Prof. Dr. İlber Ortaylı: Elon Musk'ın o paylaşımı gündelik bir Amerikan şakasından ibaret

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, ünlü milyarder Elon Musk'ın İstanbul'un fethi ile ilgili yaptığı paylaşımla ilgili dikkat çeken ifadeler kullandı. Söz konusu paylaşımın gündelik bir Amerikan şakasından ibaret olduğuna dikkat çeken Ortaylı, "Amerikalıdır, mali piyasanın önderidir; bu bakımdan üzerine bizde yapıldığı gibi sayfa sayfa yazılar yazmanın alemi yoktur" dedi.

Tesla ve Space X'i kurucusu Elon Musk'un geçtiğimiz günlerde yaptığı bir paylaşım sosyal medyada gündem olmuştu. Ünlü milyarder İstanbul'un fethi ile ilgili bir karikatür paylaşmıştı. Elon Musk'ın paylaşımında geçen 'açık kapı' hikayesinin gerçekle alakalı olmayan bir efsaneden ibaret olduğu ortaya çıkmıştı.

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Elon Musk'ın paylaşımıyla ilgili yazdığı köşe yazısında söz konusu hikayeyi en son yazar Stefan Zweig'ın yazdığını belirtti. Ortaylı, Elon Musk'ın ince bir tarih ve felsefe bilgisine sahip olduğunu düşünmediğinin altını çizerek, "Bu Elon Musk’ın esprisi gündelik bir Amerikan şakasıdır; bu gibi şeyleri severler. Ne Yunanlarla ne de Türklerle fazla bir ilgisi olduğunu düşünmeyelim" ifadelerini kullandı.

O ‘açık unutulan kapı’ hikâyesini en son Stefan Zweig yazmıştı. Dediğim gibi Zweig, Avrupa tarihini bilir ama Türk tarihini bilmediği açık. İstanbul, müthiş bir askeri hazırlık sürecinin ardından fethedildi. Öyle kolay olmadı. Elon Musk, bildiğiniz gibi dünya ile dalga geçen bir para babası. Bu tiplerin ince tarih, felsefe ve edebiyat bilgisine sahip olduklarını düşünmeyelim. Bir tarihte Topkapı Sarayı ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri’ni George Soros’la beraber gezdik. Genç okul çocukları gibi göze çarpan; mesela İskender Lahdi gibi çok klasik eserleri beğendi. Sanatın biraz soyutlamaya ve yana dal çizenlerine aynı şekilde vakıf olduğunu ve ilgi duyduğunu söylemek zor.

GÜNDELİK AMERİKAN ŞAKASI

Bu Elon Musk’ın esprisi gündelik bir Amerikan şakasıdır; bu gibi şeyleri severler. Ne Yunanlarla ne de Türklerle fazla bir ilgisi olduğunu düşünmeyelim. Elon Musk ile dünyanın herhangi bir yerindeki bir Ortodoks papazının veya herhangi bir Hıristiyan kafalı münevverin aynı torbaya giremeyeceği açıktır. Amerikalıdır, mali piyasanın önderidir; bu bakımdan üzerine bizde yapıldığı gibi sayfa sayfa yazılar yazmanın alemi yoktur.

 

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Prof. Dr. İlber Ortaylı: Elon Musk'ın o paylaşımı gündelik bir Amerikan şakasından ibaret ile ilgili etiketler İlber Ortaylı elon musk istanbul'un fethi paylaşım
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.