Prof. Dr. Müftüoğlu: Aşı itiş kakışı, AB'nin kendi içinde patlayacak

Hürriyet gazetesi başyazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bugünkü köşe yazısında Avrupa'daki 'aşı savaşlarını' kaleme aldı. Avrupa Birliği'nden (AB) geçtiğimiz aylarda ayrılan İngiltere'nin AB ülkeleri ile 'aşı savaşına' tutuştuğunu belirten Müftüoğlu, ''Aşı itiş kakışı, yarın AB'nin kendi içinde patlayacak'' ifadelerini kullandı.

İlk olarak 2019 yılının aralık ayında Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıkan koronavirüs salgınıyla amansız mücadele sürüyor. Bugüne kadar dünya genelinde 2 milyon 250 bine yakın insanı öldüren ve 100 milyondan fazla insana da enfekte olan virüs, bilim insanlarına göre hayatımızda hep yer alacak.

Virüsün etkilerini azaltmak, ölümleri ve vaka sayılarını minimuma indirmek için geliştirilen koronavirüs aşıları ise ülkeleri birbirine düşürdü. Özellikle fakir olarak nitelendirilen birçok ülke aşı tedariği konusunda büyük bir sıkıntı içerisinde...

Danimarka'nın nüfusunun 5 katı koronavirüs aşısı satın almasının yankıları sürerken geçtiğimiz aylarda AB'den ayrılan İngiltere ile Almanya arasında da 'aşı savaşı' başladı. 

Tedarik sorunu yaşayan iki ülkeye bugünkü köşesinden değinen Hürriyet gazetesi başyazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, ''Vatandaşına yeteri kadar aşı temin edemeyenler sadece yoksul ülkeler değil. Zengin ülkeler de aynı sorunu yaşıyor.'' ifadelerini kullandı.

''AŞI İTİŞ KAKIŞI AB'NİN KENDİ İÇİNDE PATLAYACAK''

Aşı savaşlarının neticelerine değinen Müftüoğlu, ''Tek cümlede özetlersek: Bu pilav daha çok su kaldırır! Bu savaş kolay kolay neticelenmez.'' diyerek yaşananları şöyle özetledi;

''Muhtemelen Fransa ve Almanya 'Önce biz!' diyecek. Bu gelişmeye anında ve şiddetle İtalya ve İspanya 'Olmaz arkadaş!' feryadıyla itiraz edecek. Bitmedi: Ardından da devreye Polonya, Slovenya, Çekya, Macaristan, Bulgaristan girerse kimse şaşırmayacak.

Gelişmelere bakılırsa bugün Avrupa Birliği ile İngiltere arasında başlayan 'aşı itiş kakışı', yarın AB’nin kendi içinde patlayacak.''

''PARASI OLAN DÜDÜĞÜ ÇALAR''

Müftüoğlu yazısında, "Vatandaşına yeteri kadar aşı temin edemeyenler sadece yoksul ülkeler değil. Zengin ülkeler de aynı sorunu yaşıyor. Mesela Almanya fena halde sıkışmış durumda. Alman Sağlık Bakanı Jens Spahn, en iyi ihtimalle muhtemelen mart ayı içerisinde makul miktarda aşıyı ancak temin edebileceklerini söylüyor. Bu nedenle de Almanya elindeki seçenekleri çeşitlendirmek istiyor.

Gelen haberlere bakılırsa, Almanya hükümeti daha şimdiden aşı yerine kullanılmak üzere 200 bin doz 'monoklonal antikor' stoklamış durumda. Sağlık Bakanı Jens Spahn, 'gelecek haftadan itibaren monoklonal antikor kullanımına başlayacaklarını' duyurdu ve 'Bu uygulama basit bir aşı işlevi görüyor, hastalığın erken aşamasında kullanıldığında özellikle yüksek risk grubundaki hastalarda, hastalığın daha ağır sonuçlar yaratmasını engelliyor' dedi.

Bu çözüm diğer ülkeler için de söz konusu olabilir mi? Biraz zor görünüyor. Zorluğun sebebi ise şu cümlede saklı: Almanya hükûmeti 200 bin doz monoklonal antikor için 487 milyon dolar para ödemiş! Kısacası antikor konusunda da 'Parası olan düdüğü çalacak!' gibi görünüyor." ifadesini kullandı.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ....

Prof. Dr. Müftüoğlu: Aşı itiş kakışı, AB'nin kendi içinde patlayacak ile ilgili etiketler Korona İngiltere Almanya Hürriyet aşı aşılama tedarik prof. dr. osman müftüoğlu
GÜNÜN VİDEOSU

Malezya'da askeri geçit töreninde facia! 2 helikopter havada çarpıştı! Çok sayıda ölü var...

Malezya’da askeri geçit töreni hazırlıkları sırasında iki helikopter havada çarpıştı. Korkunç kaza saniye saniye kameralara yansırken, en az 10 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi.