bilgilerini paylaşmasını zorunlu tutan ve kabul etmeyenlerin 8 Şubat'tan itibaren uygulamayı kullanamayacağını açıklayan WhatsApp ve Facebook'a soruşturma başlatıldı.

Soruşturma ile WhatsApp verilerinin paylaşılması zorunluluğunu durduruldu.

Rekabet Kurulu’nun 11.01.2021 tarihli açıklamasında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 6. maddesinin ihlal edip edilmediğinin tespiti amacıyla resen soruşturma açıldığı belirtildi.

Alınan kararda ayrıca "Söz konusu uygulamalarının soruşturma sonucunda alınacak nihai karara kadar ciddi ve telafi olunamayacak zararlar doğurma ihtimalini haiz olduğundan 4054 sayılı Kanun’un 9. maddesi çerçevesinde geçici tedbir alınması ve bu kapsamda Facebook’un Türkiye’de, WhatsApp kullanıcılarının verilerinin 8 Şubat 2021 tarihinden itibaren başka hizmetler için kullanılmasına yönelik getirdiği koşulları durdurması ve bu koşulları kabul eden veya bilgilendirmeyi alarak kabul etmeyen tüm kullanıcılara Facebook’un veri paylaşımını içeren yeni koşulları durdurduğunu anılan tarihe kadar bildirmesi gerektiğine karar verilmiştir." denildi.

NE OLMUŞTU?

Dünya genelinde 2 milyardan fazla kullanıcıya sahip olan mesajlaşma uygulaması WhatsApp gizlilik ilkelerinde değişikliğe giderek kullanıcılarına yeni şartlar sundu.

Şartlarda kullanıcıların özel bilgilerini Facebook ve Facebook'a ait şirketlerin reklam pazarına sunulacağı belirtildi.

WhatsApp'ın sunduğu sözleşmede kullanıcıların toplanan verileri arasında hesap bilgileri, bağlantıları, durum bilgileri, ödeme bilgileri, mesajları, kullanım ve kayıt bilgileri, cihaz bilgileri gibi konuların yer aldığı görüldü.

Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin ise bu sözleşmeden muaf olduğu belirtildi. Bu konu çifte standart konusunu da tartışmaya açtı.

Whatsapp Yöneticisi Will Cathcart ise bugün yaptığı açıklamada sunulan güncellemenin kullanıcıların aileleri ve arkadaşları ile kurduğu iletişimi etkilemeyeceğini savundu.

 

Rekabet Kurulu WhatsApp'a 'Dur' dedi! ile ilgili etiketler WhatsApp soruşturma Facebook rekabet kurulu
GÜNÜN VİDEOSU

Bomba CHP-DEM Parti işbirliği itirafı: Kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler!

CHP'nin ittifak ortağı DEM Parti'nin Zeytinburnu'nda CHP listelerinden seçime giren Meclis Üyesi, DEM'li adayları tanıtarak ittifaka ilişkin itiraflarda bulundu. DEM Partililerin "Zeytinburnu'nda belediye başkan adayları çıkarmadık çünkü kazanamayacaktık. Bizim kazancımız olan Meclis üyelerimizi CHP listesinden aday gösterdik. Bunlar kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler" sözleri gündeme bomba gibi düştü.