Putin bombaladı, Türk markaları kepenk indirdi: Mağaza sahipleri bugün toplantı yapacak!

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından ABD ve AB'in peş peşe ekonomik yaptırımlara gitmesi ilk olarak hazır giyim sektörünü etkiledi. Ukrayna'da faaliyet gösteren Türk markaları peş peşe mağaza kapatırken, Rusya'daki markaların tedirgin bekleyişi sürüyor. İki ülkede faaliyet gösteren markalar bugün önlerini görebilmek için toplantı yapacak.

Rusya ve Ukrayna krizi en çok da bölgede bulunan Türk tekstil firmalarını etkiledi. 

Ülkede yaşanan negatif ekonomik ortamın ilk olarak hazır giyim ve benzeri ürün alışverişinde durgunluğa yol açtığını belirten sektör temsilcileri, yaşanan gelişmeler nedeniyle sadece Ukrayna'da iptal ve ertelemelerin 150-200 milyon doları bulduğunu kaydetti. Rusya'da ise hali hazırda hazır giyim alışverişi ve ihracat durma noktasına gelmiş vaziyette.

BÖLGEDE İHRACATI YÜKSELTME HEDEFİ VARDI...

Resmi rakamlara göre geçen yıl Ukrayna'ya 173 milyon dolar, Rusya'ya ise 287 milyon dolar ihracat gerçekleştirilmişti. Ancak iki ülke de daha çok yolcu beraberi ile ihracat gerçekleştiriyor ve söz konusu rakam Ukrayna'da 750 milyon doları bulurken Rusya'da ise 1 milyar doları aşıyor. Geçen ay her iki ülkede de fuara katılan ve büyük oranda iş bağlantıları gerçekleştiren sektörün, Rusya'ya resmi ihracatı 287 milyon dolardan 1 milyar dolara çıkarma hedefi vardı.

 

RUSYA VE UKRAYNA'DA SİGORTA YOK: İNSANLAR ÖNÜNÜ GÖRMEK İSTİYOR

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Gültepe, iki ülkeye yolcu beraberi ile 1,5 milyar doları aşkın ihracat yapıldığını belirterek, "Umuyoruz iki ülke arasında bir an önce sulh sağlanır. Ancak şu an Ukrayna'da ticaret tamamen durduğu gibi Rusya'da da iptal ve ertelemeler var. İnsanlar önünü görmek istiyor" dedi.


BÖLGEDE MAĞAZASI BULUNAN MARKALAR BUGÜN TOPLANACAK

Rusya 655 mağaza ile Türk markalarının en fazla mağaza bulundurduğu ülke. Ukrayna'da ise 24 markanın 267 mağazası bulunuyor. İki ülkede bulunan 922 mağazayı işleten markaların çatı kuruluşu Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), bugün bölgede bulunan mağazaların akıbeti ile ilgili bir toplantı yapacak. BMD Başkanı Sinan Öncel, "Ukrayna'nın ardından şimdi Rusya ile ilgili sıkıntılar artmış durumda. Ülkeye para ve mal transferleri durdu. Bugün bölgede mağazası bulunan markalar ile bir toplantı gerçekleştirerek durum değerlendirmesi yapıp, yol haritası belirleyeceğiz" açıklamasında bulundu.

 

YAŞ MEYVE VE SEBZE İHRACATI RİSKTE

Rusya-Ukrayna savaşı, Türkiye'nin bu iki ülkeye yaş meyve ve sebze ihracatını da riske soktu. Ukrayna'ya ihracat, ağır savaş koşulları, limanların ve havaalanlarının çalışamaması nedeniyle bütünüyle durdu. Sektörün Rusya'ya ihracatında ise yeni siparişler gelmiyor.

TÜRKİYE ACİL ALTERNATİF PAZAR ARAYIŞINDA

Tüketimi zamanla sınırlı olan yaş meyve ve sebzede pazar kapanması, ürünün bütünüyle bozulmasına neden oluyor. Her iki ülkeye ortalama aylık 100 milyon dolarlık sebze ve meyve ihracatı yapan Türkiye, ürünün tarlada kalmaması için acil alternatif pazarlar arayışına girdi.

Putin bombaladı, Türk markaları kepenk indirdi: Mağaza sahipleri bugün toplantı yapacak! ile ilgili etiketler Rusya Ukrayna Türk Marka Savaş kepenk işgal BMD
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.