Recep Tayyip Erdoğan kimdir? Kaç yaşında? Nereli?

Recep Tayyip Erdoğan kimdir? 2003 senesinde siyasi hayatına adım atarak Başbakan seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın hayatı araştırılıyor. Recep Tayyip Erdoğan kimdir? Recep Tayyip Erdoğan kaç yaşında? Recep Tayyip Erdoğan nereli?

Recep Tayyip Erdoğan kimdir? 2003 yılında ilk defa Başbakan seçildiği tarihten bu yana her daim hükümetin başı olarak nam salan Recep Tayyip Erdoğan kimdir, kaç yaşında, nereli sorularının cevabı merak konusu oldu.

AK Parti Genel Başkanı ve halen günümüzde Türkiye’nin 12. Cumhurbaşkanı olan Recep Tayyip Erdoğan son referandum seçimlerinden sonra ilk Başkan olarak tarihteki yerini aldı. Siyasette ilk adımını 1975 Millî Selamet Partisi (MSP) Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığı görevine gelerek yapan Erdoğan’ın hayatını sizler için mercek altına aldık.

RECEP TAYYİP ERDOĞAN KİMDİR?

26 Şubat 1954 tarihinde İstanbul’da dünyaya gelen Recep Tayyip Erdoğan, aslen Rizeli, evli ve 4 çocuk babasıdır. 1965’te Kasımpaşa Piyale İlkokulu, 1973’te ise İstanbul İmam Hatip Lisesi’nden mezun olan Erdoğan, fark dersleri sınavını da vererek Eyüp Lisesi’nden diplomasını aldı. Üniversiteyi Marmara Üniversitesi İktisadî ve Ticarî Bilimler Fakültesi’nde okuyan Erdoğan, buradan da 1981 yılında mezun oldu.

Gençlik yıllarında dahi siyasetten kopmayan Erdoğan, disiplinli ekip çalışmasının ve takım ruhunun önemini 1969-1982 yılları arasında futbolda gösterdi. Bu yıllarda genç bir idealist olarak memleket meseleleri ve toplumsal sorunlarla da ilgilendi.

Recep Tayyip Erdoğan kimdir? Kaç yaşında? Nereli?

Üniversite ve lise yıllarında Millî Türk Talebe Birliği öğrenci kollarında aktif görev alan Recep Tayyip Erdoğan, 1976 yılında MSP Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığı’na ve aynı yıl MSP İstanbul Gençlik Kolları Başkanlığı’na seçildi. Siyasi partilerin kapalı olduğu 12 Eylül zamanında ise özel sektörde bir süre müşavirlik ve üst düzey yöneticilik görevlerinde bulundu.

1983 senesinde Refah Partisi ile siyasete tekrardan geri dönen Erdoğan, 1984 yılında Refah Partisi Beyoğlu İlçe Başkanı, 1985 yılında ise Refah Partisi İstanbul İl Başkanı ve Refah Partisi MKYK üyesi oldu. İstanbul İl Başkanlığı görevi esnasında hiç durmadan çalışan Erdoğan, bu dönemde özellikle kadınların ve gençlerin siyasete katılımını artırmaya yönelik çalışmalar düzenledi. Bununla beraber Refah Partisi’nin 1989 Beyoğlu yerel seçimlerinde büyük bir başarıya imza atmasında önderlik etti.

27 Mart 1994 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Recep Tayyip Erdoğan, böylece siyasi kariyerinde bir dönüm noktası oluşturdu. Ekip çalışmasına önem vererek, insan kaynakları ve malî konulardaki başarılı yönetimiyle dünyanın en önemli metropollerinden biri olan İstanbul’un sorunlarına çare buldu.

Recep Tayyip Erdoğan kimdir? Kaç yaşında? Nereli? - Resim : 2

En başta su sorunu olmak üzere çöp sorununa da çareler aradı ve bunda başarılı oldu. Erdoğan döneminde geliştirilen doğalgaza geçiş projeleriyle az da olsa hava kirliliği ortadan kaldırıldı. 50’den fazla köprü, geçit ve çevre yolu inşa edilerek İstanbul trafiği rahatlatıldı. Belediye kaynaklarının doğru kullanımı ve yolsuzluğun önlenmesi amacıyla olağanüstü önlemler alındı ve belediyenin borçları ödendi.

