Referandumda bu haftaya dikkat

Metehan Demir

Metehan Demir

ORTADOĞU ilginç bir coğrafyadır. Son ana dek neredeyse kesin gözü ile bakılan bir olayda bir bakmışsınız tüm dengeler değişmiştir. Hele hele mesele Irak ile ilgili olduğunda neyin ne olduğunu kesin ifadelerle kestirmek o kadar kolay değildir.

Tıpkı şimdi gündemde olan ve bizim haftalar öncesinden siz değerli okuyucularımızın dikkatine sunduğumuz Kuzey Irak'taki bağımsızlık referandumu gibi.

Çünkü; bugünden itibaren referandumun yapılacağı 25 Eylül tarihine dek önümüzdeki bir hafta, dengeleri değiştirecek birçok gelişmeye tanıklık edebilir.

Daha başka bir deyişle; bu referanduma en başta, en sert şekilde karşı çıkan Türkiye henüz elindeki kozlarını oynamaya başlamadı. Ve sesinin 10'da birini çıkardı. Bu konuda ciddi çıkışlara hazır olun. Çünkü ulusal güvenlik meselesinde hazırlıklar ciddi.

Bu nedenle şu an gidişat 25'inde bu bağımsızlık referandumunun yapılacağını gösterse ve IKYB Lideri Mesut Barzani ısrarına devam etse de bu haftayı iyi izlemekte fayda var.

HER ŞEY DEĞİŞEBİLİR

Buraya yazalım; her şey değişebilir. Türkiye bunu durdurmak için elinden geleni yapacaktır. Hatta üst düzey bir güvenlik kaynağına göre; bu referandumu Türkiye'ye rağmen yapmak o kadar kolay değil ve olmazsa şaşırmayın.

Bu haftayı iyi izleyin. Özellikle o bölge, her tür temas, hareketlilik ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Amerika'da başta ABD Başkanı Donald Trump olmak üzere yapacağı New York görüşmeleri... Ayrıca gelecek açıklamaları...

Bu durumun Türkiye için de kabul edilemez bir çizgi olduğunu unutmamak lazım. Bu noktada, meseleye birbirimizden nefret de etsek 'vatanseverlik' boyutunda bakmak lazım. Milli meseleleri halledelim sonra kavgaya devam ederiz. Yeter ki önce hepimiz mutlu, huzurlu ve güvenli bir gelecek için ortak duruş sergileyelim.

O ŞİFRELERİN ANLATTIĞI

Son günlerde tansiyon giderek tırmanıyor. Tabii ki perde arkası gönderilen mesajlar uyarılar da vardır ama şimdi de resmi açıklamaları yan yana koyalım şifrelerin çözümünü size bırakalım. Aslında bu noktada bile her şey gayet açık.

Gelin birlikte hatırlayalım;

MGK KİLİDİ ATILDI

Erdoğan bugün ABD'ye giderken, "MGK'yı 27'sinden 22'sine çektik. Nihai kararı o zaman vereceğiz." dedi ve şunları söyledi;

"Bizim bu ay MGK toplantımız 27'sindeydi. Bunu 22'sine çekişimizin sebebi de, baktık ki, bu Kuzey Irak yerel yönetimi hala aynı anlayışta devam ediyor. Burada bizleri rahatsız eden bir süreç var. Bizim 350 km orada sınırımız var, soydaşlarımız, dindaşlarımız var. Onların Kürt, Türkmen, Arap olması bizi birbirimizden ayırmıyor ama bu anlayışı Irak'ın bölünmesine yönelik adıma siz tevci ederseniz biz size buyurun devam edin diyemeyiz.'

ULUSAL GÜVENLİK

Başbakan Binali Yıldırım ise geçen gün referandumun, Türkiye için bir ulusal güvenlik meselesi olduğunu belirterek, “Bu konuda gereken her türlü adımı atacağımız konusunda kimsenin şüphesi olmasın.” dedi.

