Prof. Sözbilir: Depremin şiddeti 8

Türkiye'nin kalbi bugün İzmir ve İzmirlilerle birlikte attı. Çünkü yıkıcı bir deprem yaşanmıştı. Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir'in Seferihisar açıklarında meydana gelen AFAD'ın 6.6, Kandilli'nin 6.9 büyüklüğünde olduğunu açıkladığı depreme ilişkin çarpıcı iddialarda bulundu. Daha önce İzmir ve Ege için birçok kez tsunami uyarısı yapan Prof. Sözbilir, yaşanan depremin şiddetinin 8 olduğunu ileri sürdü.

Türkiye, cuma günü saat 14.51'de İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremle sarsıldı.

Çok sayıda binanın yıkılmasına neden olan depremin ardından Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bölgedeki depremlerin karakterini anlattı.

Daha önce birçok kez İzmir ve Ege kıyıları için tsunami olasılığının yüksekliğine dikkat çeken Prof. Dr. Sözbilir dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 

Prof. Sözbilir: Depremin şiddeti 8

TSUNAMİ BEKLİYORDU OLDU

Prof. Sözbilir şunları söyledi:

"Öncelikle, depremin olduğu yer; Sisam Adası'nın 5 km kuzeyi. Burada, bizim Doğanbey Burnu'nun 20 km güneyinde, denizin içindeki bir fay kırıldı.

Bu fayla ilgili doğu batı uzanımlı, normal bir fay hattı olduğunu söylemeliyiz.

Normal fay olduğu için Gümüldür, Seferihisar kırılan fayın düşen biloğunda yer alıyordu. Burada tsunami tehdidi vardı ve denizin yükseldiğini gördük.

Sığacık, Bornova, Buca ve Bayratar bu fayın düşen kısmında yer aldı."

Prof. Sözbilir: Depremin şiddeti 8 - Resim : 2

"10 YILDIR MASTER PLANI İSTİYORUZ"

Yaklaşık 10 yıldır, İzmir'deki deprem master planının yapılmasını istediklerini ifade eden Sözbilir, "Bu yapılsaydı hangi binaların depreme dayanıklı olmadığnını öğrenecektik ve bu yıkımlar gerçekleşmeyecekti." ifadesini kullandı. 

"DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 7, ŞİDDETİ 8"

Bu bölgede geçmişte 7'yi aşan depremler olduğunu anımsatan Prof. Sözbilir, "Şu an depremin büyüklüğünü bazı istasyonlar 7 olarak veriyor. Bunun anlamı, bu depremin şiddetinin 8 olduğudur." dedi. 

Prof. Sözbilir: Depremin şiddeti 8 - Resim : 3

"KUŞADASI TARAFINDA GERİLİM ARTABİLİR"

"Depremle ilgili şunu da belirtmek gerekir ki; çok da derin odaklı olmayan bir deprem ve o nedenle birçok ilde hissedilmişdi." diyen Sözbilir uyarılarını ise Kuşadası'na ilişkin sürdürdü:

"Doğu-Batı doğrultusunda olan ve kırılan bu fay, Kuşadası tarafını tetikleyebilir. O bölgede gerilimler artmış oldu. Menderes, Gümüldür fayları bu fayla bağlantılı olan faylar."

"13 FAYDAN 1'İ KIRILDI, SEFERİHİSAR FAYI KIRILMADI" 

İzmir'de 2005'te en son 5.9 büyüklüğünde bir deprem yaşandığını hatırlatan Sözbilir açıklamalarını şöyle tamamladı:

Şu an depremin ana şoku yaşandı. Akhisar çevresinde Kovid süreci öncesi 7 bin deprem olmuştu. Bu deprem Sisam'ın kuzeyindeki fayı kırdı. Seferihisar fayı daha kırılmadı. 13 tane kırılması gereken İzmir ölçeğinde fay var. Bu kırılma denizdeki bir faydı."

Prof. Sözbilir: Depremin şiddeti 8 ile ilgili etiketler deprem İzmir Seferihisar Kuşadası prof. dr. hasan sözbilir 9 eylül üniversitesi fay sisam
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.