Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik: 'Asla evlere girmeyin, asla!'

İzmir'deki depremin ardından katıldığı canlı yayında vatandaşlara uyarılarda bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik, ''Pandemide zor bir durum ama evlere girmeyin, artçılar gelmeye başladı. Panikle evlerinizdeki durumu göremiyor olabilirsiniz, 2000 yılı öncesinde yapıların muhakkak gözden geçirilmesi gerekiyor'' dedi.

Merkez üssü İzmir'in Seferihisar ilçesi açıkları olan 6,6 büyüklüğündeki deprem sonrası kent genelinde çok sayıda binada hasar oluştu.

Enkaz altında kalanların kurtarılması için çalışma yürütülüyor.

Uzmanlar ise vatandaşlara artçı depremlerin meydana gelme olasılığı nedeniyle 'evlere girmeyin' uyarısı yapıyor.

''ASLA EVLERE GİRMEYİN''

Elim olayın ardından Habertürk'teki canlı yayına katılan İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik, vatandaşlara 'Asla evlere girmeyin' uyarısında bulundu.

Çelik'in oldukça mühim açıklamaları şu şekilde;

''Türkiye'deki binaların bir kısmı bu şekilde depremleri hasarsız ya da minimum hasarla atlatabiliyor.

Bu büyüklükteki depremden sonra mevcut yapıların, aşağı yukarı tüm binaların gözden geçirilmesi gerekiyor.

Bina ayakta duruyor gibi gözükse de hasar almış olabilir. Bina karakterlerini bildiğimden dolayı uyarıyorum... 6 büyüklüğünde artçı depremler bekleniyor. Problem çıkmaması adına evlere girmeyin.

Hiç beklemediğimiz bir şey salgın durumunda karşımıza geldi. Bu büyüklükleki depremde yaşı eski binaların yani 1999'dan önceki binaların çok çok dikkatli şekilde gözlden geçirilmesi gerekiyor. Bu tarih sonrası yapılan binalarda böyle bir garanti yok ama...

AFAD 6.6 büyüklüğünü veriyor, ABD merkezli birimler ise  büyüklüğü 7 dedi. Derinliği ise 10 km dendi.

Şunu diyorum; bu büyüklükteki şehre yakın depremde, yapı sorunlarını düşündüğünüzde eski yapıların hasarsız atlaması büyük bir şans olur.

Pandemide zor bir durum ama şu an da evlere girmek doğru değil, artçılar gelmeye başladı. Büyüklükleri küçük olsa da insanlar uzman değiller. Varsa olası bir sorun göremezler, değerlendirme yapamazlar. Asla evlere girilmesi taraftarı değilim'' 

Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik: 'Asla evlere girmeyin, asla!' ile ilgili etiketler İzmir İTÜ deprem Son dakika Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik hasarlı ev
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.