BAHÇELİ FAKTÖRÜ

Ankara'da şu an dengelerde önemli etkisi olan rol MHP lideri Devlet Bahçeli de Barzani'ye sert sözlerle yüklendi ve "Barzani'nin referandum komplosu, Türk düşmanlığının bu zamandaki yansımasıdır. Şaka yapmıyoruz, bedel ödemekten bahseden Barzani'ye bedel ödetecek güçteyiz!" dedi.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, bağımsızlık referandumunun şiddetle neticelenmesi halinde askeri müdahaleye hazır oldukları söyledi.

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şamhani, IKBY'nin bağımsızlık ilan ederse sınır kapılarını kapatacaklarını ve bir dizi adım atacaklarını açıkladı.

O KADAR KOLAY DEĞİL

Yani mesele Barzani için 'yaptım oldu' diyecek kadar kolay değil. Sonrasında çevresinde Türkiye ve İran sayesinde nefes alabilecek bir oluşumun bunları hesaplamaması mümkün değil. Suriye sınırında da askeri hareketliliğin devam ettiği bu günlerde Irak tarafını da yakında izlemekte fayda var.

SİNYAL Mİ? PAZARLIK MI?

Son olarak, bugün IKBY Sözcüsü Sefin Dizayi, “Uluslararası camia, BM, ABD, İngiltere bize 'erteleyin' diyor ancak halkın geleceği için daha iyi bir alternatif varsa değerlendirebiliriz. Ama şu an öyle bir alternatif ortaya konulmadı." dedi.

İşte bu nedenle bazıları da Barzani'nin referandum söylemini uluslararası camiadan maddi stratejik bir şeyler koparmak için pazarlık amacıyla kullandığını iddia ediyor.

BARZANİ'NİN DURUMU

Bazılarına göre, erteleme seçeneği de, Barzani yönetimine iptal ettirip küçük düşürmek yerine onurlu bir geri çekiliş fırsatı olarak sunuluyor.

Referandumu ertelemesi halinde Gorran ve KYB gibi iki güçlü rakibine karşı ciddi zemin kaybedeceği bilinen Barzani KDP'si bu kez kendine çıkış yolu bırakmamaya çalışıyor.

Daha önce belirttiğimiz gibi bölgesine bağımsızlık kimliği kazandırarak kendine kurucu yapı ünvanı kazandırma planları yapıyor.

AMA HERKESİN HESABI VAR

Ama bu onun hesapları... Çünkü; Sadece Türkiye ve Bağdat'la da sınırlı bir baskı süreci başlamayacak.

Bölgede İran, ABD dahil herkesin ayrı planları var. Görünen, görünmeyen aktörler ile petrol gibi enerji kaynakları ve stratejik hesaplar var. Yani iş Barzani'nin heyecanı ve İsrail'in gaza getirmesi ile bitmiyor.

Çünkü; Bu sürecin ardından iddialara göre, en geç 2018'de Irak seçimleri sonrasında bağımsızlığın resmen ilanı gündeme gelecek. Ve asıl sıkıntıyı bu ortaya çıkaracak.

TÜRKMEN KARDEŞLERİMİZ

İşte bu noktada da Ankara'nın aşılamaz kırmızı çizgileri meselesi gündeme gelecek. Herkes eteğindeki taşları dökecek. Kuzey Irak'taki Türkmen kardeşlerimiz için de ayrı bir sıkıntılı süreç söz konusu olacak.

BU DURUM DA HASSAS

Bir de eğer referandum olur ve geçerse güney Irak tarafından akacak örgütler nedeni ile ortalık karışabilir. Bu da Türkiye'nin Kuzey Irak'taki askerleri için ayrıca izlenmesi gereken bir durum.

DİĞER AÇI

Öte yandan, meseleyi ayrıca sadece Kuzey Irak ile ilgili de görmemek lazım. Suriye'de PYD'nin özerklik hayalleri de hesaba katıldığında Irak Suriye ekseninde birleşen bir fay Kürdistan devletine doğru nasıl yürünebildiğinin sinyalleri olarak da görülüyor Ankara'da.

Kısacası; bu hafta her açıdan 'hareketli' geçecek.

Dediğimizi hep tekrar edelim ki; unutmayalım...

En güzel günler ülkemizin olsun... Yeter ki milli konularda birlik olmayı becerelim...

Diğer Yazıları