'Aldatmak insani bir duygudur! Böylece evliliklerini tedavi ediyorlar!'

Feyza Öznur sordu, Psikolog Cansın Coşkunyürek yanıtladı; Evli insanların neden başka kişilerle ilişkide olduğu SuperHaber YouTube kanalında tartışıldı...

Feyza Öznur ve Psikolog Cansın Coşkunyürek, evlilik, evlilikte aldatılmalar ve aldatılan kişilerin düşünce ve hislerini irdeledi. Coşkunyürek, evli insanların neden başka ilişkilere yöneldiği, aldatılan kişinin neler hissettiği ve bu tür ilişkilerinin sonuçlarına ilişkin çözümlemeleri SuperHaber izleyicilerine anlattı.

Cansın Coşkunyürek'in açıklamaları şu şekilde;

"ALDATARAK ASLINDA EVLİLİKLERİNİ TEDAVİ EDİYORLAR”

Aldatmak insani duygudur. Ancak bunun sebepleri ve sonuçları var. Burada bir seçim yapıyorsun. Aldatmak da bir seçim neticede. O seçimi yaparak o bedelleri de kabul ediyorsun. Evli olan neden aldatıyor? Burada birçok sebep olabilir. Birincisi bu kişi eşinden, evliliğinden tatmin olmuyor olabilir. O evlilik içinde isteklerini, ihtiyaçlarını, arzularını, hayallerini gerçekleştiremiyor olabilir. Burada bir üçgen söz konusu. O adam, eşi ve diğer kadın ya da adam...  Genellikle klinik gözlemlerde danışan öykülerinde çoğunlukla rastlayabiliyoruz; Adam, evlendiği kişiyle tatmin olamıyorsa ve dışarıda bunu arıyorsa dışarıda aradığı şeyler genellikle geçici şeyler oluyor. Bugün bir kadınla bunu yaşayabilir, o kadınla olmaz, tekrar eşine döner. Eşiyle gideremediği sorunları tekrar yaşar ve tekrar başka bir kadına yönelir. Evlilikte alamadıkları ihtiyaçları hep dışarıda aramaya çalışıyor. Burada şuna insani diyebilirim; göremiyor ve farkında değil ise. O yüzden bunu dışarıdan alabileceğini düşünüyor. Bu durumda kişinin bilinç düzeyine bakılmalı; yeterince farkında değil. Burada yeterince iletişim kuramıyor. Belli ki burada korkuları var, ayrılmaya dair kaygıları var. Emin olun kültürel anlamda bu toplumda ayrılmaktan deli gibi korkuyoruz. 'Ben bu kadını bırakırsam ona ne olur? Ben bu kadını bırakırsam çocuğa ne olur?' gibi... Çocuğu da bahane ediyoruz. Benim bir kişi ile beraber olmam için çocuğum bahane olmamalı.

“TOPLUMDA ALDATILAN KİŞİLER KURBANMIŞ GİBİ GÖRÜLÜR"

İnsan olmak demek, konfor alanını bırakamamak demek bir yandan. Orası onun güvenli, garanti, rahat alanı. Oraya alışmış. Yeni bir şey cezbedici olsa da orada her ne kadar kendini kendisi gibi yaşıyor olsa da orayı bırakamaz. Bu yeni olan şey ona sadece heyecan ve haz verir. Ama geçici duygulardır bunlar. Neden bu adam duygularını, ihtiyaçlarını, isteklerini, düşüncelerini oradaki kadınla paylaşamıyor? Buradaki kadın ne yapıyor? bunlara bakılmalı. O yüzden suçlu ya da suçsuz aramamak gerek. Herkes birbirini etkiliyor. Genelde hep aldatan aldatılan diye baktığımızda aldatılan kişiler kurbanmış gibi görülür bizim toplumumuzda. Değildir. Eğer aldatılıyorsan, karşındaki kişinin problemi. O kişi demekki çocukluğunda insanlarla güvenli bir bağ kuramamış, kurmayı öğrenememiş. Mutsuz bir ailede büyüyor. O terk edildi belki de. O yalnız bırakıldı. Onun ihtiyaçları ve istekleri giderilmedi belki de. Kişi bunun farkında değil. Dolayısıyla bu bağlanma modelini diğer ilişkilerine taşıyor. Seni aldatıyorsa başkasını da aldatabilir anlamına geliyor.

