Prof. Özlü: Kış çok çetin geçebilir

Çin'de keşfedilen yeni grip virüsünün salgın riski taşıdığına ilişkin açıklamalar bilim dünyasında endişe yarattı. Domuzlarda tespit edilen ve insana bulaştığı belirlenen virüsün, halen nasıl sona ereceği bilinmeyen koronavirüs pandemisi ile aynı anda salgına dönüşmesi için bilim insanları felaket senaryolarını hazırlamaya başladı. İki pandeminin eş zamanlı yaşanmasının sağlık sistemlerini zorlayacağını söyleyen Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Gelecek kış çok çetin geçebilir" dedi.

Bilim dünyasını BBC'nin dünyaya duyurduğu yeni grip virüsünün endişesi sarmış durumda. 

Çin Tarım Üniversitesinden bilim insanlarının 29 Haziran 2020'de Proc Natl Acad Sci USA dergisinde yayınlanan keşfe göre domuz kaynaklı yeni bir grip virüsü pandemi potansiyeli taşıyordu. 

Henüz bir salgın ortada yokken altı çizilen risk bilim dünyasını endişelendirmeye yetti.

Çünkü yaklaşık 7 aydır tüm dünyayı etkileyen koronavirüse karşı etkin bir ilaç ya da aşı ortada yokken eş zamanlı yeni bir salgının başlama ihtimali söz konusuydu. 

Bu endişeyi, KTÜ Farabi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı ve Sağlık Bakanlığı koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü "İki pandemi eş zamanlı yaşanırsa, ülkelerdeki sağlık sistemlerinin bunu yönetmeleri çok çok zor olur. Gelecek kış çok çetin geçebilir" sözleri ile ifade etti. 

Prof. Dr. Özlü’nün yeni virüse ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmeler ve uyarılar şöyle: 

"Çin Tarım Üniversitesinden Honglei Sun ve arkadaşlarının 29 Haziran 2020'de Proc Natl Acad Sci USA dergisinde yayınlanan makalelerinde: ‘pandemiye neden olabilecek yeni bir grip virüsünün’, domuz tarımı çalışanlarında tespit edildiği raporlandı.

Prof. Özlü: Kış çok çetin geçebilir

Çin'de 2011-2018 arası domuzlardaki grip virüsü taramalarında: son zamanlarda ortaya çıkan genotip 4 (G4) Avrasya (EA) kuş gribi ile 2009 H1N1 pandemik virüs karışımı G4-EA-H1N1 virüsü, 2016'dan bu yana baskın olarak saptanıyor.

Virüsün, insan reseptörlerine bağlanma özelliği güçlü olup; insan havayolu epitel hücrelerinde virüsün çoğalması ile bulaşma ve aerosolle yayılım gücü yüksek.

İnsan grip virüsleri ile antijenik çapraz reaktivitesi düşük olduğundan, popülasyondaki grip bağışıklığının, bu virüse karşı koruyucu olamayacağı düşünülüyor.

Domuz tarımında çalışanların %10,4’ünde; özellikle 18-35 yaş grubu çalışanların %20,5’inde serumlarında pozitiflik saptandı.

Araştırmacılar bu virüsün, pandemiye neden olabilecek bir potansiyele sahip olduğunu düşünüyorlar.

Umarım yanılıyorlardır ve Covid 19 pandemisi bitmeden, bir de yeni bir grip pandemisi başlamaz. İki pandemi eş zamanlı yaşanırsa, ülkelerdeki sağlık sistemlerinin bunu yönetmeleri çok çok zor olur. Gelecek kış çok çetin geçebilir."

Prof. Özlü: Kış çok çetin geçebilir - Resim : 2

Prof. Özlü: Kış çok çetin geçebilir ile ilgili etiketler grip Virüs Çin salgın prof. dr. tevfik özlü pandemi
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.