Rayiç bedellerini düşük gösterip, konut projesi kredilerini tıkayan vatandaşlar yandı! GYODER harekete geçti

Başvuruları yeni alınmaya başlamış olan yüzde 0,69 faizli sosyal konut projesi kapsamında evin gösterilen rayiç bedellerinin kredi kullanımı önünde engel olacağı öğrenilmişti. Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği’nden (GYODER) hamle gecikmedi.

Pandemiden bu yana artmaya devam eden konut fiyatları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı harekete geçirmişti. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) devam ettirdiği sosyal konut projelerinin yanı sıra faiz destekli konut kredisi ile orta gelirlinin sıfır ev almasını destekleyecek yeni bir proje ortaya koyan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı, bankaların başvuruları almaya başladığını duyurmuştu. O başvurular pek çok engele takıldı.

Projenin takıldığı ilk somut engel, rayiç bedellerini düşük gösterip de ev fiyatlarını tavan yapan ev sahipleri oldu. Bu nedenle istedikleri krediyi bankalardan alamayan vatandaşlar, ev alma hayallerini bir kez daha rafa kaldırdı. İkinci sorun ise proje sonrası iki katına çıkan ev fiyatları oldu. Bu konuda harekete geçen Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER), güvenilir alım satıma ilişkin önemli bir hamle geldi.

GYODER’İN GÜNDEMİNDE GÜVENİLİR EMLAK ALIŞVERİŞİ VAR

Rayiç bedellerini düşük gösterip, konut projesi kredilerini tıkayan vatandaşlar yandı! GYODER harekete geçti

2023 yılı vizyon ve projelerini açıklayan GYODER gündemine bu sene güvenilir emlak alışverişini aldı. GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu’nun açıkladığı yeni proje kapsamında derneğin güvenilir alışverişi esas alan bir platformu hayata geçirmeye hazırlandığı öğrenildi. Konuya ilişkin bilgi veren Kalyoncu, şu açıklamalarda bulundu:

“Sıfır konuttan başlayacağız. Bir ilan sitesi olacak, dolayısıyla buradan satın alma, kiralama yapılabilecek. Yalnızca GYODER üyelerinin projeleri olmayacak, zaman içinde piyasaya da açılacak. Öncelikle bütün üyelerimizle oraya projelerimizi koyacağız. Tamamen regüle, tamamen şeffaf bir şekilde ilanlar paylaşılacak.”

DENETİM MEKANİZMASI GYODER İLE İŞLEYECEK

Denetim mekanizmasının işler olacağının altını çizen GYODER Başkanı Kalyoncu, “O gayrimenkul geçmişte kaça satılmış, kaça kiralanmış gibi bilgiler de olacak. Bu, herhangi bir suistimali zaten engelleyecek. Bir evin fiyatı iki katına, üç katına çıkıyorsa fırsatçılıktan dolayı, bunun geçmişini görüp farkında olabileceksiniz. İlan koyanlar da birbirlerini şikâyet edebilecek. Portalın ismi üzerinde çalışıyoruz, eylül ayında açmayı planlıyoruz” diye konuştu. Kiralara ilişkin de bir açıklama yapan Kalyoncu, açıklamalarını şu ifadeler ile noktaladı:

“Bugün arsa maliyeti konut maliyetinin yüzde 50’sine geldi. Hazine arazilerinde konut üretilmesi demek maliyetin yarı yarıya düşmesi anlamına gelir. Yap-sat yerine yap-kira modeli ile özel sektör bu alanlarda üretim yaparsa kira sorunu çözülebilir. Kamunun kontrolü ve denetiminde uygulanacak bu model için ilgili bakanlıklarla görüşmeler sürüyor. Kiralamanın yanında satış için de bu model uygulanabilir. Evi yıkılacak kişiler için uygun fiyatlı kiralık eve ihtiyaç var. Yap-kira modeli ile yüz binlerce konut üretirken, aynı zamanda dönüşümün de önünü açabiliriz.”

Rayiç bedellerini düşük gösterip, konut projesi kredilerini tıkayan vatandaşlar yandı! GYODER harekete geçti ile ilgili etiketler
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.