“ALDATMAK İYİLEŞTİRİLMESİ GEREKEN BİR HASTALIKTIR"

Aldatmak, iyileştirilmesi gereken bir hastalıktır. O kişi en nihayetinde kendisi mutsuz olacak zaten. Çünkü hep dışarıda arayarak hep zaman geçiriyor olacak. Aslında iyileşmiyor olacak. Kişi dönüp kendine bakmıyor. Eğer bir durup kendine baksa, 'Ben neden bunu yapıyorum? Neden hayatımda bir döngü gibi sürekli aynı şeyleri yaşıyorum? Neden ilişkilerimde hep aynı kararları veriyorum?' diye, zaten görecek. Sorun şurada; sen neden bu adamı seçtin? Neden onunla evlendin? Neden onunla sağlıklı bir iletişim kuramıyorsun? Ve neden mutsuz olmana rağmen bunu sürdürüyorsun? Bence asıl çalışılması gereken konular bunlar. Zaten o adama güvenli bir şekilde bağlanamıyorsa kadın dışarıya gidecektir. Asıl problem olan dışarı gitmesi değil.

“ÇÖZÜLMESİ GEREKEN BİR TRAVMA"

Senin o kişiye karşı hissettiğin duygular, heyecanlar, arzular çok insani şeyler. Etkilenebilirsin. Bunlar çok normal duygular. Burada da şunu fark etmek gerekiyor. Sende ne var da sen yine gidip seni güvensiz hissettirecek, seni değersiz hissettirecek kişiyi seçiyorsun? Senin ben bir önceki ilişkilerini araştırmak isterim. Senin o kişiyi seçmende bir sebep var. Çünkü kendinde bir şeyi tekrarlıyorsun. Çözülmesi gereken bir travma. O kişi evli, sana dönmeyebilir… Bu ihtimal daha ağır basıyor, senaryoların %95’i böyle bitiyor çünkü. Evli olan bir kişi ile berabersen, bir şekilde o kişi eşinden ayrılamıyor. Ve sen hayal kırıklığı, pişmanlık, suçluluk ve yalnızlıkla tek başına kalıyorsun. Dolayısıyla burada şuna bak; ben niye bu kişiye gidiyorum? Hangi ihtiyacımı bu kişi ile karşılıyorum? En başta başkasına ait olan bir şeyi elde etti, tatmin hissetti. O rekabetten güçlü çıktığı için tatmin hissetti. 'Onu tercih etmedi, beni etti onunla değil, benimle mutlu' diye kendini daha yeterli ve değerli hissetti. Ama sonra ne oldu? Süre geçti, hayaller kuruldu, çok şey planlandı ama günün sonunda o kişi yine eşine döndü.

“YAŞANAN HER PROBLEMİN TEMELİNDE PSİKOLOJİK BECERİ EKSİKLİKLERİ YATIYOR"

Bizim toplumumuzda tek eşlilik anlayışı var. Kendine saygın varsa, neden başkası ile birlikte olan bir kişinin o üçgenine dahil oluyorsun? Bu suç ya da suçluluk değil. O kişi de kendine saygı göstermeyi öğrenememiş. Bugün toplumumuzda yaşanan her problemin temelinde emin ol psikolojik beceri eksikleri yatıyor. Öfkeyi kontrol edememe, aldatma, aldatılma, ilişkileri kontrol edememe, çatışma, kavga… Bunlar en nihayetinde kendi duygu ve düşüncelerini nasıl ifade edeceğini bilememenden kaynaklanıyor. O kişi biliyor olsa ifade ederdi, boşanırdı, sana öyle gelirdi. Genel bir tabloya bakın; Evliliğe ne anlam yüklüyorsun? İlişkilerine ne anlam yüklüyorsun? Karşındaki kişiden aslında hangi ihtiyaçlarını almaya çalışıyorsun? Bu iş olmadığında ne hissediyorsun? Bundan dolayı kendinle nasıl bir ilişki kuruyorsun? Kendini suçluyor musun? Eleştiriyor musun? Yargılıyor musun? Bunlara da bir deneyim olarak bakıp bunların seni geliştirecek bir şeyler olarak görmek önemli. Aldatan kişiysen git eşine nazik ve dürüst bir şekilde duygularını ifade etmenin yollarını araştır. Sen ailen ile nasıl iletişim ve ilişki kuruyorsan, eşinle de öyle bir ilişki kuruyorsun. Ama önce kendi içlerinde çözülmesi gerekiyor.

Cansın Coşkunyürek'in açıklamalarının tamamını SuperHaber YouTube kanalından izleyebilirsiniz...

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN

'Aldatmak insani bir duygudur! Böylece evliliklerini tedavi ediyorlar!' ile ilgili etiketler evlilik Aldatma cansın coşkunyürek

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.