Prof. Dr. Erhan Afyoncu: Ayasofya bir Osmanlı külliyesidir!

Tarihçi - Yazar Prof. Dr. Erhan Afyoncu, A Haber ekranlarında, İstanbul'un Fethi'nin yıl dönümü nedeniyle Ayasofya'da Fetih Suresi okutulmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yunanistan'ın ve bazı kesimlerin söz konusu duruma yönelik eleştirilerine değinen Afyoncu, ''Ayasofya bir Osmanlı külliyesidir!'' ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Üniversitesi Rektörü, Tarihçi - Yazar Erhan Afyoncu, son günlerde kamuoyunu oldukça meşgul eden Ayasofya'da Fetih Suresi okutulmasına ilişkin A Haber'de değerlendirmelerde bulundu. 

Afyoncu, katıldığı canlı yayında şu ifadeleri kullandı:

''Yunanistan ayağa kalktı. Buradaki mesele şu... Ayasofya'da Yunanlıların hiçbir hakkı, hukuku yoktur. Ayasofya kılıç hakkıdır. Tüm tasarruf, Türk milletine aittir. Burası insanlığın kültürel mirası değildir. Türk milletinin seçilmiş temsilcileri cami olarak kullanılmasını istediği takdirde cami olacaktır.

Yunanlılar son zamanlarda biliyorsunuz ortalığı karıştırıyorlar. Yunanlılar bizimle iyi geçinsinler, bize saygılı olsunlar.

Fetih Suresi'nin okunması önemli bir durum. Türk milletinin içinden cami olması geçer, bu büyük bir fethin sembolüdür. bu bir fetihdir, işgal değildir. Fatih Sultan Mehmed peygamberin müjdesine nail olmuş bir komutandır. Ayasofya bir Osmanlı külliyesidir!'' ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Erhan Afyoncu: Ayasofya bir Osmanlı külliyesidir!

NE OLMUŞTU?

Koronavirüs salhını nedeniyle Türkiye’de haftalardır ibadete kapalı olan camiler dün ibadete açıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aynı zamanda İstanbul’un fethinin 567. yıldönümüne denk gelen özel günde, özel etkinlikler olacağını duyururken, “Ayasofya’da Fetih Suresi okunacak ve dualar edilecek. Milletimizin fetih sevincini hep birlikte yaşayacağız. Fatih Sultan Mehmet başta olmak üzere gazilerimizi, şehitlerimizi, kahramanlarımızı hürmetle yadediyoruz” ifadelerini kullanmıştı. 

Dün akşam saatlerinde de Ayasofya'da Fetih Suresi okunmuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözleri komşu Yunanistan’da geniş yankı uyandırmış, Yunan medyası Erdoğan’ın sözlerini manşetlerden verirken, camilerin açılış tarihinin fethin yıl dönümüne denk getirilmesine dikkat çekerek algı operasyonu yürütmüşlerdi.

İferimerida haber sitesi, ‘Erdoğan’ın büyük meydan okuması: Konstantinopolis’in düştüğü günde Ayasofya’da dua’ başlığını kullanırken, Kathimerini gazetesinin İngilizce edisyonu ise daha sert ifadelerin yer aldığı bir analize yer vermişti.

DIŞİŞLERİ'NDEN YUNANİSTAN'A YANIT

Ayasofya'nın camiye çevrileceği yönünde Yunan medyasında çıkan haberler ve Yunan yetkililerin skandal açıklamalarının ardından Türkiye, en net cevabı verdi.

Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Başkentinde cami bulunmayan tek Avrupa ülkesi olan Yunanistan’ın Ayasofya’da Kur'an-ı Kerim okunmasından rahatsız olması bu ülkenin içinde bulunduğu psikolojinin anlaşılması açısından ibretliktir" denildi.

Resmi açıklama şöyle:

"BAŞKENTİNDE CAMİ OLMAYAN TEK ÜLKE..."

"Ayasofya’da her Kur’an-ı Kerim okunmasından sonra Yunanistan beyhude ve hiçbir sonucu olmayacak açıklamalar yapmaya devam etmektedir.

Avrupa’da minarelerden ezanların yükseldiği ve karşılıklı saygı ilkesinin öneminin anlaşıldığı bir dönemde, başkentinde cami bulunmayan tek Avrupa ülkesi olan Yunanistan’ın Ayasofya’da Kur'an-ı Kerim okunmasından rahatsız olması bu ülkenin içinde bulunduğu psikolojinin anlaşılması açısından ibretliktir.

Prof. Dr. Erhan Afyoncu: Ayasofya bir Osmanlı külliyesidir! ile ilgili etiketler Yunanistan Osmanlı Yunan Erhan Afyoncu İstanbul Ayasofya tarih fetih
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.