Prof. Mehmet Ceyhan'dan okullar, ligler, uçuşlar ve tatil konusunda kritik uyarılar! İşte riskler...

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, CNN Türk'te Akıl Çemberi Programında Başak Şengül'ün konuğu oldu. Normalleşme sürecini değerlendiren Prof. Ceyhan, okulların açılması, liglerin ve uçuşların başlamasına ilişkin risklere dikkat çekti. Ceyhan, risksiz bir tatilin ise nasıl olması gerektiğini anlattı.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, pazartesi gününden itibaren yeni bir aşamaya geçilecek olan koronavirüs ile mücadele konusunda önemli uyarılarda bulundu. 

CNN Türk'te Başak Şengül'ün hazırlayıp sunduğu Akıl Çemberi programına katılan Prof. Ceyhan, Türkiye için salgında 3. dönem olarak gördüğü sürecin aşamaları arasında olan liglerin başlaması, okulların açılması ve uçakla seyahatte kademeli başlamaya ilişkin uyarılarda bulundu. Bu yıl yaz tatillerinde vatandaşları nelerin beklediğini anlattı. 

Ceyhan İlk olarak eğitimde normalleşme çalışmalarına değindi. Haziranda okulların açılmasını riskli bulduğunu ifade eden Prof. Ceyhan en büyük riskin de küçük yaştaki öğrencilerle ilgili olduğunu söyledi. 

Prof. Mehmet Ceyhan'dan okullar, ligler, uçuşlar ve tatil konusunda kritik uyarılar! İşte riskler...

Yaz tatili ile ilgili olarak köylerine, yazlıklarına gidecek kişilerin mevcut kurallara uyması koşulu ile büyük bir risk yaşamayacağını ifade eden Mehmet Ceyhan, otel gibi tatil işletmelerinde ise geçmiş yıllardaki gibi her şey dahil sistemin olmayacağını söyledi. Bu tip işletmelerde alınacak tedbirlerin de fiyatları yükselteceğini belirtti. Tatil dönemine ilişkin en büyük riskin ise ulaşımda yaşanacağını vurgulayan Ceyhan, Bodrum'un nüfusunun şimdiden bir milyonu geçtiğini ancak olası bir salgında bu bölgedeki sağlık altyapısının bunu kaldıracak kapasiteye sahip olmadığına dikkat çekti. 

Prof. Mehmet Ceyhan'dan okullar, ligler, uçuşlar ve tatil konusunda kritik uyarılar! İşte riskler... - Resim : 2

Seyahatle bağlantılı olarak TFF'nin ligleri başlatma kararını da değerlendiren Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, bu kararın büyük risk doğurduğunu söyledi. TFF'nin kendi sağlık kurulu olduğunu ancak bu kişilerin ağırlıklı olarak spor hekimi olduğunu vurgulayan Ceyhan, bu kişilerin bir enfeksiyon nasıl kontrol altına alınır bilemeyeceğine işaret etti.

TFF'nin tüm ligleri başlatma kararını yanlış bulduğunu söyleyen Ceyhan, bunun sebebini de takımların geniş bir ekiple her hafta Türkiye'nin çeşitli yerlerine seyahat etmek zorunda kalacağı bunun da salgının yayılmasına neden olabileceğini vurguladı. Aynı zamanda takımlardaki oyuncu ya da heyetlerde herhangi birinin pozitif çıkmasının o takımın maçlarının ertelenmesine yol açabileceğini bu durumda liglerin tamamlanamama olasılığına yol açacağını ifade etti. TFF'nin sadece Süper Lig'deki Avrupa Kupası'nı hedefleyen takımların arasında bir turnuva gibi maçları oynatıp sonuçlandırabileceğini kaydetti. 

Prof. Mehmet Ceyhan'dan okullar, ligler, uçuşlar ve tatil konusunda kritik uyarılar! İşte riskler... - Resim : 3

Prof. Ceyhan, önce iç hatlarda sonra da dış hatlarda uçuşların başlatılmasına ilişkin süreci de değerlendirdi. Ceyhan, bir kez daha salgının Türkiye'ye uçakla geldiğini hatırlatarak, her türlü tedbir alınsa da uçaklardaki havalandırmaların virüsün yayılmasına yol açabileceğini bu açıdan risk oluşturacağını savundu. 

Prof. Mehmet Ceyhan'dan okullar, ligler, uçuşlar ve tatil konusunda kritik uyarılar! İşte riskler... - Resim : 4

Prof. Mehmet Ceyhan'dan okullar, ligler, uçuşlar ve tatil konusunda kritik uyarılar! İşte riskler... ile ilgili etiketler Koronavirüs Okul futbol tatil CNN Türk prof. dr. mehmet ceyhan uçuş lig
GÜNÜN VİDEOSU

Hükümet, kamuda tasarruf tedbirlerinin ilk adımını attı! Törene makam aracı yerine otobüsle gittiler

Kamuda tasarrufun ilk adımı atıldı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Meclis’in açılışının 104'üncü yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında katıldığı programlara, makam aracı yoğunluğunun önüne geçmek için otobüsle gitti.