Rahip Brunson kararından sonra dolar ne oldu? Son dakika

Rahip brunson kararından sonra dolar ne oldu? Türkiye ile ABD arasında krize neden olan Rahip Brunson'un yargılandığı davada karar verildi. 3 yıl 1 ay 5 gün hapis cezasına çarptırılması ve adli kontrol şartlarının kaldırılmasına hükmetti. Bu karara göre, Brunson serbest bırakılacak. Peki rahip brunson kararından sonra dolar ne oldu? Merak edilen detaylar haberimizde...

Mahkeme Brunson için 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılması ve adli kontrol şartlarının kaldırılmasına hükmetti. Brunson kararın ardından serbest bırakıldı. Karardansonra doların ne olduğu ise gündemde merak edilen sorular arasında bulunuyor. Peki rahip Brunson kararından sonra dolar ne oldu? Detaylar haberimizde...

 Rahip Brunson kararından sonra dolar ne oldu? Son dakika

Dolar fiyatları, ABD'li rahip Brunson kararı öncesi 5.86 TL’nin üzerinde hareket ederken, savcının mütalaasını açıklamasıyla birlikte 5.8310 TL’ye kadar geriledi. Kur şu dakikalarda 5.94 TL’de bulunuyor.

Dolar kuru kritik ABD'li rahip Brunson kararı öncesi 5.86 TL seviyesinin üzerinde bulunurken, savcının mütalaasını açıklamasıyla birlikte 5.8310 TL'ye kadar geriledi. Kur böylelikle 17 Ağustos tarihinden beri en düşük seviyeyi görürken, saat 16.00 itibarıyla 5.8524 TL seviyesinde hareket ediyor. 6.7527 TL'ye kadar gerileyen Euro kuru ise aynı dakikalarda 6.7670 TL seviyesinde bulunuyor.

10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 19.21 seviyesindeyken, 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi ise 26.80 seviyesinde bulunuyor.

Mahkeme Brunson için 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılması ve adli kontrol şartlarının kaldırılmasına hükmetti. Bu karara göre, Brunson serbest bırakılacak.

BRUNSON NE ZAMAN VE NEDEN TUTUKLANDI?

İddianamede yer alan yazışmalara göre, İçişleri Bakanlığı, Ağustos 2016'da yazdığı yazıyla süresiz oturma izni başvurusunun "kamu düzeni ve kamu güvenliği açısından" uygun bulunmadığını ve reddedildiğini belirtti.

Yazışmalarda Bakanlık ayrıca, "Brunson'ın 2010-2013 yılları arasında Kürt orijinli vatandaşlara yönelik ayinler düzenlediği" ve "Suriye'den gelen sığınmacılara yardım sağlama görüntüsü altında misyonerlik faaliyetleri yürüttüğünü" öne sürdü.

23 yıldır eşiyle birlikte Türkiye’de yaşayan Brunson Ekim 2016'da İzmir Alsancak Polis Karakolu'na çağrıldı. Burada sınır dışı edilmek üzere eşiyle birlikte gözaltına alındılar. Eşi Norine Brunson, 13 gün sonra serbest bırakıldı.

Brunson daha sonra sınır dışı edilmek üzere Bornova ilçesindeki Geri Gönderme Merkezi'ne sevk edildi.

Brunson burada sınır dışı edilmeyi beklerken, Aralık 2016'da FETÖ terör örgütüne üye olmak ve terör örgütü PKK adına suç işlemek suçlamasıyla aynı gün içinde önce gözaltına alındı, daha sonra da tutuklandı.

RAHİP BRUNSON KİMDİR?

ABD'li rahip Andrew Brunson 9 Aralık 2016'de tutuklanmıştı. Rahip Brunson hakkında örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği" gerekçesiyle 15 yıla kadar, "Devletin gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek" suçlamasından 20 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti. Mahkeme daha sonra Brunson'a ev hapsi kararı verdi. Brunson'a elektronik kelepçe takılacağı öğrenildi. Trinity Evangelical Divinity School, Erskine Theological Seminary, Aberdeen Üniversitesi'nden mezun olan Brunson'un Jacqueline Furnari adında bir çocuğu vardır.

EVANJELİZM NEDİR?

ABD'deki önemli siyasi aktörler arasında sayılan Evanjelikler, ABD’nin İsrail Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması kararında ve Türkiye'de halen yargılanmasına devam edilen Amerikalı Evanjelik Papaz Andrew Brunson ile ilgili tırmanan krizde en fazla tartışılan kesim oldu.

Koyu dindar Hristiyan bir kitlenin Trump'a neden oy verdiği, kendisi de bir Evanjelik olan Başkan Yardımcısı Mike Pence'in Beyaz Saray'daki etkisi ve Kongre ara seçimlerinin yaklaşması gibi konular, son dönemde Evanjelikler ve etkilerine dair merak edilen başlıklar olarak öne çıkıyor.

Hristiyanlıkta, "İncil’i öğretmek, yaymak" anlamına gelen Evanjelizm, ABD’de Hristiyanlar arasında en yaygın mezheplerden birisi olarak kabul ediliyor. Nüfusun yaklaşık yüzde 25’ine (yaklaşık 80 milyon) denk gelen Evanjelikler, aynı zamanda "Hristiyan siyonistler" olarak da biliniyor.

Rahip Brunson kararından sonra dolar ne oldu? Son dakika ile ilgili etiketler Dolar rahip brunson dava karar ne kadar
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.