12 Aralık 1997 tarihinde Siirt’te halka hitap konuşması esnasında bir kitaptaki şiir yüzünden hapis cezasına çarptırıldı ve belediye başkanlığı görevine son verildi. 4 ay cezaevinde kalan Erdoğan, kamuoyunun ısrarlı talebi ve gelişen demokratik sürecin bir sonucu olarak 14 Ağustos 2001 tarihinde Ak Parti’yi kurarak genel başkan seçildi. 2002 yılı genel seçimlerinde üçte ikiye yakın parlamento çoğunluğuyla AK Parti tek başına iktidar oldu.

Mahkeme kararı yüzünden 3 Kasım 2002 seçimlerinde milletvekili adayı olamadı. Yapılan yeni yasal düzenleme ile milletvekili adaylığının önündeki yasal engelin kalkması üzerine, 9 Mart 2003’te Siirt ili milletvekili yenileme seçimine katılarak oyların yüzde 85’ini alan Erdoğan, 22. Dönem Siirt Milletvekili olarak parlamento da yer aldı.

Recep Tayyip Erdoğan kimdir? Kaç yaşında? Nereli? - Resim : 3

15 Mart 2003 tarihinde Başbakanlık görevini üstlenen Recep Tayyip Erdoğan, aydınlık ve sürekli kalkınan bir Türkiye’yi idealist fikir olarak gördü. Demokratikleşme, şeffaflaşma ve yolsuzlukların engellenmesi yolunda büyük mesafeler kat edildi. Devletin borçlanma faiz oranları aşağı çekilirken kişi başına düşen millî gelirde büyük artış gözlemlendi. Ülke tarihinde daha önce görülmemiş hız ve sayıda baraj, konut, okul, yol, hastane ve enerji santralleri hizmete girdi.

Avrupa Birliği’ne geçiş döneminde ülke tarihinin dönüm noktası olarak nitelenen başarılı girişimlerine ek olarak, akılcı dış politikası ve yoğun ziyaret-temas trafiğiyle Kıbrıs sorununun kalıcı çözüme kavuşturulması ve dünyanın çeşitli ülkeleriyle verimli ilişkiler geliştirilmesi konularında önemli adımlar atarak Türkiye’yi bir merkez ülke hâline getirdi.

Recep Tayyip Erdoğan kimdir? Kaç yaşında? Nereli? - Resim : 4

Erdoğan, 2007 genel seçimlerinde %46,6 oy alarak büyük bir zafer kazanan AK Parti'nin Genel Başkanı olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin 60. Hükûmeti'ni kurdu. 2011 seçimlerinde de gelen zaferle % 49,8 oy alarak 61. Hükûmeti kurma görevini elinde bulundurdu.

Türk siyasi tarihinde ilk kez, 10 Ağustos 2014 tarihinde doğrudan halkın oylarıyla ve ilk turda 12. Cumhurbaşkanı seçildi. 16 Nisan 2017 tarihindeki halk oylamasında kabul edilen Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanının partili olabilmesinin önünün açılmasının ardından Recep Tayyip Erdoğan, 21 Mayıs 2017 tarihinde gerçekleştirilen 3. Olağanüstü Büyük Kongrede, kurucusu olduğu AK Parti’nin Genel Başkanlığına yeniden seçildi.

24 Haziran 2018 Pazar günü gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde %52.59 oy oranıyla yeniden Cumhurbaşkanı oldu. 16 Nisan 2017'de kabul edilen Anayasa değişikliği ile Türkiye’nin ilk başkanı oldu.

Recep Tayyip Erdoğan kimdir? Kaç yaşında? Nereli? ile ilgili etiketler Recep Tayyip Erdoğan Recep Tayyip Erdoğan kimdir
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.