Prof. İlhan: "Sebebi mutasyonlu virüs olabilir"

Türkiye bir önceki hafta sürekli düşen vaka ve hasta sayıları ile umutlanmıştı. Ancak salı gününden itibaren açıklanan tablolarda yeniden 7 binli vaka sayıları görülmeye başlandı. Peki, birden bire yaşanan bu artışın sebebi neydi? Merak uyandıran bu sorunun cevabını Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan verdi. Prof. İLhan, günlük koronavirüs vaka sayılarının 5 binden yeniden 7 binlere çıkmasında Türkiye'de de görülen mutasyonun etkisi olabileceğini söyledi.

İngiltere ve Güney Afrika’da KOVID-19’un mutasyona uğrayan varyantlarının tespitinin ardından dünya genelinde vaka sayılarında dikkat çeken oranda artış yaşandı. 

Türkiye başta İngiltere ve Güney Afrika olmak üzere mutand virüsün görüldüğü ülkelere seyahat kısıtlamaları getirse de bir süre sonra mutasyonlu varyantlar Türkiye'de de ortaya çıkmıştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de mutasyonlu virüs tespit edilen vatandaş sayısının 128'e yükseldiğini, 17 şehirde İngiltere varyantının görüldüğünü açıklamıştı.

Toplum Bilimleri Kurulu üyesi, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, mutasyonlu virüsün Türkiye'de yayılma oranına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Tokat ve farklı illerde mutasyonlu virüsün görüldüğüne belirten İlhan, "Bu durum mutasyonlu virüsün Türkiye içerisinde yayılımda olduğunu gösteriyor. Zira hepimiz düşünmeliyiz ki, mutant virüs eğer Tokat'ta görülüyorsa, İstanbul veya Ankara'da da görülme ihtimali söz konusu olabilir" diye konuştu.

"BULAŞ İHTİMALİ ÇOK DAHA YÜKSEK"

Mutant virüse karşı çok daha dikkatli olunması gerektiği uyarısı yapan İlhan, "Ocak ayı başında İngiltere'deki bilim insanları ile konuştuğumuzda ya da oranın Sağlık Bakanı'nın açıklamalarına baktığımızda bulaş ihtimalinin yüksek olduğunu, öldürücülüğün yüksek olmadığını söylemişlerdi. Bu yeni olduğu için biz de bilmiyoruz, o yüzden iyi takip etmek gerekiyor. Şu an ise, daha farklı bir açıklama içerisindeler. Diyorlar ki 'evet bulaştırıcılık fazla; ama vefatlarda da yüzde 30'a yakın artış söz konusu olabilir, yani öldürücülüğü de artabilir'. Eğer böyle olursa çok daha dikkatli olmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Vaka sayılarının son dönemde 5 binli rakamlara kadar düşmesinin ardından tekrar 7 binler seviyesine geldiğini anımsatan Prof. İlhan, sözlerine şöyle devam etti:

"Mutant virüsün ülkemizde olduğunu biliyoruz. Hatta bir hesap yapmak gerekirse, yüzde 30 artış olduğunu söyleyebiliriz; çünkü vaka sayılarımız 5 binden 7 binli rakamlara çıktı. Burada hem mutant virüs etkili olmuş olabilir hem de vatandaşların hafta sonu bir araya gelmesi, aşının başlamasıyla beraber rehavete kapılması, maske ve fiziksel mesafeye önem vermemesi etkili olmuş olabilir. Bu durum daha net bilinmediği için yapılacak tek şey korunmaya dikkat etmektir.

Şu an mutant virüs Türkiye'de olduğuna göre, bulaştırıcılık ihtimalinin yüksek olduğu da kanıta dayalıysa vatandaşlar olarak bizim yapmamız gereken kurallara daha çok uymamız. Maskeyi daha çok takmamız, fiziksel mesafeye daha çok dikkat etmemiz, kapalı ortamlarda bir araya gelmekten çekinmemiz ve mutlaka bulunduğumuz ortamı havalandırmamız olmalıdır. Aksi takdirde bulaşın daha fazla olacağını, rakamların daha fazla yukarıya doğru gideceğini düşünmemiz gerekiyor" 

"MUTANT VİRÜS BİLİM KURULU’NDA TAKİP ALTINDA"

Bilim Kurulu'nda da mutant virüsün Türkiye’deki dağılımının takip edildiğine işaret eden İlhan şunları söyledi:

"Mutant virüsle bildiğimiz koronavirüste bulaşma yolları arasında hiçbir fark söz konusu değil. Öte yandan semptomlarda ve bulgularda da bir fark söz konusu değil. O yüzden ayırt etmek çok güç. Bu nedenle daha dikkatli olmak dışında elimizde başka hiçbir seçenek söz konusu değil. Şu anda Bilim Kurulu'nda Türkiye'deki tüm virüsün izlendiği gibi mutasyonlu virüsün de detaylı izlenmesi yapılıyor. Alt tiplendirilmesi yapılıyor. Acaba 'İngiltere’den mi yoksa Güney Afrika’dan mı geldi’ diye bununla ilgili bir detaylandırma yapılıyor.

Ayrıca olası mutant virüsteki tedavi değişimleri söz konusu olursa bunun da değerlendirilmesi yapılıyor. Ama sahada filyasyonda fark eden bir şey yok. Mutant virüse sahip kişilerin yine izolasyonu ve yine gerekirse hastanede tedavileri yapılıyor; aynı şekilde temaslıların da taranması yapılıyor. Süre içerisinde başka bir değişim olacak mı, bilmiyoruz.”

Prof. İlhan: "Sebebi mutasyonlu virüs olabilir" ile ilgili etiketler Bilim Kurulu Prof. Dr. Necmi İlhan mutasyon vaka
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.