Receb ayının ilk gecesinde 20 rekat namaz nasıl kılınır?

Ramazan ayının habercisi olan üç aylar başlıyor. Vatandaşlar da Receb ayında yapılacak olan ibadetlerin neler olduğunu merak ederken Receb ayının ilk gecesinde 20 rekat namazın nasıl kılındığını sorgulamakta.

Fazilet ve rahmet getiren bunun yanında da Ramazan ayının habercisi olarak gösterilen Üç aylar, 13 Şubat tarihinde başlıyor. Bol bol nafile orucu ve kaza namazı kılınması gereken Receb ayında Müslümanlar nasıl ibadet edileceğini merak ediyor.

Ramazan'ın habercisi olan üç aylar başlangıcı olan Recep ayında bol bol dua etmemiz gerekmektedir. Bu nedenle Peygamber Efendimiz s.a.v. ve İslam büyüklerinin mübarek gün ve gecelerde yapılmasını tavsiye ettiği dua ve ibadetler ile kılınacak namazlar da bu kapsamda sıklıkla araştırılmaktadır. Peki, Receb ayında nasıl namaz kılınır?

Receb ayının ilk gecesinde 20 rekat namaz nasıl kılınır?

Receb ayının ilk 10 gün, ikinci 10 gün ve üçüncü 10 günlük döneminde kılınacak 20 rekat Hacet Namazı vardır. Vatandaşlar arasında Receb ayı namazı olarak da anılan bu namazın kılınış şekilleri aynı olup yalnızca namazdan sonra okunacak dualar farklıdır.

10 rekat Hâcet namazına şu niyetle başlanır:

‘Yâ Rabbî, beni, teşrifleriyle dünyâyı nûra gark ettiğin sevgili Efendimiz hürmetine, sevgili ayın Recebi şerîf hürmetine, feyz-i ilâhine, afv-ı ilâhine, rızâ-i ilâhine mazhar eyle. Âbid, zâhid kulların arasına kaydeyle. Dünya ve âhiret sıkıntılarından halâs eyle. Rızâ-i şerîfin için, Allâhü Ekber.’

Her rek’atte 1 Fâtiha, 3 Kul yâ eyyühe’l-kâfirûn, 3 İhlâs-ı şerif okunur. 2 rek’atte bir selâm verilerek 10 rek’at tamamlanır.

Receb ayının ilk gecesinde 20 rekat namaz nasıl kılınır?

İlk on gün içinde kılınan namazdan sonra, 11 defa :

Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ-şerîke leh. Lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü yuhyî ve yümît. Ve hüve hayyün lâ-yemûtü biyedihi’l-hayr. Ve hüve alâ-külli-şey’in kadîr’ okunarak duâ edilir.

İkinci on günde, yani Receb’in 11’i ile 20’si arasında kılınan 10 rek’atten sonra, 11 defa:
‘İlâhen vâhıden ehaden sameden ferden vitran hayyen kayyûmen dâ’imen ebedâ’ duası okunarak namazın ardından duâlar edilir.

Üçüncü on gün içinde, yani Receb’in 21’i ile 30’u arasında kılınan 10 rek’atten sonra da 11 kere:

‘Allâhümme lâ-mânia li-mâ-a’tayte, velâ mu’tiye li-mâ mena’te, velâ raadde li-mâ kadayte, velâ mübeddile li-mâ hakemte, ve-lâ yenfa’u ze’l-ceddi minke’l-ceddü. Sübhâne rabbiye’l-aliyyi’l-a’le’l-vehhâb. Sübhâne rabbiye’l-aliyyi’l-a’le’l-vehhâb. Sübhâne rabbiye’l-aliyyi’l-a’le’l-kerîmi’l-vehhâb. Yâ Vehhâbü yâ Vehhâbü yâ Vehhâb’ okuyup duâ edilir.

Eğer bu 30 rekat namazın ilk ve ikinci onunu herhangi bir sebeble kılamamış ise hepsini (30 rekatın tamamını)son 10 gün içerisinde de kılabilir. Ancak zaruri engel olmadıkça vaktinde kılmak evlâdır.

Receb ayının ilk gecesinde 20 rekat namaz nasıl kılınır? ile ilgili etiketler recep ayı hacet namazı
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.